Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Παρατείνεται η ένταση

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ως απειλή πολέμου θα εκλάβει η ΛΔ Κορέας την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων και την περαιτέρω ένταση των αμερικανικών πιέσεων εις βάρος της, προειδοποίησε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «τόσο για διάλογο όσο και για πόλεμο». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της βορειοκορεατικής Εθνοσυνέλευσης, Κιμ Γιονγκ Ναμ, ανήγγειλε ότι η ΛΔ Κορέας θα πραγματοποιήσει και άλλες πυρηνικές δοκιμές, που ωστόσο θα εξαρτηθούν από την πολιτική των ΗΠΑ...

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Πιονγκγιάνγκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους ζήτησε χτες «αυστηρές κυρώσεις», με αφορμή την πρόσφατη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, απειλώντας την Πιονγκγιάνγκ με «σοβαρές επιπτώσεις». Ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αλλά συνάμα επιφυλάχτηκε για «όλες τις λύσεις», προκειμένου να υπερασπιστεί τους «φίλους στην περιοχή». Διαβεβαίωσε, έτσι, ότι θα εντείνει τη στρατιωτική συνεργασία με τις σύμμαχες των ΗΠΑ χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ άλλων, με ενίσχυση της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, και ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την αποτροπή εισαγωγής πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας στη ΛΔ Κορέας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν έσπευσε να υιοθετήσει (όπως είθισται) τις θέσεις του Τζ. Ου. Μπους, καλώντας τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε «άμεσες, διμερείς συνομιλίες» με τη ΛΔ Κορέας, προκειμένου να βρεθεί διπλωματική, ειρηνική λύση στην κρίση...

Εντούτοις, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε δυναμίτισε την ένταση στην περιοχή, ανακοινώνοντας την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων, όπως απαγόρευση όλων των εξαγωγών προς τη ΛΔ Κορέας και του κατάπλου των βορειοκορεατικών πλοίων σ' όλα τα ιαπωνικά λιμάνια.

Το ίδιο διάστημα, και ένα 24ωρο μετά τις αμφιβολίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί της επιτυχίας της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό - Μαρί επανήλθε, εκφράζοντας σχετικές επιφυλάξεις. Οπως είπε, η πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας «είτε ήταν μια αποτυχία ή μια μη πυρηνική έκρηξη»... Με παρόμοιο τρόπο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό η δοκιμή να ήταν κάτι λιγότερο από αυτό που παρουσιάστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ