Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Λίφτινγκ» στο νόμο για την «προστασία του καταναλωτή»

Μια σειρά από επουσιώδεις αλλαγές συμπεριλαμβάνει η κυβέρνηση στο νόμο «περί προστασίας του καταναλωτή» που δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης για «δημόσια διαβούλευση». Πρόκειται για αλλαγές στο νόμο του 1994 για τις σχέσεις των συναλλασσομένων. Ο νόμος του 1994 που είχε προβληθεί ως μέσο για την προστασία των καταναλωτών, στην πραγματικότητα αποδείχτηκε εν πολλοίς άλλοθι για την κλιμάκωση της ...«απελευθέρωσης της αγοράς» και της πλήρους ασυδοσίας των επιχειρήσεων να καταληστεύουν με χίλιους δυο τρόπους τους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική προσπάθεια για «αναμόρφωση» του νόμου αυτού έρχεται σε μια εποχή που είναι διάχυτη η αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, για την καθημερινή ακρίβεια και τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Μεταξύ των άλλων αλλαγών που προβλέπονται είναι:

  • Θεωρούνται καταχρηστικοί στο εξής όροι που έχουν κριθεί ως τέτοιοι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις όπως σε περιπτώσεις με τα χαράτσια των τραπεζών.
  • Εξαιρούνται από το δικαίωμα υπαναχώρησης οι συμβάσεις εξ αποστάσεως που έχουν ως αντικείμενο βιβλία και δεδομένα που αποτυπώνονται σε δίσκους ψηφιακής εγγραφής, όταν αποσφραγίζεται η ειδική ταινία ασφαλείας.
  • Θεσπίζεται υποχρέωση ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή για πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος.
  • Στον όρο «ελαττωματικό προϊόν» περιλαμβάνονται πλέον και τα προϊόντα που δεν έχουν την προβλεπόμενη απόδοση σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.
  • Προβλέπεται σύσταση επιτροπής που θα μπορεί να εισηγείται την απαγόρευση προϊόντων για τα οποία κρίνεται ότι απειλούν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ