ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλληλεγγύη στον καθηγητή Γκιουνάλ

Ο Ιζγκε Γκιουνάλ

Yeni Şafak

Ο Ιζγκε Γκιουνάλ
Ο Izge Gunal, γνωστός στην Τουρκία και στο εξωτερικό διακεκριμένος καθηγητής τραυματολογίας και ορθοπεδικής του πανεπιστημίου Dokuz Eylul, απολύθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 2006, διότι πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την επαναπρόσληψη 213 εργαζομένων που η πρυτανεία απέλυσε, και οργανώνοντας συλλογή υπογραφών - είχαν φθάσει ήδη τις 4.000 - γι' αυτό. Ο Ιζγκε Γκιουνάλ, συνδικαλιστής και επιστήμονας με ευρύ διαφωτιστικό έργο, είχε αντιταχθεί με συνέπεια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας στην Τουρκία, η οποία προωθείται με ταχείς ρυθμούς.

Ο Γκιουνάλ είχε με τις παρεμβάσεις του γίνει στόχος της κυβέρνησης και των αντιδραστικών κύκλων στην Τουρκία. Αντιτάχθηκε στις «ευέλικτες» εργασιακές συνθήκες, τη μερική απασχόληση των καθηγητών και των άλλων εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, και την υποτιθέμενη «αξιολόγηση» των καθηγητών, με κριτήριο τη «σύνδεση» του ακαδημαϊκού έργου με την καπιταλιστική οικονομία.

Να δημιουργηθεί κίνημα αλληλεγγύης για επαναπρόσληψή του

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για την εξέλιξη: Το ΚΚΕ κάλεσε «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, τους μαζικούς φορείς, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τον αγωνιστή πανεπιστημιακό και να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψή του», ώστε «να μην περάσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και η φίμωση της αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και της Παιδείας».

Πέραν των τουρκικών μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ενώσεων που δήλωσαν ότι στέκουν στο πλευρό του Γκιουνάλ, αλληλεγγύη εξέφρασαν η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ζητώντας «άμεση επαναπρόσληψη του καθηγητή Γκιουνάλ» και εκφράζοντας επίσης αλληλεγγύη «με όλους όσοι αγωνίζονται στην Τουρκία για τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ενώ η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ανέφερε ότι το γεγονός «αναδεικνύει την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητα που κυριαρχεί στις δομές της διοίκησης του αστικού τουρκικού κράτους» και πρόσθεσε ότι «ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη του αγωνιστή, δημοκράτη, προοδευτικού ανθρώπου, επιστήμονα (...) η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και η φίμωση της αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και της Παιδείας δεν πρέπει να περάσουν!».

Μηνύματα αλληλεγγύης μπορούν να στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: iletisim@universitekonseyleri.org ή στο φαξ του ΚΚ Τουρκίας, +90216 3461137.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΑΣ
Ο αποκλεισμός δε θα περάσει

Ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕ για την προσπάθεια του αστικού ρωσικού κράτους να το εξαλείψει

Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις, που έκανε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας καταγραφής των πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας, το Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί αρχές της Ρωσίας για μεθοδευμένη προσπάθεια περιορισμού της δράσης του ΚΕΚΡ.

Οπως αναφέρεται, ενώ το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ υλοποίησε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που θέτει ο σχετικός νόμος δίνοντας στις αρχές τα στοιχεία 55 χιλιάδων μελών του, σε 47 οργανώσεις περιοχής (ο νόμος απαιτεί το λιγότερο 50 χιλιάδες μέλη σε τουλάχιστον 45 οργανώσεις περιοχής), η παραπάνω υπηρεσία επιδιώκει να μην καταχωρήσει το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ ως πολιτικό κόμμα, θεωρώντας πως χιλιάδες μέλη ή και οργανώσεις δεν πληρούν τους όρους. Ετσι, αυθαίρετα σβήνει (!) μέλη του κόμματος, που έχουν δηλωθεί, π.χ., περίπου 4.000 μέλη στην περιοχή του Τιουμέν, 649 μέλη στην περιοχή Πριμόριε (παρά την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου, που δικαίωσε το ΚΕΚΡ) και 3.526 μέλη στην περιοχή Τσελιάμπινσκ (παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσίας για τη συγκεκριμένη οργάνωση περιοχής, η οποία δικαίωσε το ΚΕΚΡ).

Το ΠΣ της ΚΕ του ΚΕΚΡ σημειώνει: «Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της εν λόγω κρατικής υπηρεσίας "περί εξάλειψης του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ" είναι απλώς αστείες. Γιατί για εμάς το Κόμμα δεν είναι μια άδεια με τη σφραγίδα της κρατικής υπηρεσίας. Για μας το Κόμμα είναι η μάχιμη πρωτοπορία για την οργάνωση της ταξικής πάλης των εργαζομένων. Και σ' αυτόν τον αγώνα δεν μπορούν να μας εμποδίσουν ούτε οι αποκλεισμοί από την επικύρωση, ούτε ακόμη κι οι απαγορεύσεις. Εξάλλου ανάλογες απαγορεύσεις υπήρξαν για τους κομμουνιστές: Μας απαγόρευσε ο Χίτλερ το 1941 κι ο Γιέλτσιν το 1991 και το 1993».

Το ΠΣ του ΚΕΚΡ δηλώνει: «Εκ μέρους όλων των περιφερειακών οργανώσεων του Κόμματος, με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υλοποίηση του Προγράμματος του Κόμματος σε οποιεσδήποτε συνθήκες». Ταυτόχρονα προσθέτει πως το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ θα συνεχίσει και τον δικαστικό αγώνα ενάντια στις άνομες αποφάσεις της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας.


Ι. Π.


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΜΕ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

(τιμή στην αδούλωτη Αθήνα)

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Αγώνα, το ημερολόγιο που κρατά το ΕΑΜ μάς θυμίζει πως ετούτη τη βδομάδα, την Πέμπτη 12 τ' Οκτώβρη, η αδούλωτη Αθήνα της Αντίστασης γιορτάζει μια ολόλαμπρη μέρα μέσα στη διαδρομή της ιστορίας της.

ΕΚΕΙΝΗ την αλησμόνητη Πέμπτη (12 Οκτώβρη 1944) που ο ήλιος της φθινοπωρινής μέρας δεν ήθελε να βασιλέψει και μια λαοθάλασσα τρικύμιζε από τη μια άκρη ως την άλλη. Εξήντα δύο χρόνια από τότε κι ακόμα πλανιέται πάνω της η μυριόστομη κραυγή του αμέτρητου εκείνου πλήθους.

ΞΑΓΡΥΠΝΗ και πανέτοιμη βρήκε της λευτεριάς η ώρα την πρωτεύουσα. Και δεν έφτασε ουρανοκατέβατη. Οι ηρωικές γειτονιές της πολέμησαν τους γερμανοτσολιάδες μήνες κι έκαναν κάστρα άπαρτα σπιτικά, τις παράγκες τους.

ΚΑΙ τώρα είναι πια όλα έτοιμα για το μεγάλο πανηγύρι. Στην Καισαριανή, οι κοπέλες της ΕΠΟΝ ανοίγουν τα σεντούκια και προσφέρουν τόπια το πανί για να ετοιμαστούν τα πανό, που μ' αυτά η αντάρτισσα γειτονιά θα έκανε την παρουσία της στη διαδήλωση.

ΑΞΕΧΑΣΤΟ το κεντρικό της πανό, που το 'χε δουλέψει καλλιτεχνικά ο ζωγράφος της Γ. Σικελιώτης ξεχώριζε στο μεγάλο πανηγύρι. Η χαρά μεθούσε την ανθρωποθάλασσα, που θέλει να γιορτάσει την ακριβοπληρωμένη λευτεριά της.

ΜΕΣΑ σ' αυτή τη μοναδική στιγμή θ' ακουστεί από τον εξώστη του Μετοχικού η φωνή, ο λόγος του ΚΚΕ. Με ζητωκραυγές και με δάκρυα οι ΕΑΜίτες, το μεγάλο πλήθος μένει εκεί για ν' ακούσει το Κόμμα που σήκωσε πρώτο τη σημαία της Αντίστασης. Μπροστά σ' όλα. Και πρώτο στις θυσίες.

ΚΙ Η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης», που μας κράτησε χρόνια αναμμένο το κρυφό καντήλι της ελπίδας, τώρα κι αυτός κολυμπούσε στου ήλιου το φως. Χιλιάδες οι αναγνώστες, που με χαρά τον κρατούν ανοιχτό που διαβάζουν τα πρώτα εκείνα δωρικά γραφτά του.

Η ΕΑΜΙΚΗ Αντίσταση έφερνε κι έδειχνε στα μάτια του λαού, που πάλεψε ηρωικά πως είχαν πάρει κιόλας τη θέση τους στις γραμμές της τα πιο μεγάλα ονόματα της ελληνικής διανόησης: ποιητές, συγγραφείς, επιστήμονες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες. Ο κόσμος τούς αναγνωρίζει με χαρά, τους ονοματίζει και τους χαιρετά.

ΕΞΗΝΤΑ δύο χρόνια από τότε, που το χιτλερικό κουρέλι, εκείνη την ατέλειωτη, ηλιόλουστη μέρα (Πέμπτη 12 Οκτώβρη 1944) δε θα μόλυνε πια τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Ο ποιητής του λαού μας ο Γιάννης Ρίτσος μάς θυμίζει: «Ομορφες μέρες. Δεν προφτάσαμε να τις χαρούμε»...

ΕΞΗΝΤΑ δύο χρόνια από τότε. Κι εμείς ανταμώνουμε στις στράτες του μεγάλου αγώνα στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, την Κυριακή 15 του Οκτώβρη.

ΩΡΑ μεγάλη για πολύ σημαντικά λαϊκά προβλήματα. Με το ψηφοδέλτιο της πίστης και της ελπίδας για να ψηφίσουμε δοκιμασμένους αγωνιστές, ανθρώπους, που όπως είπε η σ. Αλέκα Παπαρήγα, «κλείνουν αυτιά, μάτια μπροστά στη μίζα δε βάζουν το χέρι τους στο μέλι, που μπορούν να χτυπήσουν τη γροθιά για τα συμφέροντα των εργαζομένων». Εικοσιτετράωρα μένουν για τις κάλπες. Να μη χάσουμε στιγμή. Και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να τα προλάβουμε.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ