Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΕΤ
Οδηγίες για τον έλεγχο των ψυκτών

Οδηγίες δειγματοληψίας και αποστολής των δειγμάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες για αναλύσεις, σχετικά με τη συγκέντρωση καδμίου στο νερό των ψυκτών που βρίσκονται εγκαταστημένοι σε κοινόχρηστους χώρους και κτίρια, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ πρέπει, αφού θέσουν εκτός λειτουργίας τους ψύκτες, να ακολουθήσουν τη διαδικασία που περιγράφεται στην εγκύκλιο με τις οδηγίες, προκειμένου να διαπιστωθεί, μετά τον απαιτούμενο χημικό έλεγχο, η καταλληλότητα των ψυκτών.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες - είναι αυτονόητο ότι ισχύουν για τους ψύκτες που βρίσκονται και σε ιδιωτικούς χώρους - πρέπει να διακοπεί άμεσα η λειτουργία και χρήση των συσκευών και να αποσταλούν δείγματα νερού για έλεγχο. Δυνατότητα εξέτασης δειγμάτων για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του καδμίου υπάρχει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της κεντρικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους και επίσης στη Γ` Χημική Υπηρεσία Αθήνας, στη Β` Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στη Λιβαδειά, στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο και στην Αλεξανδρούπολη.

Για τη σωστή δειγματοληψία συστήνεται από τον ΕΦΕΤ να ακολουθούνται τα εξής στάδια:

  • Να χρησιμοποιείται κενή φιάλη εμφιαλωμένου νερού 0,5 λίτρου, η οποία θα γεμίζεται πλήρως. Πριν από τη λήψη του δείγματος, η φιάλη θα πρέπει να ξεπλένεται με νερό από τον ψύκτη. Δεν απαιτείται να ληφθεί δείγμα και από τα δύο βρυσάκια του ψύκτη.
  • Το νερό που θα δειγματιστεί πρέπει να έχει παραμείνει στον ψύκτη 24 ώρες.
  • Να τοποθετούνται δύο ετικέτες, μία στον ψύκτη και μία στο δείγμα. Τα ελάχιστα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες είναι αριθμός για να διαφοροποιούνται τα δείγματα μεταξύ τους, έτος κατασκευής του ψύκτη και άλλα γνωστά στοιχεία, σχετικά με την ταυτότητά του, χωροθέτηση του ψύκτη, υπηρεσία που είχε τον ψύκτη, ονοματεπώνυμο του προσώπου που διενήργησε τη δειγματοληψία, ημερομηνία δειγματοληψίας.
  • Τα δείγματα πρέπει να αποστέλλονται στο εργαστήριο και μέχρι τότε να φυλάσσονται στη συντήρηση του ψυγείου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ