Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σε τροχιά προετοιμασιών
  • Συλλαλητήρια σε Φάρσαλα, Τύρναβο, Αγιά και αλλού στις 25 Φλεβάρη και στο νομό Λάρισας
  • Οι αγρότες θα πρέπει να παράγουν μετά το 2006 προϊόντα χωρίς να στηρίζονται στις επιδοτήσεις, δηλώνει o Αλ. Κοντός

Eurokinissi

Στη «μάχη» των προετοιμασιών για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ, στις 25 Φλεβάρη, μπήκαν, πλέον, τα στελέχη και τα μέλη του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Στη Θεσσαλία, ύστερα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν για συλλαλητήρια την ημέρα της κινητοποίησης σε Καρδίτσα και Τρίκαλα - θα γίνουν στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών των δύο νομών - ανάλογες πάρθηκαν και στη Λάρισα. Σε χτεσινή συνεδρίασή της, η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), αποφάσισε για τις 25 Φλεβάρη συλλαλητήρια σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο και αλλού καθώς και σειρά περιοδειών και εξορμήσεων ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΝΛ, καταγγέλλει πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη απέναντι σε χιλιάδες αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε απορρόφησης των προϊόντων τους, είτε τα πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές, όπως είναι υπεύθυνη για την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών, την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια, την τοκογλυφία της ΑΤΕ, την παντελή έλλειψη υποδομών και στήριξης του αγρότη, τους περιορισμούς και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, για τη συνολική αρνητική πορεία στον αγροτικό τομέα.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ τονίζει: «Απέναντι σ' αυτή την πορεία συγκέντρωσης και μονοπώλησης της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο κοινό αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, με στόχο την ακύρωση της στη ζωή και στην ανατροπή στην πράξη. Ο δρόμος που χάραξε το συνεπές αγροτικό κίνημα και που εκφράζει η ΠΑΣΥ για δημιουργία μεγάλων αγροτικών παραγωγικών συνεταιρισμών που ασχολούνται από την κοινή καλλιέργεια - κοινά μηχανήματα - έως τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων είναι αυτός που συμφέρει τους αγρότες και όλο το λαό. Ζητάμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας όπως τα θέσαμε στα ψηφίσματα των τελευταίων κινητοποιήσεών μας. Οι αγώνες μας όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα γίνουν πιο μαζικοί, πιο δυνατοί και πιο οργανωμένοι, ικανοί να επιβάλλουν με τη δύναμή τους αυτά που διεκδικούμε».


Υπενθυμίζουμε ότι στο νομό Καρδίτσας θα γίνουν, επίσης, συγκεντρώσεις των απλήρωτων ντοματοπαραγωγών στις 21 Φλεβάρη στους Σοφάδες και των απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών στις 23 του μήνα στον Παλαμά.

Αποκαλυπτικός ο Κοντός

Κι ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας το δίκιο τους, ο υφυπουργός Γεωργίας Αλ. Κοντός, επισκεπτόμενος τη Λάρισα με αφορμή τα εγκαίνια της 5ης Γεωργοκτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Εκθεσης, προκλητικά, τους κάλεσε να συμβιβαστούν και να αποδεχτούν την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Αλ. Κοντός, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπως, άλλωστε και πριν από λίγες μέρες ο Ευάγ. Μπασιάκος, δήλωσε ότι οι αγρότες θα πρέπει να παράγουν μετά το 2006 προϊόντα χωρίς να στηρίζονται στις επιδοτήσεις, καλώντας τους να βαδίσουν χέρι - χέρι με το υπουργείο για το ριζικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας!!! «Παραδοσιακές καλλιέργειες - είπε - όπως ο καπνός, το βαμβάκι και τα δημητριακά οδηγούνται πιθανώς σε συρρίκνωση, όπως και ο πληθυσμός των αγροτών, ειδικά αυτών προς συνταξιοδότηση».

Οι δηλώσεις του Αλ. Κοντού έγιναν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό, αντιαγροτικό πρόσωπό της, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών, δίνοντας «αυξήσεις» ντροπής ίσες με 12 ευρώ ημερησίως στους συνταξιούχους αγρότες και εμμένοντας γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτικής της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Γεωργίας στη Λάρισα, δεν έλειψαν οι «θερμές» χειραψίες με κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ που πριν από λίγο καιρό υποτίθεται ότι βρισκόταν σε κόντρα και «ήταν στα μαχαίρια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ