Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Ρύθμιση χρεών προς όφελος της ΑΤΕ

Υπόμνημα διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, απέστειλαν αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ορχομενού, στην οποία διαμαρτύρονται για την περίφημη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, όταν αρχικά έμαθαν για την επερχόμενη ρύθμιση των χρεών τους, είπαν, «δόξα τω Θεώ», όμως στη συνέχεια, όταν είδαν στην πράξη τι σημαίνει και πώς εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος, αναφώνησαν «"βοήθα Παναγιά", αφού βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από αυτή που είμαστε πριν τη ρύθμιση».

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της περιοχής Ορχομενού, στην επιστολή τους, υπογραμμίζουν: «Το ότι χρωστάμε στην ΑΤΕ δεν οφείλεται στο ότι είμαστε κακοπληρωτές αλλά στο ιδιόμορφο επάγγελμά μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η γεωργική παραγωγή εξαρτάται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες και ότι, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς δεν υπάρχει και η ανάλογη αύξηση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων. Ετσι κατά τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον, δανειζόμαστε για τις ανάγκες των καλλιεργειών μας και στη συνέχεια αποπληρώναμε ένα μέρος μόνο του δανείου, γιατί οι απολαβές από την πώληση δεν ήταν οι αναμενόμενες. Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά η ΑΤΕ με τις υπέρογκες απαιτήσεις της. Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πληρώσει ήδη το πολλαπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, η ΑΤΕ μάς εμφανίζει να οφείλουμε ακόμα άλλα τόσα».

Στη συνέχεια της επιστολής, αφού γίνεται αναφορά στα τερτίπια της ΑΤΕ, ώστε να εξαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αγροτών από τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να ευνοούνται από τη ρύθμιση μόλις το 20% των οφειλετών, επισημαίνουν μία ακόμη μεθόδευση της τράπεζας:

«Σε όλες τις περιπτώσεις ο υπολογισμός από την ΑΤΕ γίνεται ως εξής: Πολλαπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια αφαιρεί τις όποιες καταβολές. Μια ουσιαστική βοήθεια θα ήταν αν πρώτα αφαιρούσε τις καταβολές και στη συνέχεια πολλαπλασίαζε. Αυτό βέβαια στη λογική τού ότι ο νόμος έγινε για να βοηθήσει τους αγρότες και όχι για να ενισχύσει την εισπρακτική πολιτική των τραπεζών».

Καταλήγοντας, οι αγρότες του Ορχομενού, ζητούν:

  • Η συνολική οφειλή να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.
  • Ο προσδιορισμός της οφειλής να γίνεται αφού πρώτα αφαιρεθούν οι καταβολές.
  • Να ανασταλεί η εφαρμογή της καταστροφικής για μας ρύθμισης από την ΑΤΕ μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ