Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ερμαιο των ξένων τουριστικών πρακτόρων

Η πτώχευση δύο βρετανικών - κυπριακών «τουρ οπερέιτορ» φέρνει σε δεινή θέση μικροεπιχειρηματίες στην Ελλάδα

«Ευαίσθητη» και αναξιόπιστη αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, όπως τη χαρακτηρίζουν με σκοπιμότητα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μετά την πτώχευση δύο τουριστικών οργανισμών («τουρ οπερέιτορ») της Βρετανίας, των εταιριών «Γκόλντεν Σαν» και «Αϊργκλομπ», κυπριακών συμφερόντων, δεκάδες Ελληνες ιδιοκτήτες καταλυμάτων βρέθηκαν με «φέσια» που λέγεται ότι συνολικά ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Αναδείχτηκε έτσι και η εκβιαστική σχέση των ξένων «τουρ οπερέιτορ» με τους μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς και δεν πληρώνουν και απαιτούν κάθε χρόνο όλο και μικρότερες τιμές, απειλώντας ότι θα κατευθύνουν αλλού τις εκατοντάδες χιλιάδες των τουριστών πελατών τους.

Η «Γκόλντεν Σαν», υπεύθυνη για τον ερχομό στην Ελλάδα 150.000 Βρετανών τουριστών το 2004, φαίνεται να αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως για μικρούς επιχειρηματίες στην Κρήτη που και χρήματα τους χρωστούσε από προηγούμενα συμβόλαια και αποκλειστική συνεργασία μαζί της είχαν. Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας, η Συνομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων τονίζει ότι υπάρχει «άμεσο πρόβλημα στην κάλυψη των πάγιων και των λειτουργικών τους εξόδων» αυτών των επιχειρηματιών και ζητά δύο πράγματα:

  • Να απαλλαχτούν από την καταβολή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος «για το κεφάλαιο που δεν έχουν εισπράξει και οριστικά απώλεσαν».
  • Να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα δανειοδότησης για ίδιο ποσό με αυτό που έχασαν, άτοκα για τρία χρόνια.

Οι διακοπές των πελατών των δύο τουριστικών πρακτόρων αυτή την περίοδο καλύπτονται από εγγυητή, που θα καλύψει εν μέρει τις τρέχουσες δαπάνες. Επρεπε όμως να γίνει η πτώχευση για να αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες μικρών καταλυμάτων στην Κρήτη οι οποίοι καταγγέλλουν τώρα και τα μεγάλα ξενοδοχεία ότι συνεργάζονται με τους ξένους πράκτορες προσφέροντας σε εξευτελιστικές τιμές τα δωμάτιά τους και πλήρη διατροφή. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος έχει ήδη κάνει και θα συνεχίσει τις επαφές του με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μαζί τους μια πολύ καλή συνεργασία! Τελευταία φορά συναντήθηκε με εκπροσώπους τους σε εκδήλωση του διεθνούς τουριστικού οργανισμού TUI στην... Κρήτη πριν από λίγες μέρες σε ξενοδοχείο της «ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ» του Δασκαλαντωνάκη, που αποτελεί και «στρατηγικό εταίρο» της TUI στην Ελλάδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ