ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φοβάται ψήφο καταδίκης για την Παιδεία

Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα ώστε να μην πληρώσει στις κάλπες της Κυριακής για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί στην Παιδεία και την αδιάλλακτη στάση της στα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών

Να αποφύγει την αποδοκιμασία και καταδίκη της αντιδραστικής πολιτικής της για την Παιδεία στις κάλπες της Κυριακής επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.

Παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς της ότι τάχα δε φοβάται το πολιτικό κόστος των επιλογών της, η κυβέρνηση πασχίζει να μην αποτελέσουν οι «αλλαγές» στην Παιδεία και η στάση της απέναντι στους αγώνες κριτήριο ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές. Από την άλλη, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει ένα «καλό αποτέλεσμα» στις δημοτικές εκλογές για να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, με πρώτη την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που δίνει το «πράσινο φως» για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Με το βλέμμα στις μεθαυριανές κάλπες η κυβέρνηση κατέβασε τους τόνους της επίθεσης κατά των απεργών εκπαιδευτικών, δίχως βέβαια να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Παράλληλα, μάζεψε τα λεγόμενα περί «φασιστικής συμπεριφοράς» της Μ. Γιαννάκου για τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις φοιτητών, επαναφέροντας όμως το παμπάλαιο παραμύθι περί «δυναμικών μειοψηφιών» στις καταλήψεις.

Ο Θ. Ρουσόπουλος εμφανίστηκε με «πατρικό ύφος» απέναντι στους δασκάλους, απευθύνοντας έκκληση να επιστρέψουν στα σχολεία, αναγνωρίζοντάς τους μάλιστα δίκιο όταν διεκδικούν ...ό,τι τους δίνει η κυβέρνηση. «Επειδή οι δυνατότητες της οικονομίας είναι αυτές και δεν έχει να κάνει με τίποτα διαφορετικό, παρακαλώ τους δασκάλους να σκεφτούν και πάλι και να επιστρέψουν στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να μη χάσουν άλλα μαθήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δικαίωσε όμως τη φράση της υπουργού Παιδείας ότι «η κυβέρνηση δε μασάει», επιδεικνύοντας αδιαλλαξία στα αιτήματα των δασκάλων, επικαλούμενος το γνωστό παραμύθι των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Μάλιστα, δε δίστασε να παρουσιάσει ως μεγάλη την αύξηση των 17,5 ευρώ (μεικτά) που θα πάρουν από την 1η Γενάρη.

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη φράση του Κ. Καραμανλή (απευθυνόμενος προς τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη) ότι «είστε βαθιά νυχτωμένος αν πιστεύετε ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα καπελώνονται από κόμματα ή από οργανώσεις». Στην αρχή είπε ότι «πράγματι κανείς δεν μπορεί να καπελώσει ή να υποκινήσει μαθητές», αλλά αμέσως μετά το αναίρεσε, λέγοντας ότι «θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές να αποφασίσουν(!). Ας μην κλειδώνουν κάποιοι με λουκέτα και αλυσίδες τα σχολεία για να δούμε, εάν είναι η πλειοψηφία αυτοί που θέλουν να μπουν και να κάνουν μάθημα και να μη χάνουν τα μαθήματά τους ή αν είναι μειοψηφία».

Χαρακτήρισε «πιεστικό μέσο» τις καταλήψεις, αλλά απέφυγε να υιοθετήσει τα περί φασιστικής συμπεριφοράς της Μ. Γιαννάκου, λέγοντας ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει με σαφήνεια την ελευθερία έκφρασης».

Δεν μπόρεσε επίσης να δώσει καμία πειστική απάντηση στην ερώτηση πώς οι οικοδόμοι κλείνουν τα σχολεία, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται περί προβοκατόρικης επίθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Επιστράτευσε επίσης διάφορες λογιστικές αλχημείες προκειμένου να πείσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αύξησε σε δυόμισι χρόνια τα κονδύλια για την Παιδεία κατά 1.411 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περασμένη εξαετία η αύξηση ήταν 1.635 εκατομμύρια ευρώ», προκειμένου να αποκρύψει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τις δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι και το πιο σοβαρό κριτήριο.

Ψήφος για να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη έδωσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Motion Team

Να πάνε στην κάλπη με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και με κριτήριο τις ανάγκες τους, τα έργα που έχει ανάγκη ο λαός, ό,τι ανακουφίζει τη ζωή όλων και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Να καταδικάσουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους τους, να δυναμώσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, γνωρίζοντας πως η ψήφος τους θα χρησιμοποιηθεί για να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στο λαό η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι από το εκλογικό κέντρο της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», πλαισιωμένη από τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Αγάπιο Σαχίνη, και τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Γιάννη Ζιώγα.

Στη διάρκεια της συνέντευξης η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο δίκαιο αγώνα των μαθητών και των εκπαιδευτικών και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες των μαθητών. Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση για την απουσία έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν το αγγίζει η λάσπη περί δήθεν υπόγειων συνεργασιών και κάλεσε το λαό όπου οι αγωνιστικοί συνδυασμοί δε βρεθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών να επιλέξει το λευκό και το άκυρο, δηλώνοντας χωρίς υπαναχωρήσεις την καταδίκη του στους εκπροσώπους του δικομματισμού με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζονται.

Τι είδους νομάρχες και δήμαρχοι

Απαντώντας στο ερώτημα τι νομάρχες και τι δήμαρχοι πρέπει να αναδειχτούν από τις εκλογές της Κυριακής, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Τι χρειάζεται σήμερα σε αυτόν τον τόπο; Τι θέλουν οι εργαζόμενοι; Δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές ή διαχειριστές; Πίσω από αυτούς τους όρους κρύβονται τα πάντα. Εργα κάνουν όλοι οι δήμαρχοι κι οι νομάρχες. Δε νομίζω να υπάρχει δήμαρχος και νομάρχης, όπου κι αν ανήκει, που να μην κάνει κανένα έργο. Το θέμα είναι τι έργο. Απορρίπτουμε όλους εκείνους οι οποίοι επικαλούνται το επιχείρημα, "τόσο αντέχει η οικονομία" ή "τόσο μου έδωσε ο τάδε υπουργός, τι να κάνω;". Εμείς, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, κι άλλες δυνάμεις, που τοπικά συνεργαζόμαστε, υποστηρίζουμε το εξής πράγμα: Το Α και το Ω είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι σηκώνει η οικονομία, αν είναι αναπτυγμένη ή λιγότερο αναπτυγμένη, πλούσια ή φτωχή - δεν ανοίγω μία τέτοια συζήτηση επί της ουσίας - το πρώτο πράγμα, που πρέπει να σηκώσει κανείς, είναι αυτό που συμφέρει τα λαϊκά συμφέροντα, αυτό που ευνοεί το λαό».

Κριτήριο ψήφου και η Παιδεία

Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει στις εκλογές της Κυριακής και το θέμα της Παιδείας. «Το θεωρούμε κριτήριο ψήφου, είτε γίνονταν, είτε δε γίνονταν οι αγώνες, με την έννοια την εξής: Οχι μόνο γιατί η Παιδεία κοστίζει βαριά στη λαϊκή οικογένεια - και γι' αυτό - αλλά και για άλλους δύο λόγους: Πρώτον, γιατί χρόνο με το χρόνο η μόρφωση υποβαθμίζεται, γιατί χρόνο με το χρόνο απαξιώνεται η μόρφωση, που δέχονται τα παιδιά κι όχι η έννοια της μόρφωσης. Και γιατί, βεβαίως, οι εκπαιδευτικοί, ακριβώς για να επιτελούν ένα σωστό έργο, ένα καλό έργο, πρέπει να έχουν καλές αμοιβές, και να μην κάνουν δεύτερη δουλιά, ούτε ιδιαίτερα μαθήματα. Πρέπει να έχουν κι έναν ελεύθερο χρόνο να προετοιμάζονται. Γιατί η μόρφωση της νέας γενιάς - για διάφορους λόγους, που δε θέλω να τους συζητήσω τώρα λόγω χρόνου - είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο γεγονός. Και θα έλεγα ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι ένα εξαιρετικά βαρύ επάγγελμα, αν θέλεις να βοηθήσεις το παιδί να μάθει να σκέπτεται, να μάθει να κρίνει και να μη μάθει σκέτες και αποσπασματικές γνώσεις.

Σήμερα, αποτελούν μεγάλη τραγωδία τα βιβλία του δημοτικού, που δόθηκαν. Πέρα από τον αντιδραστικό χαρακτήρα τους, που ίσως αυτό μπορεί να το δει κανείς από πολιτική σκοπιά, είναι βιβλία ανορθολογικά, είναι αντιεπιστημονικά. Δε στέκομαι στο ιδεολογικό, γιατί μπορεί κανείς να έχει ένσταση για το δικό μας ιδεολογικό φορτίο. Είναι αντιεπιστημονικά, είναι αντιπαιδαγωγικά, τα παιδιά δε θα μάθουνε τίποτα. Και γι' αυτό το λόγο, θα έλεγα, αξίζει ένας παρατεταμένος αγώνας για την Παιδεία, και να τον στηρίξουμε για να αντέξουμε όλοι.

Με την ευκαιρία, ζητάμε από την κυβέρνηση, σαν ένδειξη καλής θέλησης, να καταργήσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία είχαμε "μαθητοδικεία". Με "μαθητοδικεία" δε λύνονται τα προβλήματα της Παιδείας. Δε λύνονται ούτε με πείσματα ούτε με το "δεν κάνω υποχώρηση", ούτε με άλλα τέτοια. Είναι έκθετη η κυβέρνηση. Στη δική της ευθύνη είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τέλος, ας ξεκαθαρίσει εν πάση περιπτώσει το ΠΑΣΟΚ, τι υποστηρίζει γύρω από τους αγώνες της Παιδείας. Ιδιαίτερα, πάνω στα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών. Να το έχουμε καθαρό για να ξέρουμε και μέσα στα πλαίσια του κινήματος μέχρι πού θα είναι η υποστήριξη. Γιατί το κίνημα αυτό χρειάζεται υποστήριξη και πρέπει να είναι τα πράγματα πάρα πολύ σαφή».

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ - Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Διαγκωνισμοί για την εξουσία

Καυγάς για τη νομή της εξουσίας ξέσπασε μεταξύ Γ. Σουφλιά και Β. Μεϊμαράκη, θολώνοντας όμως ταυτόχρονα την «εικόνα σύμπνοιας» της κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες της Κυριακής.

Η κόντρα επανέφερε στο προσκήνιο τις υποβόσκουσες ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις, όχι βέβαια γύρω από την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλά για την ενίσχυση της θέσης της κάθε «ομάδας» στη διαχείριση και νομή της εξουσίας.

Αφορμή για την κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών αποτέλεσαν τα αρνητικά σχόλια του Β. Μεϊμαράκη για τη συνάντηση που είχε ο Γ. Σουφλιάς με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Φ. Γεννηματά.

«Η παραταξιακή μου συνείδηση δε μου επιτρέπει να σχολιάσω τη συνάντηση αυτή», είχε πει προχθές σε δημοσιογράφους ο Β. Μεϊμαράκης, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να χαριεντιζόμαστε με υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες άλλων κομμάτων», συμπλήρωσε. Εξαπέλυσε, μάλιστα, καρφιά κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κάνοντας λόγο για «υπουργούς δύο ταχυτήτων: Αυτοί που τρέχουν στους δήμους και αυτοί που κάθονται στα γραφεία τους».

Εντονη ήταν η χθεσινή αντίδραση του Γ. Σουφλιά, ο οποίος απάντησε με γραπτή δήλωσή του, επικαλούμενος την «προστασία της προσωπικής του αξιοπρέπειας» και χαρακτηρίζοντας «άδικη και άστοχη την επίθεση» εκ μέρους του υπουργού Αμυνας. Οπως αναφέρει, συναντήθηκε με όλους τους υποψηφίους για την υπερνομαρχία που του το ζήτησαν - διευκρίνισε ότι ζήτησαν συνάντηση οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ - γιατί κάτι τέτοιο το επέβαλε η «πολιτική μου συνείδηση στην οποία υπάγεται και η παραταξιακή». Καταλήγοντας, τονίζει ότι «φαίνεται ότι οι παραταξιακές συνειδήσεις μας δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο», εκφράζοντας την απορία του για «την ιδιαιτερότητα της παραταξιακής συνείδησης που επιτρέπει τέτοιες επιθέσεις για τέτοια θέματα εναντίον συναδέλφων, επικαλούμενη μάλιστα την ευαισθησία των εκλογών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος φάνηκε να καλύπτει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει ξεχωρίσει την κυβερνητική από την κομματική δραστηριότητα».

Αργότερα, ο υπουργός Αμυνας επανήλθε, βάζοντας το συμφέρον της παράταξης υπεράνω: «Πράγματι, φαίνεται πως οι παραταξιακές μας συνειδήσεις δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Διότι η δική μου συνείδηση μου επιβάλλει ακόμα και αυτό, να το προσπεράσω, λόγω του ότι είμαστε σε ώρα μάχης και προσφοράς, ενόψει των εκλογών σε τρεις ημέρες», είπε.

Με πάθος και πείσμα για την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα χωριά και στην πόλη του Κιλκίς

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο χωριό Χωρύγι

Motion Team

Από την επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο χωριό Χωρύγι
Με το ίδιο πάθος και το ίδιο πείσμα που αγκάλιασαν το ΚΚΕ, να ριχθούν στη μάχη των εκλογών τις επόμενες μέρες για να πείσουν κάθε άνθρωπο που αναζητά λύση στα προβλήματά του να ενισχύσει τους αγωνιστικούς συνδυασμούς.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε σε κάθε σταθμό της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στα χωριά και την πόλη του Κιλκίς, η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των αγωνιστικών συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο του λαού του Κιλκίς στη Νομαρχία και τους δήμους του νομού, και έγινε χτες βράδυ στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς. Μια συγκέντρωση που επιβεβαίωσε πως ολοένα και περισσότεροι κάνουν το βήμα συστράτευσης και συμπόρευσης στη γραμμή της απειθαρχίας, της αντεπίθεσης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο υποψήφιος νομάρχης Κιλκίς με τη ΝΑΣ Κώστας Χαλίτσιος και ο υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς με τη «Συνεργασία για το Κιλκίς» Γιάννης Φαχουρίδης. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει το ΚΚΕ στο νομό Κιλκίς και είναι: Γαλλικού Αλκης Χριστοδουλίδης, Πικρολίμνης Μάκης Νικολαΐδης, Χέρσου Κώστας Καλπαζίδης και Κρουσσών Κυριάκος Τατίδης.

Νωρίτερα στο Χωρύγι, στο Σταυροχώρι, στην Κορομηλιά, στην Ξηρόβρυση, σε κάθε σταθμό της περιοδείας, ο εργαζόμενος λαός, οι άνθρωποι του μόχθου υποδέχτηκαν με θερμή αγκαλιά την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Κάθε τόπος και πιο φιλόξενος. Τη συνάντηση την έκαναν γιορτή, με μουσική και καλούδια φτιαγμένα από τα χέρια τους. Ανθρωποι περήφανοι, αξιοπρεπείς, που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για την επιβίωση κόντρα στις μυλόπτερες της αντιλαϊκής πολιτικής. Ανθρωποι που κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα, συνεχίζοντας στο δρόμο των προγόνων τους, που έχυσαν το αίμα τους για λεύτερη και ανεξάρτητη πατρίδα, για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού. Μαχήτριες του ΔΣΕ, στην Κορομηλιά, που παραμένουν όρθιες και ανυπότακτες. Αλλά και νέοι αγωνιστές.

Σ' όλους αυτούς, τους μαχητές πρώτης γραμμής στα μέτωπα της καθημερινής πάλης, απευθύνθηκε η Αλέκα Παπαρήγα και τους κάλεσε να συνεχίσουν με μεγαλύτερη απαιτητικότητα τη δουλιά για τη μάχη των εκλογών. Συνάμα έστειλε μήνυμα και σε όλο τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία. Να δείξουν ότι αφυπνίζονται και δεν αντέχουν άλλο το δούλεμα. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης και στην ΤΑ, παντού, για να μπορούν από καλύτερες θέσεις να αντισταθούν στη νέα επίθεση που έρχεται. «Καλούμε τους ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τους προοδευτικούς αριστερούς ριζοσπάστες να τολμήσουν. Να δοκιμάσουν και θα κερδίσουν», είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Motion Team

Θυμόμαστε - διδασκόμαστε - προχωράμε

Στην Ξηρόβρυση, εκεί που το μετακατοχικό καθεστώς έδειξε την αγριότητά του, σκοτώνοντας 47 γυναικόπαιδα στις 20 Νοέμβρη του 1946, για να τιμωρήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ενίσχυσαν τα χρόνια της Κατοχής τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, βρέθηκε χτες το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα. (Οι Ξηροβρυσιώτες συμμετείχαν στη συνέχεια μαζικά και στο ΔΣΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους).

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι, αρχικά μπροστά στο μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και των συνεργατών του και στη συνέχεια στο χώρο της εκκλησίας του χωριού, όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος που φιλοξενεί τα λείψανα των αθώων.

Στη σύντομη ομιλία της σημείωσε πως η επέτειος της σφαγής της Ξηρόβρυσης θα ενταχθεί στους επίσημους γιορτασμούς του Κόμματος. Μιλώντας για την τακτική του μετακατοχικού καθεστώτος ανέφερε πως στόχο είχε να ξεριζώσει από τη συνείδηση του λαού ό,τι ριζοσπαστικό και επαναστατικό έφερε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας. «Ηθελαν να νικήσουν ολοκληρωτικά την Εθνική Αντίσταση. Δεν το κατάφεραν», τόνισε. Και αναφερόμενη στον αγώνα του ΔΣΕ, σημείωσε πως «παρά την κατάληξή του, καταγράφεται ως ένας από τους σημαντικούς και πολύτιμους για την πείρα του επαναστατικού κινήματος. Αφησε παρακαταθήκες που εμπνέουν μέχρι σήμερα το Κόμμα».

Χάνει την έδρα ο Α. Ανδριανόπουλος

Τη βουλευτική έδρα χάνει ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Ανδριανόπουλος, καθώς το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την προσφυγή της Ρόζας Βρεττού, με την οποία επικαλούνταν λόγους ακύρωσης της βουλευτικής του ιδιότητας γιατί εργαζόταν σε εταιρεία που συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο. Την έδρα του Α. Ανδριανόπουλου καταλαμβάνει η Ρόζα Βρεττού, ως πρώτη αναπληρωματική βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ