Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΟΑΚΙΜ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Χρειάζονται κι άλλα μέτρα

Νέες υποδείξεις για νέες ανατροπές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, καθώς και πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα, υπέδειξε στην κυβέρνηση ο αρμόδιος για τα Δημοσιονομικά επίτροπος της ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Από πρόσφατη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από πρόσφατη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» ήταν - επίσημα - το αντικείμενο της ομιλίας του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίμ Αλμούνια, σε εκδήλωση που έγινε χτες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ομως, οι βασικές αναφορές του Κοινοτικού επιτρόπου περιστράφηκαν και γύρω από τις προωθούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και στην «αναγκαιότητα» - όπως είπε - νέων φοροεισπρακτικών μέτρων. Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια απαιτούνται άμεσα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς και στον κλάδο Υγείας. Διαφορετικά, υποστήριξε, οι εκροές για συντάξεις και για δαπάνες Υγείας θα αυξηθούν από 12% του ΑΕΠ σήμερα στο 22% το 2050 και - άρα - θα έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Στο πλαίσιο αυτό ο Χ. Αλμούνια, ως θεματοφύλακας των δημοσιονομικών πολιτικών λιτότητας για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, υπέδειξε στην κυβέρνηση (που έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες να μειώσει μέχρι το τέλος του 2006 το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ και παράλληλα να περιορίσει το δημόσιο χρέος):

  • Για το συνταξιοδοτικό, άμεσα μέτρα περιορισμού των πρόωρων συντάξεων και κίνητρα παραμονής των εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Επανέφερε, δηλαδή, τη γνωστή αντιδραστική πρόταση για παράταση του εργάσιμου βίου και πέρα από τα 65 χρόνια, στα 67 ή στα 70.
  • Για το εργασιακό και στο όνομα της αντιμετώπισης της χαμηλής απασχόλησης και της υψηλής ανεργίας, την επέκταση των μορφών της μερικής απασχόλησης, καθώς και την ενίσχυση των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών», δηλαδή μέτρα στήριξης των εργοδοτών.
  • Για τα δημοσιονομικά, τη λήψη νέων μέτρων καθώς - όπως ανέφερε στην ομιλία του - αυτά που πάρθηκαν τον Απρίλη του 2005 «δεν επαρκούν».

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομίας, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, απαίτησε την περαιτέρω σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής. Οπως είπε, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων που συνεχίζει να έχει η ελληνική οικονομία, η επιτήρησή της θα πρέπει να συνεχιστεί. Οσο για τα αποτελέσματα του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, αυτά θα αξιολογηθούν από την ΕΕ τον ερχόμενο Νοέμβρη με βάση τη σχετική έκθεση που θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομίας. Αν και όπως είπε δε θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, του αρμόδιου οργάνου που θα κρίνει την ελληνική «έκθεση προόδου», ο ίδιος ζήτησε τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων άμεσης απόδοσης πριν από το τέλος του 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ