Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Τα αποκαλυπτήρια σήμερα... .

Μέσα σε «πολεμικό κλίμα» που σκόπιμα δημιούργησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ -ΕΕ, για τη δημοσιονομική απογραφή, ο υπουργός Οικονομίας παρουσιάζει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή μέτρων λιτότητας στα λαϊκά στρώματα ξεκινά τυπικά σήμερα, με την παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη, του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2005. Οι στόχοι της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις είναι δεδομένες ωστόσο, το εύρος των μέτρων που θα παρθούν σ?αυτή τη φάση, φαίνεται να εξαρτάται και από τους γενικότερους πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ και ειδικότερα από το θέμα που συνδέεται με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

Οπως ομολογούν και επίσημα οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο νέος προϋπολογισμός, συντάχθηκε σε... συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που πιθανόν θα χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι η κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογήσει τα μέτρα λιτότητας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η οικονομική πολιτική, για ένα αγνώστου μεγέθους χρονικό διάστημα, τίθεται σε καθεστώς εποπτείας από τις Βρυξελλών, οι οποίες θα είναι σε θέση να εισηγούνται και επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Με πρόσχημα βέβαια τις λογιστικές αλχημείες που διαπιστώθηκαν κατά τους πρόσφατους ελέγχους. Στα πλαίσια αυτά, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας θα συζητηθούν στις δύο επόμενες συνόδους των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) στις 11 Οκτώβρη και στις 5 Νοέμβρη. Ηδη τις επόμενες μέρες συνεδριάζει η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, με θέμα και τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Η Επιτροπή θα προβεί σε σχετική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ). Στις δύο αυτές συνόδους ο υπουργός Οικονομίας θα κληθεί να δικαιολογήσει τα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του το 2005, με στόχο την επαναφορά του ελλείμματος, σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το πεδίο για την επιβολή των μέτρων λιτότητας έχει στρωθεί μεθοδικά, σε αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το δε μέγεθος της... προσαρμογής θα είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Οπως επισημαίνει και ο Γ.Αλογοσκούφης, σε μακροσκελή επιστολή που απέστειλε χθες προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ - με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική για τη διενέργεια της απογραφής και να απαντήσει στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να μειωθεί από 5,3% το 2004 στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005. Τέτοιου μεγέθους μείωση του ελλείμματος, κατά 2,5 ολόκληρες μονάδες δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, γεγονός που υποδηλώνει και το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης. Πιο συγκεκριμένα, είτε από την αύξηση των φόρων, είτε από περικοπές δαπανών, θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 4,5 δισ. ευρώ ( περισσότερα από 1,5 τρισ. δρχ), ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2005 να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ. Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη ότι το επόμενο έτος δε θα επιβαρυνθεί με τις Ολυμπιακές δαπάνες ( τις εκτιμούν στο 1% του ΑΕΠ), η απαιτούμενη προσαρμογή θα απαιτήσει σκληρά μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισαν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (2009-10-20 00:00:00.0)
Το έλλειμμα μειώνεται, η λιτότητα παραμένει... (2006-10-10 00:00:00.0)
Χρειάζονται κι άλλα μέτρα (2005-10-06 00:00:00.0)
Συναποφάσισαν μέτρα ...διαρκούς λιτότητας (2005-02-18 00:00:00.0)
Η ελλειμματολογία... τίκτει λιτότητα (2004-09-28 00:00:00.0)
Ελλείμματα στην υπηρεσία της... λιτότητας (2004-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ