ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διπρόσωπη» προεκλογική τακτική

Από τη μια, εντείνει την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και, από την άλλη, δημαγωγεί ασύστολα, επιδεικνύοντας υποκριτικό ενδιαφέρον για τα λαϊκά προβλήματα

Επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και ένταση του αυταρχισμού απέναντι στους αγώνες τους από τη μια, δημαγωγία και υποκριτικό ενδιαφέρον για τα λαϊκά προβλήματα από την άλλη, αποτελούν τις δύο όψεις της τακτικής της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Η διπρόσωπη τακτική της κυβέρνησης έχει έναν ενιαίο στόχο: Από τη μια, να «εξαγνίσει» μέσα από τις κάλπες την πολιτική πυγμής στα αιτήματα και τους αγώνες των δασκάλων και να «δικαιώσει» τις προωθούμενες αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» και, από την άλλη, να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Το τελευταίο επιδιώκεται με διάφορες κινήσεις, όπως η «αιφνιδιαστική» επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στις πλημμυροπαθείς περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική που χαρακτηρίστηκε από υποκριτικές διαβεβαιώσεις ότι τάχα «η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν».

Απόρροια της παραπάνω τακτικής είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και την τελευταία βδομάδα πριν τις εκλογές την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στα δίκαια των δασκάλων και αντιμετωπίζει με πυγμή τις κινητοποιήσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή δε διστάζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά», εφαρμόζοντας το δόγμα της προληπτικής καταστολής για τις καταλήψεις στα σχολεία (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ).

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής είναι ότι «δε φοβάται το πολιτικό κόστος» και θα προχωρήσει «με κάθε θυσία» στην υλοποίηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων». Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Τη γραμμή αυτή περιέγραψε με παραστατικό τρόπο ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης: «Θα ήταν πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να είχε κάνει πίσω σε ορισμένα ζητήματα ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Είναι προς τιμήν του Καραμανλή και δείχνει πράγματι ότι αλλάζουμε τους πολιτικούς όρους στο πολιτικό παιχνίδι, που δεν κάνουμε πίσω», είπε μιλώντας στον «Σκάι». Και έσπευσε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Θα μπορούσαμε να λαϊκίσουμε. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε, "Τι θέλετε, το επίδομα;". "Ναι". "Πάρτε το. Πόσο είναι, 103; Πάρτε παραπάνω". Και όμως βλέπετε, σπάμε αυτόν το φαύλο εκλογικό κύκλο, ο οποίος έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στην πολιτική ζωή του τόπου. Και αυτό είναι προς τιμήν μας»(!).

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η κυβέρνηση τρέμει το πολιτικό κόστος για τις αντιλαϊκές επιλογές παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Αδιάψευστος μάρτυρας η εσπευσμένη πρωθυπουργική επίσκεψη χθες στις περιοχές που πλημμύρισαν, ενώ παρόμοια επίσκεψη δεν είχε πραγματοποιήσει στα δυόμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Επιπλέον, παίζει δυνατά στο παιχνίδι της δικομματικής πόλωσης, ώστε να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια...

Το συμπέρασμα, πάντως, που βγαίνει είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: Αν δε μαυριστούν οι γαλάζιοι συνδυασμοί (εννοείται και οι πράσινοι), η κυβέρνηση θα εκλάβει την ψήφο των δημοτικών εκλογών ως επιβράβευση της μέχρι τώρα πολιτικής της και θα εντείνει την ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση. Μπορεί τώρα να δηλώνει ότι η ψήφος έχει πρώτα και κύρια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα την επικαλεστεί για να δικαιώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της.

ΠΤΗΣΕΙΣ CIA
Διαψεύδει την... πραγματικότητα η κυβέρνηση

Βοά ο τόπος ότι χρησιμοποιήθηκε και η χώρα μας κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Ορ. Κολοζώφ

Παρά το γεγονός ότι η εμπλοκή της χώρας μας στις μεταφορές «υπόπτων» από αεροπλάνα της CIA έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα, η κυβέρνηση επιμένει να παριστάνει την ανήξερη και να αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ επικαλούμενος σχετική έκθεση Ελβετού γερουσιαστή, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις 14 χώρες που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά υπόπτων από τη CIA. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο Ορ. Κολοζώφ, οι υπεύθυνοι της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον εισαγγελέα που έκανε τη σχετική έρευνα και έτσι η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο.

Απαντώντας στην Ερώτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης είπε ότι η έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Σ. Μάρτιν που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης βασίστηκε σε ενδείξεις και ερωτήματα, ενώ κατέτασσε την Ελλάδα στην πλέον «ανώδυνη και ουδέτερη κατηγορία κρατών». Για να αποδείξει τη μη εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά κρατουμένων από τη CIA επικαλέστηκε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία δε γίνεται καμία αναφορά στη χώρα μας. Κατά τον Γ. Βαληνάκη είναι παντελώς αβάσιμες οι καταγγελίες ότι αρνήθηκαν οι Αμερικανοί να συνεργαστούν, αφού - όπως ισχυρίστηκε - στελέχη της βάσης της Σούδας εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα που έκανε την έρευνα.

Ο τόπος βοά και στην επιφάνεια έρχονται συνεχώς νέα στοιχεία, τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ. Είπε ότι στην έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή περιέχονται αρκετά στοιχεία, τα οποία όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε να ερευνήσει. Ο βουλευτής ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία έγιναν πτήσεις αεροσκαφών της CIA από αεροδρόμια της χώρας μας και συγκεκριμένα 72 πτήσεις έγιναν από το «Ε. Βενιζέλος» ενώ αρκετές άλλες από το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, υπήρξε κλιμάκωση των πτήσεων και μέχρι το Νοέμβρη του 2005 είχαν γίνει 32 πτήσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η μεταφορά κρατουμένων από αεροπλάνα της CIA έχει επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους, αλλά παρ' όλα αυτά οι Αμερικανοί στη χώρα μας αρνήθηκαν να συνεργαστούν στις σχετικές έρευνες.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το κεφάλαιο και οι τράπεζες θα επενδύσουν στον άνθρωπο!

Οξύνοντας τη δικομματική πόλωση και την ανούσια αντιπαράθεση, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυθαιρεσία», «αυταρχισμό», «υποκρισία» και «κοροϊδία», αλλά την ίδια στιγμή ισχυριζόταν ότι το ΠΑΣΟΚ παλεύει για μια «δίκαια κοινωνία» στην οποία: «Το κεφάλαιο και οι τράπεζες θα επενδύσουν στον άνθρωπο»!!

Μιλώντας την Κυριακή στα Χανιά, κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει «να χτίσει μια δίκαιη κοινωνία». Μια κοινωνία για την οποία ο πολίτης θα καλείται να πληρώσει για την παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών. Εμείς θέλουμε, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ουσιαστική μεταφορά δικαιωμάτων στον Ελληνα πολίτη, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τον κόπο το δικό του, διότι είναι φόροι δικοί του αυτοί που αξιοποιούνται και αυτοί πρέπει να αξιοποιούνται από τον ίδιο τον Ελληνα μέσα από την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές».

Μάλιστα, ο ίδιος αναφερόμενος ειδικότερα στην Παιδεία ισχυρίστηκε ότι το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» του ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί στην εκπαίδευση. Ο Γ. Παπανδρέου μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις... δεσμεύτηκε αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση «οι δαπάνες για την Παιδεία θα φτάσουν στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ξεχνώντας προφανώς ότι παρόμοιες υποσχέσεις έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά. Ο Γ. Παπανδρέου επίσης «δεσμεύτηκε» ότι «το παιδί κάθε οικογένειας θα έχει πρόσβαση σε νηπιαγωγείο» και ότι θα υπάρχουν «ολοήμερα σχολεία για όλα τα παιδιά».

Την ίδια στιγμή όμως που μοίραζε υποσχέσεις, φρόντιζε να ξεδιπλώσει τις αντιεκπαιδευτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση. Πρότεινε την αποκέντρωση των σχολείων, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, δηλαδή τη διαφοροποίηση της μόρφωσης που παρέχεται σε κάθε περιοχή. Προτείνουμε «αυτονομία στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, για να μπορούν να σχεδιάζουν στην περιφέρεια», «εμείς θέλουμε το Πανεπιστήμιο να είναι δεμένο με την περιφερειακή ανάπτυξη». Οι κάτοικοι των περιοχών να αποφασίζουν «ποια είναι τα Τμήματα που πρέπει να αναπτυχθούν, ποια τα πτυχία, ποια τα προγράμματα σπουδών, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια»!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ