ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Αν και το Σεπτέμβρη ο μέσος ρυθμός αύξησης του τιμαρίθμου ήταν 3,4% (όσο και πέρσι)

Στο ύψος του παραμένει ο επίσημος τιμάριθμος, ο οποίος - παρά την εμφανιζόμενη οριακή αποκλιμάκωση το μήνα Σεπτέμβρη του 2006 - έχει ήδη εξανεμίσει τις όποιες, ισχνές, αυξήσεις πήραν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τις εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που ανακοινώθηκαν χτες, ο επίσημος τιμάριθμος σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Οκτώβρης 2005 - Σεπτέμβρης 2006 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) εμφανίζει αύξηση 3,4%. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά πάνω από τις όποιες αυξήσεις πήραν οι μισθοί και οι συντάξεις. Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των λαϊκών εισοδημάτων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ασκούμενη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η λεηλασία από την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, μετά και τις αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων που επέβαλαν ΕΕ και ευρωτραπεζίτες.

Βέβαια, η τοκογλυφία των τραπεζών δεν καταγράφεται στο «δείκτη τιμών καταναλωτή», αλλά το γεγονός αυτό είναι παγερά αδιάφορο για τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά. Αλλωστε, τα χαράτσια που επιβάλλουν στα επιτόκια οι ευρωτραπεζίτες και η ΕΕ, δικαιολογούνται με πρόσχημα τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο ρυθμός αύξησης του επίσημου πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση (Σεπτέμβρης 2006 προς Σεπτέμβρη 2005) έπεσε στο 2,9% από 3,5% που ήταν τον περασμένο μήνα Αύγουστο, κυρίως λόγω της πτώσης στην τιμή της βενζίνης.

Γεγονός είναι πως έρχονται και νέες ανατιμήσεις. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτέμβρη 2006 περιλαμβάνουν εν μέρει μόνο τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα και αυτό γιατί ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει όλες οι μάρκες με τις νέες τιμές.

Η ΕΣΥΕ καταγράφει αυξήσεις πολύ πάνω από το μέσο όρο και συγκεκριμένα στις υποκατηγορίες «στέγαση» (7,4%), «διατροφή» (4,7%), «εκπαίδευση», (4,1%), «αλκοολούχα -καπνός» (6,7%). Οι δαπάνες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε αυτές τις κατηγορίες εξανεμίζουν το σύνολο σχεδόν των εισοδημάτων τους. Από τα επιμέρους στοιχεία, τσουχτερές ανατιμήσεις καταγράφονται στις πατάτες (34%), πετρέλαιο (26,1%), λάδι (17,3%), οικιακές υπηρεσίες (5,4%), νοσοκομειακή περίθαλψη (5,1%), ταξί (9,1%), δίδακτρα φροντιστηρίων (4,4%) κλπ.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Το έλλειμμα μειώνεται, η λιτότητα παραμένει...

Το δημοσιονομικό πρόβλημα και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των συμβουλίων Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, με τον οποίο και θα συζητηθεί το θέμα της επικείμενης αναθεώρησης του ΑΕΠ της Ελλάδας και των συνεπειών που συνεπάγεται μια τέτοια αναθεώρηση.

Από χτες στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να συντάξει την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ - πριν διατυπώσει στην έκθεση τα τελικά συμπεράσματα - θα έχει διαδοχικές συνεργασίες με υπουργεία, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Πάντως, τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι αρκετά προβλέψιμα, δεδομένου ότι θα αξιολογηθεί ο βαθμός προόδου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και θα τεθούν οι επόμενοι στόχοι, με έμφαση βέβαια στις ανατροπές του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά των συνόδων του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ βρίσκονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα χωρών, όπως της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας (περιορισμός των κοινωνικών παροχών, κλπ.) που παίρνουν οι εθνικές κυβερνήσεις, τα ελλείμματα σε αρκετές χώρες συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα (το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ) ανεξάρτητα αν αποφασιστεί η έξοδός της από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, το σίγουρο είναι ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με ...σταθερούς ρυθμούς. Αδιάψευστος μάρτυρας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007.

Ετσι, η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αποτελεί στην ουσία το όχημα για την επίτευξη του ευρύτερου στρατηγικού στόχου της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της συστήματος, που δεν είναι άλλος από την αποδόμηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Ενισχυτικό της θέσης αυτής είναι και το ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να περιοριστεί το 2007 κοντά στο 2% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών, τα οποία θα οδηγήσουν σε άνοδο του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% περίπου. Αυτό, όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομίας, σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής...

ΕΦΕΤ
Ολλανδική μαργαρίνη με... «ορό γάλακτος»

Μαργαρίνη με την επωνυμία «Remia - Margarine sunflower» ολλανδικής παρασκευής, η οποία - παρ' όλο που στη συσκευασία αναφέρεται ότι πρόκειται για «100% φυτική μαργαρίνη» - περιέχει ορό γάλακτος που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, διατέθηκε από την εταιρεία «Βερούκας τρόφιμα ΑΕΒΕ».

Για το προϊόν ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ. Το πρόβλημα αφορά την παρτίδα με αριθμό L 6109 23:08 και ημερομηνία λήξης 04/07.

Η ποσότητα που διακινήθηκε ήταν συνολικά 2.640 kg, και ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση του προϊόντος. Συνιστάται στους καταναλωτές που παρουσιάζουν αλλεργία στον ορό γάλακτος να μην καταναλώσουν τη συγκεκριμένη μαργαρίνη.

Πρόστιμα για νοθεία σε καύσιμα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 361.110 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πρατήρια για νοθεία που εντόπισαν τα κλιμάκια ελέγχου διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων (ΚΕΔΑΚ).

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, για νοθεία πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης και υποτροπή σε προηγούμενη παράβαση, επιβλήθηκε πρόστιμο:

  • 211.110 ευρώ στο πρατήρια της AVIN του Χαρ. Π. Αβραμίδη (Λεωφ. Μεσογείων 143)
  • 150.000 ευρώ στο πρατήρια της EL PETROL του Στ. Πετρόγιαννου & Σία (Θρασυβούλου 1 στον Ασπρόπυργο).
ΦΟΡΟ-ΕΣΟΔΑ
Πάνω 8,3% στο 9μηνο

Από Παρασκευή η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων υλοποιείται ο φετινός (έτους 2006) κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2006 τα έσοδα εμφανίζουν αύξηση 8,3%. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα, τέλη κινητής τηλεφωνίας) και στις φοροεπιβαρύνσεις μισθωτών συνταξιούχων από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Στο ίδιο διάστημα το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε σε 34,98 δισ. ευρώ (από 32,31 δισ. ευρώ το 2005) με αύξηση 8,3%. Ειδικά για το μήνα Σεπτέμβρη ο ρυθμός μεταβολής των εσόδων εμφανίζει κάμψη στο 4,1%.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Από την ερχόμενη Παρασκευή 13 Οκτώβρη ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών με το «μειωμένο» φόρο κατανάλωσης, δηλαδή στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η προμήθεια του πετρελαίου για τα νοικοκυριά με τον εν λόγω φόρο θα γίνεται μέχρι και τις 30 Απρίλη του 2007. Ενόψει της χειμερινής περιόδου η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) προχωρά στη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να εντοπίσει φαινόμενα φοροδιαφυγής ή νοθείας. Ειδικές εντολές δόθηκαν για διενέργεια ελέγχων στη διακίνηση πετρελαίου που προορίζεται για τη ναυτιλία, το όποιο απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο.

«Διαζύγιο» Vodafone - Γερμανού

Τη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία «Γερμανός», ανακοίνωσε χτες η «Vodafone», σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή «είναι συνέπεια της πρόσφατης εξαγοράς των καταστημάτων Γερμανός από ανταγωνιστικό προς τη Vodafone δίκτυο κινητής τηλεφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η «Κοσμοτέ» ανακοίνωσε την εξαγορά ακόμα 42% των μετοχών της εταιρείας «Γερμανός ΑΒΕΕ», ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής της (άμεσης και έμμεσης συμμετοχής) στην εταιρεία «Γερμανός» στο 62,75% του μετοχικού της κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ