ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Μπορούμε να νικήσουμε τον αποκλεισμό»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νησιού της Επανάστασης άνοιξε τις εκδηλώσεις στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας κατά της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ

Ο κουβανικός λαός παρά τα εμπόδια που του βάζουν συνεχίζει την πορεία προς τα μπρος

Associated Press

Ο κουβανικός λαός παρά τα εμπόδια που του βάζουν συνεχίζει την πορεία προς τα μπρος
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Δήμο της Αβάνας Σαν Μιγκέλ ντελ Παδρόν, για να πάρουν μέρος στις εναρκτήριες εκδηλώσεις της νέας εκστρατείας καταδίκης του αποκλεισμού των ΗΠΑ με το σύνθημα «Η Κούβα ενάντια στον αποκλεισμό και την προσάρτηση». Η νέα εκστρατεία καταδίκης του αποκλεισμού των ΗΠΑ ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 27 του Οκτώβρη, ώστε να αναδειχτούν οι πλευρές και οι συνέπειες του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Αφορμή η συζήτηση που θα διεξαχθεί στον ΟΗΕ στις 8 του Νοέμβρη, όπου η Κούβα θα καταθέσει σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει και θα απαιτεί τον τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού.

Στις εναρκτήριες εκδηλώσεις μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, όπου τόνισε ότι η Κούβα με τη διεθνή αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάλυσης των συνεπειών του αποκλεισμού, τον αντίκτυπο που έχει στο λαό, τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Επισήμανε ότι λόγω του αποκλεισμού η χώρα έχει υποστεί απώλειες της τάξης των 86 δισ. δολαρίων τα τελευταία 47 χρόνια, και μόνο πέρσι οι απώλειες έφθασαν τα 4 δισ. δολάρια. Με τα χρήματα αυτά, τόνισε, η Επανάσταση θα μπορούσε να κτίσει χιλιάδες σπίτια και να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες του λαού. Μίλησε και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σπάσει την αντίσταση του κουβανικού λαού καθώς και για την «πολιορκία» στην οικονομία της χώρας. Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιβάλει πρόστιμο σε 85 ξένες επιχειρήσεις επειδή προχώρησαν σε εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, ανάμεσά τους και η ισπανική αεροπορική εταιρεία «Iberia», για το λόγο ότι μεταφέρει προϊόντα που παράγονται στο νησί.

Στο μεταξύ, επιστολή 62 εθνικών ενώσεων, οργανώσεων και αγροτικών εταιρειών των ΗΠΑ προς 20 γερουσιαστές καλεί τη Γερουσία να αναλάβει δράση για την προώθηση τροποποίησης χαλάρωσης ορισμένων όρων του οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας, ούτως ώστε να μπορούν να πωλούν αγροτικά προϊόντα.

Διεθνής εκστρατεία για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών

Συνεχίζονται εξάλλου οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στους 5 Κουβανούς πατριώτες. Στο Μιλάνο το περασμένο Σάββατο χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιταλο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας. Στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στην Κοΐμπρα και το Σατούμπαλ από το Πορτογαλο-Κουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας. Οι δραστηριότητες αυτές είναι μόνο ένα δείγμα αυτών που πραγματοποιούνται στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ευρώπη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στηρίζει» η Ράις, «πιέζει» ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Υποστήριξη στο πρόσωπο του Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε, σε όλους τους τόνους, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε χτες στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Η Ράις μίλησε για «ανάγκη ενίσχυσης των μετριοπαθών δυνάμεων και η "Χαμάς" θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Αμπάς», επαναλαμβάνοντας ότι «παραμένει στόχος η λύση των δύο κρατών». Επίσης, δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τις συνθήκες ζωής του παλαιστινιακού λαού, χωρίς, φυσικά, να αναφερθεί στον εγκληματικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο Αμπάς δήλωσε κατηγορηματικά ότι «μια μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες με το Ισραήλ», δίνοντας σαφές μήνυμα προς τη «Χαμάς». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας διάλογος εθνικής ενότητας με τη "Χαμάς" εφόσον υπαναχώρησε από το κείμενο-συμφωνία των φυλακισμένων ηγετών» και της έδωσε διορία 2 βδομάδων «να εξετάσει μετριοπαθέστερες θέσεις». Αφησε, μάλιστα, εμμέσως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διάλυση της κυβέρνησης και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Χανίγια, δήλωσε «έτοιμος για διαβουλεύσεις», προειδοποιώντας ότι «δε θα ανεχτεί κανένα πραξικόπημα». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «προσπάθεια αναδιανομής της περιοχής στη βάση των συμφερόντων τους». Η ένταση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» παραμένει αυξημένη καθώς χτες ένοπλοι μασκοφόροι σκότωσαν στέλεχος της «Χαμάς» στην Καλκίλια. Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λάθους, αφού το αυτοκίνητό του έφερε ισραηλινές πινακίδες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόπειρες «εκκαθάρισης» στις δυνάμεις ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη διάλυση μιας αστυνομικής ταξιαρχίας διέταξε η ιρακινή κυβέρνηση, μετά από σωρεία κατηγοριών ότι οι άνδρες της εμπλέκονται στη δράση ταγμάτων θανάτου που φέρονται να έχουν την κύρια ευθύνη για δολοφονίες σουνιτών πολιτών. Η πλειοψηφία των 700 ανδρών της ταξιαρχίας μεταφέρθηκε σε αμερικανική βάση για επανεκπαίδευση, ενώ αρκετοί απολύθηκαν. Οσο για τους ανωτέρους τους, φέρονται να ανακρίνονται, ενώ τέθηκαν εκτός υπηρεσίας.

Πάντως χτες έγινε επίθεση με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα, σε αυτοκινητοπομπή του υπουργού Βιομηχανίας, όπου σκοτώθηκαν 3 σωματοφύλακες, τραυματίστηκαν άλλοι 11 πολίτες, αλλά ο ίδιος ο υπουργός δεν ήταν παρών. Σε μια δεύτερη επίθεση, στόχος ήταν η χριστιανική εμπορική συνοικία Καμπ Σάρα, όπου σκοτώθηκαν 16 πολίτες και τραυματίστηκαν 87 (οι 15 αστυνομικοί).

Συνολικά, χτες, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όπως και άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες. Στόχος έγινε και η έδρα του ιρακινού στρατού στο Ραμάντι, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα.

Ελευθερώστε τους Παλαιστίνιους βουλευτές

Κοινή δήλωση 46 Ελλήνων βουλευτών

Την άμεση απελευθέρωση του προέδρου της παλαιστινιακής βουλής, των δεκάδων βουλευτών και μελών της παλαιστινιακής κυβέρνησης που κρατούνται από το Ισραήλ, ζητούν 46 Ελληνες βουλευτές όλων των κομμάτων με κοινή τους δήλωση.

Στη δήλωσή τους - που υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - αναφέρεται:

«Εμείς οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκφράζουμε την ανησυχία και αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη επί εβδομάδες κράτηση των δεκάδων μελών της Παλαιστινιακής Βουλής και Κυβέρνησης από τις αρχές του Ισραήλ. Μάλιστα, μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Βουλής Αζίζ Ντβέικ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νάσες Σάερ.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων, πιστεύοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την έναρξη ενός νέου ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου για την επίλυση του Παλαιστινιακού, βάσει την αποφάσεων του ΟΗΕ».

ΙΡΑΝ - ΕΕ
«Τέλος χρόνου» για τις επαφές Σολάνα - Λαριτζάνι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ο χρόνος των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τελειώνει» προειδοποίησε ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της ΕΕ. Ο Χαβιέ Σολάνα, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κοινά σημεία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς το βασικό θέμα, που είναι ο τερματισμός του εμπλουτισμού ουρανίου προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες».

Επανέλαβε ότι πλέον το θέμα βρίσκεται «μόνο στην πλευρά του Ιράν», που οφείλει να επιλέξει «αν θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για τις συνομιλίες ή αν ο φάκελος του πυρηνικού του προγράμματος θα μεταβιβαστεί στον ΟΗΕ». Κλείνοντας, ο Σολάνα εκτίμησε ότι «οι επαφές αυτές δεν μπορούν να κρατήσουν αιωνίως».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Τεχεράνη έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να «παγώσει» τον εμπλουτισμό ουρανίου και πιθανότατα, Παρασκευή ή Σάββατο, θα συναντηθούν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Κίνας και Γερμανίας για να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Η ίδια πηγή δεν απέκλειε το ενδεχόμενο ο φάκελος να αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη βδομάδα, αν και Κίνα - Ρωσία επιμένουν στις αντιρρήσεις τους για επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριζε χτες ότι η Τεχεράνη θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις «μέχρις ότου διαλυθεί και η τελευταία υποψία». Συμπλήρωνε, όμως, ότι «δεν πρόκειται να αποποιηθεί του δικαιώματος παρασκευής πυρηνικού καυσίμου, όσες και αν είναι οι πιέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ