ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να πάρει θέση το Συμβούλιο για τον Γκιουνάλ

Την αλληλεγγύη και αμέριστη υποστήριξη προς τον Τούρκο πανεπιστημιακό Ιζγκέ Γκιουνάλ εξέφρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, προς το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ενώνοντας τη φωνή του με πολλές συνδικαλιστικές και μαζικές δημοκρατικές οργανώσεις που απαιτούν την επαναπρόσληψη του διακεκριμένου επιστήμονα και των 213 εργαζομένων του Πανεπιστημίου Dokuz Eylul και αντιτίθενται τόσο στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, όσο και στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, ο Θ. Παφίλης στην Ερώτησή του σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Ο Izge Gunal, καθηγητής του Πανεπιστημίου Dokuz Eylul στην Τουρκία, απολύθηκε κατόπιν απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου της πρυτανείας του ιδρύματος στις 29/9/2006, επειδή αντιτάχθηκε στην απόλυση 213 εργαζομένων στην καθαριότητα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου - απόρροια της ιδιωτικοποίησης του ιδρύματος - και πρωτοστάτησε σε εκστρατεία για την επαναπρόσληψή τους, με τη συγκέντρωση 4.000 υπογραφών.

Ηδη συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Τουρκία έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον απολυμένο καθηγητή και την αντίθεσή τους στη μετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ερωτά το Συμβούλιο: «Καταδικάζει την ενέργεια αυτή, που αποτελεί επίθεση ενάντια σε συνδικαλιστικά δικαιώματα και στο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης;».

ΗΠΑ
Νέα πρόκληση κατά της Κούβας

Συνεχίζεται η καμπάνια ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών

Από την πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση στις ΗΠΑ, κατά του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα
Από την πρόσφατη δυναμική κινητοποίηση στις ΗΠΑ, κατά του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα
Καθώς συνεχίζεται η νέα εκστρατεία της Κούβας ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ, και η ίδια προετοιμάζεται για τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοέμβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα παρουσιάσει για 15η συνεχόμενη χρονιά σχέδιο απόφασης με τον τίτλο «η Ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα», η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ακόμα παραπέρα ενίσχυση του αποκλεισμού της Κούβας. Στη δημιουργία μιας ομάδας, που θα παρακολουθεί ουσιαστικά την επιβολή του αποκλεισμού και θα διώκει όσους τον παραβιάζουν.

Συγκεκριμένα, χτες, ο ομοσπονδιακός δημόσιος κατήγορος της Νότιας Φλόριδα, Αλεξάντρ Ακόστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε τη δημιουργία αυτής της ομάδας και υποστήριξε ότι τελικός σκοπός της θα είναι «η οικονομική απομόνωση» της κουβανικής κυβέρνησης και η «επιτάχυνση» της ανατροπής της Επανάστασης. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε όσους παραβιάζουν τους νόμους του αποκλεισμού θα τους επιβληθούν ποινές φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια και θα πρέπει να καταβάλουν χρηματικό ποσό που θα κυμαίνεται από 250.000 δολάρια μέχρι και 1.000.000 δολάρια σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Η ονομαζόμενη «Ομάδα για την Εκπλήρωση των Κυρώσεων στην Κούβα» θα συνδέεται στενά με το FBI, την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείου, το υπουργείο Εμπορίου, το Λιμενικό, το Γραφείο για τον Ελεγχο Προϊόντων Εξωτερικού και το Τελωνειακό Γραφείο της Προστασίας των Συνόρων.

Να απελαθεί ο εγκληματίας Ποσάδα Καρίλες

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ στις ΗΠΑ αναφέρονται στην υπόθεση του γνωστού τρομοκράτη, Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Τόσο οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις 9 Οκτώβρη, όσο και η «Ουάσιγκτον Ποστ» και η «Ατλάντικ Μόνθλι» στις 5 Οκτώβρη, έχουν εκτεταμένα άρθρα για τρομοκρατική δράση του Καρίλες και την απροθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τον καταχωρίσει ως εγκληματία. Ο Καρίλες κρατείται μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα σε διαμορφωμένο χώρο για παράνομους μετανάστες στο Ελ Πάσο του Τέξας. Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διέταξε τη συνέχιση της κράτησής του και, παρά την απαίτηση να εκδοθεί στη Βενεζουέλα, αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ψάχνοντας να βρει μια άλλη χώρα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν φόβοι πως ...στη Βενεζουέλα θα υποστεί βασανιστήρια. Θυμίζουμε ότι ο Καρίλες έφθασε παράνομα στις ΗΠΑ το Μάρτη του 2005 και μέχρι που έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου το Μάη του 2005 κυκλοφορούσε ελεύθερα.

Λευτεριά στους «πέντε»

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η παγκόσμια απαίτηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που κατάφεραν και ξεσκέπασαν τρομοκρατικά σχέδια οργανώσεων στο έδαφος των ΗΠΑ που στόχευαν την Κούβα και το λαό της. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως στη Ζάμπια, στη Μαλαισία, αλλά και στην Ινδία όπου διανοούμενοι και καλλιτέχνες με γράμμα τους προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους, αλλά και στον Παναμά το Κοινοβούλιο της χώρας κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ενάντια στους «πέντε» και ζήτησε νέα δίκη.

Παράλληλα, την περασμένη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση της Οργάνωσης Αλληλεγγύης με την Κούβα στην Τουρκία, με τη συμμετοχή 65 αντιπροσώπων από 23 χώρες της Ευρώπης, στην τελική της διακήρυξη, καταδικάζει την απάνθρωπη και επιθετική πολιτική απέναντι στην Κούβα, και απαιτεί την έκδοση του Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα. Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, και τον τερματισμό της λεγόμενης Κοινής Θέσης της ΕΕ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Παρατείνεται η ένταση

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ως απειλή πολέμου θα εκλάβει η ΛΔ Κορέας την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων και την περαιτέρω ένταση των αμερικανικών πιέσεων εις βάρος της, προειδοποίησε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «τόσο για διάλογο όσο και για πόλεμο». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της βορειοκορεατικής Εθνοσυνέλευσης, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ανήγγειλε ότι η ΛΔ Κορέας θα πραγματοποιήσει και άλλες πυρηνικές δοκιμές, που ωστόσο θα εξαρτηθούν από την πολιτική των ΗΠΑ...

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Πιονγκγιάνγκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους ζήτησε χτες «αυστηρές κυρώσεις», με αφορμή την πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, απειλώντας την Πιονγκγιάνγκ με «σοβαρές επιπτώσεις». Ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αλλά συνάμα επιφυλάχτηκε για «όλες τις λύσεις», προκειμένου να υπερασπιστεί τους «φίλους στην περιοχή». Διαβεβαίωσε, έτσι, ότι θα εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με τις σύμμαχες των ΗΠΑ χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ άλλων, με ενίσχυση της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, και ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την αποτροπή εισαγωγής πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας στη ΛΔ Κορέας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έσπευσε να υιοθετήσει (όπως είθισται) τις θέσεις του Τζ. Ου. Μπους, καλώντας τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε «άμεσες, διμερείς συνομιλίες» με τη ΛΔ Κορέας, προκειμένου να βρεθεί διπλωματική, ειρηνική λύση στην κρίση...

Εντούτοις, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε δυναμίτισε την ένταση στην περιοχή, ανακοινώνοντας την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων, όπως απαγόρευση όλων των εξαγωγών προς τη ΛΔ Κορέας και του κατάπλου των βορειοκορεατικών πλοίων σ' όλα τα ιαπωνικά λιμάνια.

Το ίδιο διάστημα, και ένα 24ωρο μετά τις αμφιβολίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί της επιτυχίας της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό - Μαρί επανήλθε, εκφράζοντας σχετικές επιφυλάξεις. Οπως είπε, η πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας «είτε ήταν μια αποτυχία ή μια μη πυρηνική έκρηξη»... Με παρόμοιο τρόπο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό η δοκιμή να ήταν κάτι λιγότερο από αυτό που παρουσιάστηκε.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Για - τουλάχιστον - ένα μήνα θα παραμείνει σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της «πολιτικής» (που λέει ο λόγος) κυβέρνησης, την οποία διόρισε η χούντα της Ταϊλάνδης, Μπουνρόντ Σόμτας.«Δεν είμαστε 100% σίγουροι για τη σημερινή κατάσταση, υπάρχουν ακόμα υπόγεια ρεύματα... Αν υπάρξουν σημάδια ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, είμαστε έτοιμοι να άρουμε το στρατιωτικό νόμο. Δεν πιστεύω πως θα περιμένουμε πολύ, περίπου ένα μήνα από σήμερα», είπε.

Ο στρατιωτικός νόμος περιστέλλει στο σύνολό τους τα πολιτικά δικαιώματα, απαγορεύοντας τις πολιτικές συγκεντρώσεις και επιβάλλοντας αυστηρή λογοκρισία στον Τύπο - μεταξύ άλλων. Η λεγόμενη «διεθνής κοινότητα» αντέδρασε χλιαρά, και ανταποκριτές μετέδιδαν ότι η χούντα αντιμετωπίζει ένα «δίλημμα»: Να αποκαταστήσει (εν μέρει) τις πολιτικές ελευθερίες ή να συνεχίσει να κρατά το στρατό στους δρόμους για να αποφύγει κάθε αντίδραση στην εξουσία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ