Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Το έλλειμμα μειώνεται, η λιτότητα παραμένει...

Το δημοσιονομικό πρόβλημα και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των συμβουλίων Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτροπο Χ. Αλμούνια, με τον οποίο και θα συζητηθεί το θέμα της επικείμενης αναθεώρησης του ΑΕΠ της Ελλάδας και των συνεπειών που συνεπάγεται μια τέτοια αναθεώρηση.

Από χτες στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να συντάξει την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ - πριν διατυπώσει στην έκθεση τα τελικά συμπεράσματα - θα έχει διαδοχικές συνεργασίες με υπουργεία, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Πάντως, τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι αρκετά προβλέψιμα, δεδομένου ότι θα αξιολογηθεί ο βαθμός προόδου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και θα τεθούν οι επόμενοι στόχοι, με έμφαση βέβαια στις ανατροπές του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά των συνόδων του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ βρίσκονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα χωρών, όπως της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας (περιορισμός των κοινωνικών παροχών, κλπ.) που παίρνουν οι εθνικές κυβερνήσεις, τα ελλείμματα σε αρκετές χώρες συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα (το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ) ανεξάρτητα αν αποφασιστεί η έξοδός της από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, το σίγουρο είναι ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με ...σταθερούς ρυθμούς. Αδιάψευστος μάρτυρας το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007.

Ετσι, η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αποτελεί στην ουσία το όχημα για την επίτευξη του ευρύτερου στρατηγικού στόχου της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της συστήματος, που δεν είναι άλλος από την αποδόμηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Ενισχυτικό της θέσης αυτής είναι και το ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να περιοριστεί το 2007 κοντά στο 2% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών, τα οποία θα οδηγήσουν σε άνοδο του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% περίπου. Αυτό, όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομίας, σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέκαμψε λόγω εκλογών την Ελλάδα... (2010-10-23 00:00:00.0)
Αρχισαν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (2009-10-20 00:00:00.0)
Ερχεται βαρύς δημοσιονομικός χειμώνας.... (2005-12-08 00:00:00.0)
Τα αποκαλυπτήρια σήμερα.... (2004-09-29 00:00:00.0)
Ερχεται πακέτο «σκληρών» μέτρων (2004-07-03 00:00:00.0)
Εκθεση - προάγγελος σκληρής λιτότητας (2004-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ