ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Προς κυβερνητική υποχώρηση

Αναμένεται, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις στην εξεγερμένη Οαχάκα, να απαντηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

«Περισσότερες προσφορές από την κυβέρνηση προς τον ΑΡΡΟ και τους απεργούς δασκάλους» το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Λα Χορνάδα. Τα πρωτοσέλιδα προσφέρουν ελπίδες και τις διαψεύδουν, μέρα τη μέρα. Ομως, ο λαός της εξεγερμένης Οαχάκα αναμένει τις ειδήσεις από άλλες πηγές, από τα ίδια τα μέλη της «Συνέλευσης της Οαχάκα» - ΑΡΡΟ και τους απεργούς δασκάλους που βρίσκονται από τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα, μαζί με τουλάχιστον άλλους δέκα χιλιάδες που πορεύτηκαν, και συνεχίζουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ, μετά την απόρριψη της αρχικής του πρότασης, επανήλθε με αντιπρόταση ...«πλουσιοπάροχη»: Η απομάκρυνση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς διά της συνταγματικής οδού, «έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία και αναμένουμε τα αποτελέσματα». Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα περί σύστασης λαϊκής επιτροπής για την ασφάλεια, που σημαίνει την απομάκρυνση όλων των τοπικών αξιωματούχων που έχει διορίσει το PRI. Παρ' όλα αυτά δεν περιλαμβάνει το δεύτερο πλέον λαομίσητο πρόσωπο μετά τον κυβερνήτη Ρουίς τον υπουργό Εσωτερικών της Οαχάκα, Ελιόδορο, Ντίας Εσκάραγκα. Ειδικά για τους δασκάλους, εάν γίνει δεκτή η πρόταση θα πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις την επομένη Δευτέρα, προβλέπει επίσης την απομάκρυνση του επικεφαλής και της ομάδας που συνιστούν την Επιτροπή Παιδείας της Πολιτείας, καθώς και την αποδέσμευση επιπλέον 280 εκατομμυρίων πέσος για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους.

Το ΑΡΡΟ και οι δάσκαλοι επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν, δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν συνελεύσεις και θα αποφανθεί η βάση αλλά σημειωτέον δεν έχει γίνει γνωστό εάν έγιναν δεκτοί οι επιπλέον όροι όπως η οριστική και αμετάκλητη ακύρωση όλων των 300 ενταλμάτων σύλληψης και η άμεση απομάκρυνση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, συνεχίζουν να γίνονται σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, στην πολιτεία της Καλιφόρνια και του Τέξας αλλά και στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα του λαού της Οαχάκα, στις αντίστοιχες προξενικές μεξικανικές αρχές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νόμος η ομοσπονδία μέσα σε διαφωνίες και επιθέσεις

655.000 τα θύματα του ιρακινού πληθυσμού, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εγκρίθηκε από το Ιρακινό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τους μηχανισμούς μετατροπής της χώρας σε ομόσπονδο κράτος. Η ψηφοφορία έγινε παρά την αποχώρηση των μεγαλύτερων σουνιτικών δυνάμεων, που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνουν τέτοιες συνταγματικές αλλαγές που να διασφαλίζουν την ισότιμη διανομή των πετρελαϊκών πόρων που βρίσκονται κυρίως σε σιιτικές και κουρδικές περιοχές. Από την ψηφοφορία απείχαν και βουλευτές που πρόσκεινται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και στο σιιτικό κόμμα «Φαντχίλα». Εχει συμφωνηθεί ο νόμος να μην εφαρμοστεί πριν το 2008.

Κατά τα άλλα, κύμα εκρήξεων συγκλόνισε αποθήκη μέσα στην αμερικανική βάση «Φάλκον» στη σιιτική συνοικία Ντούρα της νότιας Βαγδάτης, όταν επλήγη από όλμους. Την ευθύνη ανέλαβε ο «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ». Εκτός αυτού, χτες, στο Ιράκ σημειώθηκαν επιθέσεις, κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σε Μοσούλη, Μπαακούμπα, Κιρκούκ, Τικρίτ, Μπαϊτζί με συνολικό απολογισμό 14 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριζαν ότι, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, δεν προβλέπεται μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ μέχρι το 2010. Και αυτό, όταν γνωστοποιούνταν ότι άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες.

Τέλος, «αναξιόπιστη» χαρακτήρισε έκθεση για τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των Ιρακινών αμάχων, που δημοσίευσε το περιοδικό «Λάνσετ», ο Πρόεδρος Μπους. Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του τομέα υγείας του Πανεπιστημίου Χόπκινς και της Βαγδάτης, καταγράφει 655.000 αμάχους νεκρούς από την αμερικανική εισβολή μέχρι τον Ιούλιο και αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας ανά 1.000 κατοίκους από 5,5 σε 13,3. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανεβάζουν πολύ περισσότερο τον αριθμό των νεκρών αμάχων Ιρακινών. Πόσο μάλλον που θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νεκροί λόγω έλλειψης στοιχειωδών υποδομών, τροφής και νερού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο πόλεμος στο Ιράκ και τα σκάνδαλα φαίνεται ότι στοιχίζουν ακριβά στους Ρεπουμπλικανούς λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν την πλειοψηφία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την πεποίθησή του ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του θα συνεχιστεί με επιτυχία και θα υλοποιηθούν οι «αμιγώς ειρηνικοί στόχοι» του εξέφρασε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο Πρόεδρος Μπους, από την άλλη, εκτίμησε ότι «οι διαπραγματεύσεις δε φαίνεται να αποδίδουν». Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση ανταλλακτικών, με τελικό αποδέκτη την ιρανική πολιτική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για την ασφάλεια πολιτών».

ΚΙΤΟ.- Ο Ραφαέλ Κορέα εξακολουθεί να προηγείται στην προτίμηση των ψηφοφόρων και είναι το φαβορί των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται την Κυριακή. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Cedatos, ο Κορέα αποσπά το 36% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ενώ ακολουθούν με 20% ο Λεόν Ρολδός και ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Νομπόα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον 35 στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 200 τραυματίστηκαν χτες σε εκτεταμένη επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας εναντίον αυτονομιστών ανταρτών της οργάνωσης Τίγρεις, η οποία πολεμά για την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών όπου πλειοψηφούν οι μειονοτικοί Ταμίλ. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα των ανταρτών, ούτε αντίδραση σχετικά με το αν η επίθεση θα σημάνει την αναστολή των προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών.

ΝΤΑΚΑ.- Για πρώτη φορά από το 1965, οι εργαζόμενοι στη σιδηροδρομική εταιρεία του Μπανγκλαντές απέργησαν παραλύοντας τις συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση προγραμματίζει περικοπές προσωπικού, μερική ιδιωτικοποίηση και «αποκέντρωση» της διοίκησης της εταιρείας.

ΓΑΛΛΙΑ
Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σφοδρή μετωπική σύγκρουση μεταξύ επιβατικής αμαξοστοιχίας του Λουξεμβούργου και γαλλικής αμαξοστοιχίας μεταφοράς εμπορευμάτων σημειώθηκε, χτες το μεσημέρι, στη βορειοανατολική Γαλλία λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον χτεσινοβραδινό απολογισμό, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται οι 2 μηχανοδηγοί και ένας εργαζόμενος στις ράγες, καθώς η σύγκρουση έγινε σε σιδηροδρομική γραμμή υπό επισκευή. Περισσότεροι από 300 άνδρες σωστικών συνεργείων από τη Γαλλία, αλλά και το Λουξεμβούργο έσπευσαν στην περιοχή και προσπαθούσαν μέχρι αργά χτες να απεγκλωβίσουν δεκάδες ακόμη επιβάτες, γι' αυτό και προειδοποιούσαν ότι πιθανότατα ο τελικός απολογισμός να αυξηθεί. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είχαν διευκρινιστεί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιχειρήσεις, εξαφανίσεις και εσωτερική ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την παραίτηση του Προέδρου Αμπάς ζήτησε εκπρόσωπος της «Χαμάς», στη Βηρυτό, υποστηρίζοντας ότι «σαμποτάρει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Η ενδοπαλαιστινιακή ένταση παραμένει υψηλή, καθώς εντείνεται το αδιέξοδο.

Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, όπου σκότωσε 1 άμαχο Παλαιστίνιο στη Νάμπλους και συνέλαβε άλλους 19. Αλλος ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στη Γάζα, ενώ ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν το σπίτι της βουλευτού της «Χαμάς» Μάριαμ Φάρχατ, χωρίς να προκληθούν θύματα. Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση, μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει κατά 40% το δίκτυο σημείων ελέγχου, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και φραχτών στη Δυτική Οχθη.

Τέλος, αγνοείται από χτες ο νεαρός Αμερικανός φοιτητής Μίκαελ Λάιτον Φίλιπς, που εργαζόταν ως καθηγητής στον προσφυγικό καταυλισμό της Νάμπλους, στο πλαίσιο προγράμματος ανθρωπιστικής φιλειρηνικής οργάνωσης.

ΗΠΑ
Συντριβή μικρού αεροσκάφους σε πολυώροφο κτίριο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μικρό αεροσκάφος συνετρίβη, αργά χτες βράδυ ώρα Ελλάδας, σε πολυώροφο κτίριο στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αεροσκάφος, που εικάζεται ότι ήταν ιδιωτικό, συνετρίβη στον 20ό όροφο 50ώροφου κτιρίου με τουλάχιστον 186 κατοικίες. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, που άρχισαν προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε, αλλά και ειδικοί της αστυνομίας και του FBI.

Οι αρχές, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, δε συνέδεαν το περιστατικό με κάποια τρομοκρατική επίθεση. Επίσης, δεν είχαν δοθεί στοιχεία για το αεροσκάφος ή για θύματα, καθώς το κτίριο ήταν κατοικημένο και εκφράζονταν φόβοι ότι ο απολογισμός δε θα είναι αμελητέος. Από την άλλη, πηγές του Πενταγώνου διέρρεαν ότι αν και δεν υπήρχε, προς στιγμήν, καμία ένδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, αποφασίστηκε η έναρξη πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από «αρκετές» αμερικανικές πόλεις.

ΤΣΕΧΙΑ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

ΠΡΑΓΑ.--

Την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρεκ Τοπολάνεκ, ύστερα από την αποτυχία του να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Παρ' όλη την υποστήριξη που είχε από τους βουλευτές του «Κόμματος των Πρασίνων» και των «Χριστιανοδημοκρατών» ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, του «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών» (ODS), δεν κατάφερε να λάβει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μία μόλις ψήφο. Ο Τσέχος Πρόεδρος έκανε αποδεκτή την παραίτηση, ζήτησε όμως από την απερχόμενη κυβέρνηση να παραμείνει έως ότου διοριστεί νέα.

Ο Βάτσλαβ Κλάους έχει δηλώσει ότι δε σκοπεύει να διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και των εκλογών για την ανανέωση των μελών της Γερουσίας, που προγραμματίζονται για τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη.

Σύμφωνα με το νόμο της χώρας, αν υπάρξουν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο Τσέχος Πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ