Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Νέες χρηματοδοτήσεις για τους βιομήχανους

Βάζουν μπροστά την ...Κίνα για να «εξοι-κονομήσουν» πρόσθετες ενισχύσεις με τη συναίνεση της αρμόδιας επιτροπής

Οπως «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», έτσι και κάθε κυβερνητικό μέτρο καταλήγει στην οικονομική ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων. Στο όνομα και δήθεν για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, η Μόνιμη Επιτροπή «για τη στήριξη της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας», που συνεδρίασε τη Δευτέρα, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης να κάνουν δεκτές τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων για επιπρόσθετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα», από τον «αναπτυξιακό νόμο» και από «εθνικές πρωτοβουλίες» που θα προωθηθούν μέχρι τον Μάη.

Συγκεκριμένη αναφορά σε αυτές τις «πρωτοβουλίες» δε γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ανακοίνωσή του, ωστόσο δίνεται έμφαση σε «μέτρα επιθετικής πολιτικής και εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων. Τέτοια μέτρα θεωρούνται οι χρηματοδοτήσεις του εκσυγχρονισμού της παραγωγής και των υποδομών εμπορίας, αλλά και «η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της μείωσης του κόστους παραγωγής και πωλήσεων». Ειδικά αυτές οι τελευταίες επιδιώξεις έχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που ξεκινά από τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και φτάνει μέχρι τη συμπίεση του εργατικού κόστους και τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη η Κίνα έχει επιβάλει εξαγωγικούς δασμούς στα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας ταυτόχρονα με την κατάργηση των ποσοστώσεων εισαγωγής αυτών των προϊόντων με βάση τις συμφωνίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εξάλλου, σε προσφυγή κλωστοϋφαντουργικών φορέων, μεταξύ των οποίων και ελληνικών, προς το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τον Δεκέμβρη του 2004 ένα από τα ζητήματα που έμπαιναν ήταν η άρνηση αρκετών χωρών να ανοίξουν τις δικές τους αγορές παρά τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του ΠΟΕ!

Η Επιτροπή εισηγήθηκε επίσης ενίσχυση της συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις, παροχή πιστοποίησης οικολογικού σήματος, παροχή σήματος ποιότητας, αύξηση των ελέγχων στην αγορά, καταπολέμηση του πλανόδιου και στεγασμένου «παραεμπορίου», ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών κ.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα;(2013-01-31 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών(2009-01-31 00:00:00.0)
Με αφορμή το γάλα(2006-09-21 00:00:00.0)
Θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους(2001-10-17 00:00:00.0)
Επιδοτούμενα σεμινάρια από τον ΕΟΜΜΕΧ(1999-09-03 00:00:00.0)
Είκοσι χρόνια σε λιμνάζοντα νεράτο.. πλάγιο καλέ!!!)(1997-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ