Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Συναποφάσισαν μέτρα ... διαρκούς λιτότητας

«Επιτυχία» της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, που προβλέπει ότι για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων απαιτούνται μέτρα διαρκείας και όχι «μιας χρήσης»

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες συναποφάσισαν, χτες, τη λήψη μέτρων «μόνιμου» χαρακτήρα - και όχι «μιας χρήσεως» - για τη μείωση των ελλειμμάτων και των άλλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Με απλά λόγια, στη χτεσινή συνεδρίασή τους, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΚΟΦΙΝ), αποφάσισαν - με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη - τη λήψη μέτρων λιτότητας μακροχρόνιας διάρκειας. Συστατικό στοιχείο αυτών των μέτρων, θα είναι ο σφαγιασμός των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Με τη χτεσινή του απόφαση, το ΕΚΟΦΙΝ, ενίσχυσε το καθεστώς επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από τις Βρυξέλλες - που εγκαινιάστηκε με την υπερψήφισε της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992 - υιοθετώντας στο ακέραιο την πρόταση της Κομισιόν, για εφαρμογή του άρθρου 104 (9) της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Με την απόφαση αυτή, κυβέρνηση και Βρυξέλλες ανοίγουν το δρόμο για σκλήρυνσης της λιτότητας απέναντι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ετσι, διευκολύνεται και η κυβέρνηση να βγει από το αδιέξοδο της εφαρμογής των προεκλογικών της δηλώσεων. Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου, η Ελλάδα υποχρεώνεται να πάρει μέτρα, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3%, μέχρι το τέλος του 2006.

Με δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, υποστήριξε ότι «υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στη δημοσιονομική διαφάνεια και ισορροπία». Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση της Κομισιόν που υιοθέτησε το Συμβούλιο - για παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά 12 επιπλέον μήνες, από ό,τι προβλέπει κανονικά η Συνθήκη - αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης! Κι αυτό, επειδή - όπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης - η κυβέρνηση «δε θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα μείωσης των δαπανών, μίας χρήσεως, για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, αλλά μέτρα που θα έχουν μόνιμη διάρκεια»...

Δίνοντας μια πρόγευση των μέτρων, ο Γ. Αλογοσκούφης, είπε πως η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αξιοποίηση του Γ' ΚΠΣ και την εναρμόνισή μας με τις αποφάσεις της Λισαβόνας. «Υπάρχει, όπως τόνισε, ανάγκη ενθάρρυνσης του ιδιωτικού κεφαλαίου για επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη. Το Συμβούλιο, έκανε πρόοδο όσον αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και στην προώθηση των στόχων της Λισαβόνας». Εκανε, δηλαδή, σαφές ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα έρθουν για να μείνουν και όχι για να αντιμετωπιστεί μια «έκτακτη κατάσταση»...

Ο Αλμούνια και το Συμβούλιο...

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας και Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, σε δηλώσεις του, δήλωσε ικανοποιημένος για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των προτάσεων της Επιτροπής και δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευχαρίστησή του για την απόλυτη συνεργασία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν! Ετσι, το Συμβούλιο Οικονομίας και Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, «καλωσορίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δημοσιονομική προσαρμογή και πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, όπως εγκρίθηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο», και την πρωτοβουλία της Ελλάδας να υποβάλλει έως τις 21/3/2005, επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, στο οποίο θα περιγράφει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν. Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμηθεί, σύμφωνα και με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης η συμβατότητα των εφαρμοσθέντων και σχεδιαζόμενων μέτρων, με τη συγκεκριμένη απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ