ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζήτημα «εταιρικής ευθύνης» η ασφάλεια των εργαζομένων!

Αποκαλυπτική η απάντηση σε Ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου

Βορά στα χέρια του κεφαλαίου παραδίνονται οι ζωές των εργατών, με τη βούλα και της ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την ασύδοτη δράση της εργοδοσίας. Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέδειξε την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, όπως επίσης και την απασχόληση ανειδίκευτου και ανεκπαίδευτου προσωπικού, ως κομμάτι της πολιτικής του ανταγωνισμού και της εντατικοποίησης της εργασίας. Μιας πολιτικής, την οποία πληρώνει με το αίμα της η εργατική τάξη στη χώρα μας, θρηνώντας 96 νεκρούς εργάτες από τις αρχές του 2006.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η Δ. Μανωλάκου ρώτησε αν σκοπεύει η Κομισιόν να πάρει μέτρα για να σταματήσει η θυσία ανθρώπινων ζωών και να προωθήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει όρους ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας και αποτελεσματικούς ελέγχους.

Στην απάντησή της η Επιτροπή επικαλείται τον «κοινωνικό διάλογο» και την «κοινωνική ευθύνη» των επιχειρήσεων σαν τα αποκλειστικά μέσα για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, αφήνοντας τους εργαζομένους εντελώς απροστάτευτους στα χέρια της εργοδοσίας! Επιπλέον, στις πλήθος διευκολύνσεις του κεφαλαίου που προσφέρουν η κοινοτική και οι εθνικές νομοθεσίες, προστίθενται στην «κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, τα οικονομικά κίνητρα και η οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ των παραγόντων της Υγείας και της Ασφάλειας», όπως τονίζει η Κομισιόν στην απάντησή της, για το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Δηλαδή, η ανθρώπινη ζωή είναι εμπορεύσιμο είδος, κατά την άποψη της Κομισιόν, που στηρίζει τη δραστηριότητα επιχειρήσεων «υγείας και ασφάλειας» ως μέσο για την «προστασία» από τα εργατικά ατυχήματα.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για πλιάτσικο στην Υγεία

Συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής η εμφάνιση «μη κερδοσκοπικού σωματείου», που ζητάει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Εντατικής Ιατρικής

Το δρόμο για πλιάτσικο στο χώρο της Υγείας στρώνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στο χώρο της Εντατικής Ιατρικής.

Ετσι εμφανίστηκε μη κερδοσκοπικό Σωματείο - με έδρα την Αθήνα - που έχει ως «σκοπό τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία τεσσάρων μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 100 κλινών, οι οποίες θα αποτελούνται από 25 κλίνες ΜΕΘ και 15 κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)», όπως αναφέρεται στο καταστατικό του μη κερδοσκοπικού σωματείου στο οποίο τονίζεται: «Οι μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν στο χώρο του νοσοκομείου "Σωτηρία" σε ανεξάρτητο νεόδμητο κτίριο και θα βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας μετά του οποίου θα γίνουν οι ανάλογες συμβάσεις (παραχώρηση γης προς ανέγερση οικοδομής, τρόπος λειτουργίας των μονάδων). Θα έχουν κοινή Γραμματειακή Λογιστηριακή και Διοικητική υποστήριξη, αλλά από πλευράς επιστημονικής θα λειτουργούν ως τέσσερα αυτοτελή τμήματα».

Το θέμα έθεσε χτες εκτάκτως στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Σωτηρία» ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων Γιάννης Μπριάνας. Η απάντηση του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου Ιωάννη Μυλωνάκη ήταν πως δε γνωρίζει τίποτε, όπως - επίσης - δε γνωρίζουν τίποτε στη Β' Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο. Την απάντηση ότι δε γνωρίζει τίποτε έδωσε και ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Βασίλης Ριζάς σε πρόσφατη παράσταση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Ο χώρος του «Σωτηρία» έχει ανοίξει κατά καιρούς τις ορέξεις διαφόρων για την ανάπτυξη υγειονομικών μονάδων που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ωστόσο, η μη ανάπτυξη των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ ανοίγουν την όρεξη κάποιων που προσδοκούν κέρδη. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστά 150 κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στη χτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε ούτε μια θετική τοποθέτηση υπέρ της θέσης τού μη κερδοσκοπικού σωματείου, ενώ οι νομικοί σύμβουλοι έθεσαν θέμα να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσβολής αυτής της απόφασης. «Αν θέλουν να κόψουν τέτοιες ορέξεις, δεν έχουν παρά να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των "κλειστών" κρεβατιών ΜΕΘ εκ των οποίων τα εφτά είναι στο "Σωτηρία"», είπε στον «Ρ» ο Γιάννης Μπριάνας. Την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της επείγουσας ιατρικής απ' το μη κερδοσκοπικό σωματείο καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Συναγερμός για την πολύμορφη αντεργατική επίθεση

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους εργάτες της στεριάς και της θάλασσας από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας και τις οικογένειές τους, εξέδωσαν χτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», για να ενημερώσουν σχετικά με την «ενορχηστρωμένη» επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ εναντίον του ναυτεργατικού κλάδου. Επίθεση που προωθείται από την ΕΕ και φέρει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, συνολικά των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με όσα απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αποφάσεις της Λισαβόνας.

Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως ό,τι αντιδραστικό εφαρμόζεται σε βάρος των εργατών της θάλασσας, η ζωή έχει δείξει ότι δεν αργεί να βγει στη στεριά. Και καλούν σε συντονισμένη ανάπτυξη της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, η οποία την Κυριακή θα πρέπει από την ψήφο των εργαζομένων να δεχτεί μεγάλο πλήγμα.

Οπως σημειώνουν τα σωματεία, οι ναυτεργάτες σφυροκοπούνται από όλες τις μπάντες. Με τις δυνάμεις που επιδιώκουν να κάνουν καθεστώς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων - ακόμα και στα ρυμουλκά ναυαγοσωστικά - το σύγχρονο δουλεμπόριο, με πληρώματα χωρίς κανένα δικαίωμα, έχουν συνταχτεί από την Ενωση Τουριστικών Πρακτορείων «HATTA», μέχρι ο νομάρχης Κυκλάδων και ο έπαρχος Ανδρου που κατέθεσαν προσφυγή στην Κομισιόν, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577 χωρίς παραβιάσεις.

Μαύρο μέτωπο σε βάρος των ναυτεργατών

Δέσμιους στην «κλίνη του Προκρούστη» θέλει τους ναυτεργάτες και η «αδέκαστη» Δικαιοσύνη όπως επιβεβαιώνει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την αναστολή του κατάπτυστου καθεστώτος της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών! Απόφαση που επιπλέον αποκαλύπτει «και τον τρόμο της αστικής τάξης απέναντι στην οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων». Στοιχισμένη στην επίθεση αυτή είναι και η πλειοψηφία της ΠΝΟ και ειδικά «ο "σκληρός πυρήνας" του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζεται από τον γενικό γραμματέα Ι. Χαλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων Ε. Κούζιλο».

Τα σωματεία, απευθύνοντας το κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, κάνουν σαφές ότι το δίκιο κρίνεται μόνο στους δρόμους του αγώνα.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ
Φρένο στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι τα ταξικά σωματεία των Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής και Ηλεκτροτεχνιτών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο υπουργείο Απασχόλησης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το Επικουρικό Ταμείο του κλάδου στο Επικουρικό του ΙΚΑ, υλοποιώντας τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ.

Συνέπεια της ένταξης θα είναι η μείωση κατά 50% του ποσοστού αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης. Σήμερα, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 40% του συντάξιμου μισθού και μετά την ένταξη θα πέσει στο 20%! Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - ΠΑΣΚΕ - που παρά τα επανειλημμένα καλέσματα των ταξικών σωματείων για ανάπτυξη αγώνων, διαβεβαίωνε μέχρι και πριν λίγες μέρες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Ταμείο.

Στο υπουργείο εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχτηκαν μπροστά από την είσοδο, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων. Ο Μ. Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μιλώντας στους εργαζόμενους σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ταξικής πάλης και κάλεσε την Ομοσπονδία να πάρει άμεσα απόφαση για κήρυξη απεργίας στον κλάδο.

Δεν κρύβονται οι ευθύνες τους

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις δυνάμεις του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ που ζητούν από το Σπύρο Χαλβατζή «να αποκαταστήσει την αλήθεια» για τη στάση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2006-2007, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών με τη «Συμπαράταξη», δήλωσε: «Η συνυπευθυνότητα της Αυτόνομης Παρέμβασης στην πολιτική του συμβιβασμού και η συμφωνία της επί της ουσίας με τις βασικές αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη. Σ' αυτό το πλαίσιο, εν τη ρύμη του λόγου μου, σε τηλεοπτική εκπομπή είπα ότι η παράταξη του ΣΥΝ ψήφισε και τη σύμβαση της "αύξησης" των 0,77 ευρώ την ημέρα στους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ