ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αγωνιστικός πυρετός παντού

Αυτή η πολιτική δε θα περάσει, βροντοφώναξαν μαζί χιλιάδες δάσκαλοι - μαθητές - εργαζόμενοι

Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μαζί με τους δασκάλους, τους καθηγητές και άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ μαθητές έκλεισαν τα σχολεία και κατέβηκαν στους δρόμους και σε πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία από το Αγαλμα Βενιζέλου έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο, οι μαθητές κατακλύζουν την Εγνατία οδό από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Καταιγισμός από συνθήματα, αιτήματα, χειροκροτήματα και φωνές. Αγωνιστικός πυρετός επικρατεί παντού. Μαθητές, ο ένας μετά τον άλλον, πετάγονται πίσω από τα πανό και δηλώνουν στους συντάκτες του «Ρ»: «Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι όροι που έχουμε θέσει». «Δεν υποχωρούμε». «Συμμετέχουμε και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών». «Παλεύουμε για δωρεάν Παιδεία». «Θέλουμε μια Παιδεία που θα είναι καλύτερη για το αύριο. Λέμε όχι στην Παιδεία που θα είναι δέσμια για τους μαθητές»... «Δε φοβόμαστε, δεν μπορούν να μας κάνουν ό,τι θέλουν. Σήμερα ο διευθυντής μας κανόνισε χωρίς να το ζητήσουμε να μας πάνε εκδρομή. Εμείς δεν πήγαμε. Είμαστε εδώ»!

Η συγκέντρωση ξεκινά και οι χιλιάδες μαθητές με μπροστάρη το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Νομού Θεσσαλονίκης, που γράφει «Σχολείο, που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», τραγουδούν: «Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι/ στους δρόμους ξανά μαζί με το λαό/συμπαραστάτης και δύναμή μας το Συντονιστικό»!

Φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη τα συνθήματα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για να φύγουν οι εταιρίες από τα σχολεία. «Δε θα περάσει!», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «Μαθητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Εξω από το αμερικανικό προξενείο οι μαθητές ρίχνουν βροχή τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές. Μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές» και τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια ακολουθούν.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Νομού Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι 38 σχολεία στο νομό είναι σε κατάληψη και από πολύ περισσότερα κατέβηκαν στους δρόμους. Σε κατάληψη είναι το 80% των σχολείων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου και πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα. Μαζικά μαθητικά συλλαλητήρια έγιναν επίσης σε Σέρρες και Καστοριά. Κλειστά τα σχολεία και στην Πτολεμαΐδα, ενώ μαθητικό συλλαλητήριο έγινε προχτές και στην Κοζάνη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαχητικό «παρών»

Από τη μεγάλη -μαχητική πορεία στη Λάρισα
Από τη μεγάλη -μαχητική πορεία στη Λάρισα
Μεγάλα συλλαλητήρια έγιναν και σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα. Ξεχώρισε η δυναμική συμμετοχή των μαθητών που έστειλαν το μήνυμα: «Ερχόμαστε ξανά, μαζί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό θα τους σταματήσουμε». Ηδη, από χτες, στη Θεσσαλία, πολλά σχολεία τελούν υπό κατάληψη και από σήμερα θα μπουν δυναμικά στον αγώνα και οι μαθητές άλλων σχολείων, όπως αποφασίστηκε στις μαζικές γενικές συνελεύσεις των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων.

Στη Λάρισα, οι δρόμοι «πλημμύρισαν» από αγωνιζόμενα νιάτα, που αφού συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο Λύκειο, πραγματοποίησαν πορεία, στην οποία συμμετείχαν απεργοί εκπαιδευτικοί με τα πανό του ΠΑΜΕ, που ένωσαν τη φωνή διεκδίκησης και πάλης για την Παιδεία. Οι μαθητές κατέληξαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπου έγινε η γενική συνέλευση με τη συμμετοχή μαθητών πολλών σχολείων και αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα με καταλήψεις, συγκεντρώσεις κι άλλες μορφές.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους, με μπροστάρηδες τους μαθητές και τους φοιτητές. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Αποστόλης Νάνος, υποψήφιος νομάρχης Μαγνησίας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Στο Βόλο χτες προχώρησαν σε κατάληψη οι μαθητές πέντε σχολείων.

Και στην Καρδίτσα, όπου και εκεί τελούν υπό κατάληψη πέντε σχολεία, μεγάλο ήταν το συλλαλητήριο που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους. «Παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και ο Χρήστος Τέγος, υποψήφιος και νυν δήμαρχος Καρδίτσας, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή τους και χαιρετίζοντας τον αγώνα για δημόσια δωρεάν λαϊκή Παιδεία.

Ακούστε καλά τι λένε οι μαθητές...

Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες σε πόλεις της Πελοποννήσου, στο Ηράκλειο, στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Ηχηρό «παρών» στους δρόμους του αγώνα έδωσαν χτες εκατοντάδες μαθητές σε Πάτρα, Καλαμάτα και Πύργο. Στην Πάτρα, με προμετωπίδα το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πάτρας και την απαίτηση «Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε. Οχι στο σχολείο που μας στραβώνει, αντί να μας μορφώνει», εκατοντάδες μαθητές από τα 30 και πλέον σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Ακούστε καλά τι λένε οι μαθητές έξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές» και «Ρουσόπουλε, το '98 ήμασταν όλοι στο δημοτικό, αυτοί που ήταν τότε μαθητές τους είδες φέτος στις φοιτητικές» τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Αμέσως μετά συνεδρίασε το Συντονιστικό και αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επίσης, μαζικές πορείες έγιναν στην Καλαμάτα και στον Πύργο (τα περισσότερα σχολεία τελούν υπό κατάληψη), η ολοκλήρωση των οποίων βρήκε τους μαθητές να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν τη συνέχιση του αγώνα και για την επόμενη εβδομάδα.

Στο Ηράκλειο

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση έγινε χτες το πρωί και στο Ηράκλειο, με συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συλλόγων φοιτητών και μαθητών από τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη. Η συγκέντρωση έγινε στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και γύρω στις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας Ηρακλείου.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, μπολιασμένες με αγωνιστικό παλμό και ενθουσιασμό. Από την Κέρκυρα έως το Αγρίνιο μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί σε κοινή συμπόρευση και αγώνα διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ακόμη πιο μαζικά, ακόμη πιο δυναμικά. Στα Γιάννενα υπό κατάληψη βρίσκονται τα 6 από τα 8 λύκεια των Ιωαννίνων και τα 2 από τα πέντε ΤΕΕ. Στην Αρτα κόντρα στις προσπάθειες τρομοκράτησης για αποβολή 3 μαθητών και αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος από το 2ο Γυμνάσιο της πόλης, οι μαθητές έδωσαν δυναμική απάντηση πραγματοποιώντας μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο. Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν και σε Αγρίνιο, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Ερχόμαστε ξανά!

Μαζικά και μαχητικά βγήκαν στους δρόμους της Χαλκίδας, χτες, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων. «Ερχόμαστε ξανά» γιατί «θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε», ήταν το σύνθημά τους και ξεχύθηκαν, εκατοντάδες παιδιά, στους δρόμους της Χαλκίδας. Μετά τη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε συνεδρίασε, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας (ΣΑΣΧ), όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η διεύρυνση των συνελεύσεων και καταλήψεων.

Τα παιδιά έδειξαν «διψασμένα» για ένα σχολείο που θα μορφώνει, που θα διαμορφώνει προσωπικότητες, σχολείο με ύλη και προγράμματα που θα προκαλούν συζήτηση στην τάξη, που θα αφήνει ελεύθερο χρόνο, δημοκρατικό, χωρίς σχολικούς κανονισμούς, φακέλους και κάμερες, χωρίς ταξικούς φραγμούς.

Εντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας έξω από σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχαν κινητοποιήσεις μαθητών. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένστολοι προσήγαγαν για εξακρίβωση στοιχείων στο αστυνομικό τμήμα τέσσερις μαθητές που βρίσκονταν έξω από το 2ο ΕΛ Χαριλάου. Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ο οποίος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και έκανε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με τον ίδιο τρόπο αστυνομικοί στην Καβάλα προσήγαγαν τρεις σπουδαστές που βρίσκονταν έξω από το 5ο Ενιαίο Λύκειο. Μετά από παρέμβαση στελεχών της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ οι σπουδαστές αφέθηκαν ελεύθεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ