Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ευθεία παρέμβαση στους συνεταιρισμούς

Με μία «πραξικοπηματική» διάταξη, του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» το οποίο κατέθεσε στα «μουλωχτά» την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ευ. Μπασιάκος, η κυβέρνηση παρατείνει κατά ένα χρόνο τη θητεία των διοικήσεων των αγροτικών συνεταιρισμών, που είχαν τριετή διάρκεια.

Η απόφαση αυτή είχε προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό και υποτίθεται ότι έρχεται να επιλύσει τη «δυσαρμονία» που υπήρχε στη θητεία των διοικήσεων των συνεταιρισμών, αφού με βάση το νόμο 2810/2000 μπορούσε να ήταν διετούς, τριετούς ή τετραετούς διάρκειας, ανάλογα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Ετσι, στην πράξη έγιναν «όλα ίσωμα», επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ και κάποιοι δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί αποφάσισαν να έχουν οι διοικήσεις τους τετραετή θητεία. Ουσιαστικά, όμως, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να «ενισχύσει» ακόμη περισσότερο το δικομματικό παιχνίδι μέσα στους συνεταιρισμούς, καταθέτοντας μια διάταξη που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία τους, πλήττοντας έτσι και την αυτονομία τους. Εκτός αυτών, αξίζει να σημειωθεί πως πάει περίπατο και η κυβερνητική φιλολογία περί μη παρέμβασης των κομμάτων στους συνεταιρισμούς.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο που αποτελείται από μια σειρά σκόρπιες διατάξεις διαχειριστικού χαρακτήρα και ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη διαχείριση των πιστώσεων των ευρωπαϊκών ταμείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δυνατότητα στην ΠΑΣΕΓΕΣ να ιδρύσει φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, επιτρέπει την υλοτομία από ιδιωτικά δάση μετά από άδεια που εκδίδεται από τις αρμόδιες δασικές αρχές, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ