ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Μουσική και χορός

«Groove Collective»
«Groove Collective»
Με τους «Groove Collective», ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της acid jazz σκηνής, άνοιξε η αυλαία του «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213310). Η σπουδαία νεοϋρκέζικη μπάντα, πάνω από μια δεκαετία τώρα, βάζει φωτιά στο σώμα και στο πνεύμα μέσα από δυνατούς χορευτικούς ρυθμούς που αγκαλιάζουν όλα τα είδη της σύγχρονης μουσικής. Από το hip-hop και το drum 'n bass ως το funk και το latin, διατηρώντας όμως στο έπακρο την αυθεντικότητα και την αυτοσχεδιαστική φρεσκάδα ενός σύγχρονου τζαζ γκρουπ. (Μέχρι 12/10).

  • Με τη χοροθεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα Αόρατη» ξεκινούν σήμερα (8.30μ.μ.) οι εκδηλώσεις στον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου (Τιμοκρέοντος 6α - Αγ. Σώστης). Η ομάδα «Κινητήρας» παρουσιάζει μια παράσταση μουσικής, κίνησης, λόγου και σιωπής, εμπνευσμένη από το χαρακτήρα της Κλυταιμνήστρας. Δημοτικά τραγούδια διασκευασμένα και αποσπάσματα από κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα κινηθεί το ύφος της παράστασης. Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Γύρα. Μουσική σύνθεση: Μάρω Θεοδωράκη. Χορογραφία: Ιωάννα Καμπυλαυκά. Είσοδος ελεύθερη.
  • Οι «Εκατό μικρές ανάσες» των Γεράσιμου Ευαγγελάτου - Κώστα Τσίρκα ζωντανεύουν με τη φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στη μουσική σκηνή «Panteios Live» (Παπαζαχαρίου 8, πεζόδρομος, πίσω από το Πάντειο).
  • «Στον Αέρα», στην Πετρούπολη, σήμερα εμφανίζονται για μια ακόμη βραδιά οι «Active Member». Ακολουθούν αύριο οι «Wild Machine».
  • Αφιέρωμα στους «Doors», αύριο, στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια) με το συγκρότημα «Morrison's hotel» να διασκευάζει δημιουργίες του θρυλικού συγκροτήματος.
  • Αφιερωμένη στο σπουδαίο γκρουπ «Throbbing Gristle», με αφορμή την επανασύνδεσή του, είναι η βραδιά της Δευτέρας (9.30 μ.μ.), στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι), με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ. Είσοδος ελεύθερη.
Θέατρο: Αθήνα - Θεσσαλονίκη
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» στο ΚΘΒΕ
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» στο ΚΘΒΕ
  • Η «Μύγα Τσε - Τσε» των Ρέππα - Παπαθανασίου, μια διασκευή του έργου των Κούνεϊ - Τσάπμαν, επαναλαμβάνεται και φέτος στο θέατρο «Πειραιώς 131», με σκηνικά του Αντώνη Δαγκίλη και κοστούμια της Εβελυν Σιούπη. Παίζουν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Βασιλική Δέλιου, Καίτη Κωνσταντίνου, Υρώ Μανέ, Γιάννης Μάνιος, Ασπασία Μηλιαράκη, Δήμητρα Στογιάννη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τάσος Χαλκιάς.
  • Οι «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» που είχαν παρουσιαστεί για λίγες παραστάσεις στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς στο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν», επανέρχονται στο «Υπόγειο». Κείμενα: Μαριάννα Κάλμπαρη - Βασίλης Ραΐσης. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς. Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Πορτόλου. Παραγωγή: Θέατρο Τέχνης - Ομάδα ΣΥΝΕΝΟΧΗ. Παίζουν: Ιφιγένεια Αστεριάδη, Λεωνίδας Κακούρης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Νέστωρ Κοψιδάς και η μικρή Δήμητρα Μπράμη.
  • Το γνωστό παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας» ανεβαίνει, αύριο, στην Παιδική σκηνή, του ΚΘΒΕ, στο θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τα βιβλία είναι σαν τα καράβια. Μας ταξιδεύουν σ' άλλους κόσμους - εκεί όπου κυβερνάει η καρδιά και οι νόμοι της αγάπης. Σ' αυτόν το μαγικό κόσμο θα βρεθεί και η μικρή Πεντάμορφη, που προσπαθεί να λύσει έναν γρίφο: «Σαπριγκίπ αινέι οτ Σαρέτ». Οταν θα αναγκαστεί να ζήσει σε ένα παλάτι, όπου κατοικεί ένα Τέρας κι όπου όλοι μιλούν μια άγνωστη, παράξενη γλώσσα, η Πεντάμορφη θα νιώσει την πραγματική αγάπη, θα δει με τα μάτια της καρδιάς, θα βρει τη λύση στο γρίφο που την απασχολεί και θα ζήσει ευτυχισμένη. Ενα κλασικό κι αγαπημένο παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της αγάπης, που παραμένει πάντα μοντέρνο και επίκαιρο. Διασκευή - σκηνοθεσία Γλυκερία Καλαϊτζή, σκηνικά Αντώνης Δαγκλίδης, κοστούμια Ολυμπία Σιδερίδου, μουσική Δημήτρης Μαραμής. Παίζουν: Μαρίζα Τσάρη, Γιάννης Μόχλας, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Καλλιόπη Σίμου, Μαρίνα Χατζηιωάννου, κ.ά.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ
  • «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Οι ιστορίες του Μίτσερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αύριο (12 το μεσημέρι), στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο άλσος Στρατού (Γουδί), θα ξεναγήσουν το κοινό η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα και οι επιμελήτριες Τώνια Γιαννουδάκη, Αρτεμις Ζερβού.

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και το «Εργαστήρι Μαιρηβή» διοργανώνουν σήμερα (6μ.μ.) στο θεατράκι του «εργαστηρίου Μαιρηβή» (Δεληγιώργη 33, Ομόνοια), ημερίδα ποίησης και παραμυθιού. Συμμετέχουν: Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιάννης Μαρκάκης, Παυλίνα Παμπούδη, Στέλιος Πελασγός. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Η γκαλερί «Thanassis Frissiras» (Κριεζώτου 7), παρουσιάζει (έως 18/11), έργα Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση, από την ποπ κουλτούρα στην τρισδιάστατη εικόνα και από το σχέδιο στην ειδησεογραφική φωτογραφία, οι εννιά συμμετέχοντες νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν και αποτυπώνουν τα όρια της σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για τους: Κώστα Βαβυλουσάκη, Γιάννη Κόντο, Herman Levente, Frederique Loutz, Δαυίδ Μπενφοράδο, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Xiang Shi, Δημήτρη Τάταρη, Alexander Tinei.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παρουσιάζεται (Δευτέρες - Τρίτες, έως 9/1/2007) το έργο «Φεύγουσα κόρη», βασισμένο στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή», σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμεντζάκη, με την Ρηνιώ Κυριαζή. Παραδοσιακά παραμύθια και τραγούδια ολοκληρώνουν την παράσταση, με τη ζωντανή μουσική των Θωμά Λώλη και Μανούσου Πλουμίδη (κλαρίνο). Ενα ταξίδι αναζήτησης και καταγραφής υλικού παραμυθιών, αφηγήσεων, τραγουδιών, νανουρισμάτων, αλλά κυρίως μοιρολογιών. Σπάνιο υλικό παραμυθιών, νανουρισμάτων, τραγουδιών, μοιρολογιών πλέκεται στον καμβά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Κοστούμια: Μανώλης Καρυωτάκης. Φωτισμοί: Φάνης Δίπλας.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο γνωστός γελοιογράφος και στιχουργός Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό) δίνει τις δύο τελευταίες του μουσικές παραστάσεις (σήμερα και αύριο), με τίτλο «Τραγούδια με Χαμόγελο», στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αδελφοί Κατσάμπα, Αντώνης Καλογιάννης, Κώστας Μάντζιος, Νίκη Τσαϊρέλη.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι «Momix», η μεγαλύτερη και διασημότερη ομάδα αθλητικού χορού στον κόσμο, ξεκινά σήμερα τις εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα δώσει τέσσερις παραστάσεις (μέχρι τη Δευτέρα - την Κυριακή μια επιπλέον στις 5 μ.μ.). Εικόνες μαγευτικές, που φλερτάρουν με την οφθαλμαπάτη, κούκλες και μαριονέτες, σώματα, κίνηση και μουσική, επικίνδυνες ισορροπίες ακριβείας, αλλά και «αιωρούμενες στιγμές» που ξεγελούν το μάτι, τροχιές που θυμίζουν πτήσεις αστροναυτών στη Σελήνη... Σ' ένα θέαμα, γεμάτο χιούμορ και ευρηματικότητα, που τιτλοφορείται «Lunar sea». Με χορευτές τα εντυπωσιακότερα ...εξωγήινα όντα και σκηνή «την επιφάνεια του φεγγαριού»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ