ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΓΕΙΑ» - ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Ισχυρός κρίκος στην εμπορευματοποίηση

Κάθετα αντίθετοι οι εργαζόμενοι στον πιλότο που βάζει φωτιά στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας

Τις προτεραιότητες για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας (και της Παιδείας) έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο FORUM της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (19/10/06): «Επιτρέψτε μου, είπε ο πρωθυπουργός, να υπογραμμίσω ότι στόχος μας, για τα επόμενα χρόνια, είναι να αναπτύξουμε νέες συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένων των τομέων Υγείας και Παιδείας) μέσα από τις ΣΔΙΤ».

Ηδη όμως οι ίδιοι οι «παίχτες» - κατά την έκφραση αναλυτών της αγοράς του τομέα Υγείας - είχαν καταθέσει τα δικά τους δείγματα γραφής για τις προτεραιότητές τους:

  • Την προηγουμένη (18.10.2006) των δηλώσεων του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε η λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία του «Ιατρικού Αθηνών» με τη Γερμανική Εταιρεία «Asklepios». Ο ιδιοκτήτης του «Ιατρικού Αθηνών» Γιώργος Αποστολόπουλος πούλησε στους Γερμανούς το 8,33% των μετοχών διατηρώντας όμως το πλειοψηφικό πακέτο που υπερβαίνει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και το μάνατζμεντ.
  • Την επομένη των ανακοινώσεων του Ομίλου Αποστολόπουλου -και ανήμερα των δηλώσεων του πρωθυπουργού - ήρθε η ανακοίνωση του ιδιωτικού θεραπευτικού κέντρου «Υγεία» για τη συμφωνία του με τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» (ΕΕΣ) η οποία προβλέπει: Με τη μέθοδο της αντιπαροχής το «Υγεία» θα κατασκευάσει με δική του επένδυση ένα σύγχρονο νοσοκομείο που κατά κυριότητα θα ανήκει στον ΕΕΣ και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο που θα ανήκει στο ίδιο το «Υγεία».

Στο νέο νοσοκομείο - μεγέθους 40.000 τετραγωνικών μέτρων - θα μεταφερθεί - με ενοίκιο στον ΕΕΣ - το νυν «Ασκληπιείο» Βούλας και τα παλιά κτίρια θα κατεδαφιστούν.

Το ιδιωτικό μαιευτήριο - κλινική που θα ανήκει στο «Υγεία», θα έχει μέγεθος 16.000 τ.μ. Ομως βάσει της συμφωνίας δίνεται η δυνατότητα στο «Υγεία» να κατασκευάσει άλλο κτίριο ή κτίρια που θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει «αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και ιατρικής φροντίδας και εκπαίδευσης υπό την ευρύτερή τους έννοια». Με άλλα λόγια, θα μπορεί να αναπτύξει πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας προσπάθησε να ξεπεράσει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με ανακοίνωσή του την επομένη (20.10.2006) διακηρύσσοντας τη διαφύλαξη, στα λόγια, του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων, και ομολογώντας ταυτόχρονα την υπόκλιση της κυβέρνησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα: «Το υπουργείο Υγείας, ανέφερε μεταξύ των άλλων, παραμένει σταθερό στις πάγιες θέσεις του (...) στις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες στον χώρο της Υγείας, στην εξοικονόμηση πόρων για δημόσιες δαπάνες και στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουμε στους Ελληνες πολίτες». Αλλωστε το ίδιο το υπουργείο Υγείας είχε ενεργό ανάμειξη στην προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού για την ανέγερση του «νέου Ασκληπιείου» - όπως είχε δηλώσει δημόσια ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης την 1/2/2006.

Κάθετα αντίθετοι στην εξέλιξη αυτή είναι οι εργαζόμενοι όπως δήλωσε στο «Ρ» ο Αντώνης Ζαμπέτας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων στο «Ασκληπιείο». «Η συμφωνία "Υγεία" - ΕΕΣ είναι ο πιλότος που με πράσινο φιτίλι και γαλάζια φλόγα βάζει φωτιά στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας στο νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την καταστροφή σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Θα μας βρουν απέναντί τους».

Με δέλεαρ τα κέρδη

Των διαβεβαιώσεων του πρωθυπουργού της ΝΔ είχαν προηγηθεί οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που διασφάλισαν τα πλούσια περιθώρια καθαρού κέρδους - σχεδόν τετραπλάσια σε σύγκριση με τη μέση επίδοση στην ελληνική οικονομία - για τα επενδυόμενα κεφάλαια στον τομέα της Υγείας. Η απόδοση των κεφαλαίων κινείται στο 25%, που σημαίνει ότι κάθε τέσσερα χρόνια οι επιχειρηματίες κάνουν απόσβεση των κεφαλαίων που επενδύουν στο χώρο της Υγείας.

Τη διασφάλιση των επιδόσεων ήδη έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005-2008, στο οποίο για τον τομέα Υγείας «έχει προγραμματίσει ένα πλάνο συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο σχημάτων Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα και στο πλάνο αυτό προβλέπονται δράσεις στα πεδία των υποστηρικτικών υπηρεσιών (τεχνικές συντηρήσεις, σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κλπ.), της κατασκευής και λειτουργίας νέων δομών υγείας και αποκατάστασης».

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά -πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν - υπάρχουν και άλλες άδηλες ακόμα επιδιώξεις - απ' τους επιχειρηματίες:

  • Ετσι ο Ομιλος Αποστολόπουλου με τη «στρατηγική συνεργασία» με τους Γερμανούς στοχεύει στο λεγόμενο μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, στα άμεσα σχέδια της «στρατηγικής συνεργασίας» φέρεται και η δημιουργία κλινικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες καθώς στην Ελλάδα δεν υφίσταται τέτοια δημόσια κλινική - πέραν των 200 κρεβατιών που υπάρχουν στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ).

Πρόκειται δηλαδή για επιδιώξεις που έρχονται «να δέσουν» με τις δράσεις του Εθνικού Προγράμματος μεταρρυθμίσεων, για την εκχώρηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της αποκατάστασης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

  • Απ' την άλλη μεριά, το «Υγεία», σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σχεδιάζει τη δημιουργία υγειονομικών ασφαλιστικών πακέτων και θα διεκδικήσει μερίδιο στα πλαίσια της γενικότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Δηλαδή, με πυρήνα το «Υγεία» θα δημιουργηθεί ασφαλιστική εταιρία η οποία και θα προσφέρει πακέτα υγείας προς τους ασφαλισμένους της μέσω του μαιευτηρίου που θα λειτουργήσει στη Βούλα. Η προοπτική αυτή έχει θορυβήσει ακόμα και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που είναι μέτοχοι του μαιευτηρίου «Μητέρα», του οποίου το «Υγεία» είχε εξαγοράσει το 25,83% των μετοχών απ' τον περασμένο Απρίλη.

Είχε, βέβαια, προηγηθεί η εξαγορά του 49% των μετοχών του «Υγεία» απ' τον όμιλο «Marfin», που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών...


Γ.Μ.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
50.000 κάσες γεμάτες φρέσκο «πράμα»!

Σας παρακαλώ μη συγκινηθείτε, δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Να πλουτίσω τις στατιστικές γνώσεις σας θέλω. Να σας «ενημερώσω», για να δείχνετε έξυπνος στους φίλους σας! Να εντυπωσιάζετε! Αλλωστε, όπως θα δείτε, δε σας μιλάω για ανθρώπους, αριθμούς παραθέτω. Μην μπείτε, λοιπόν, στον κόπο να «σπρώξετε» τον εαυτό σας και τους φίλους σας σε ενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να σας βγάλουν από τη βολή σας, χειμώνας που μπαίνει! Θεωρήστε, για να έχετε και τη συνείδησή σας ήσυχη, πως αναφέρομαι σε πράγματα. Σε κάσες, ας πούμε!

Από το 2003, λοιπόν, μέχρι σήμερα, πάνω από 50.000 κάσες γέμισαν με «πράμα». 2.781 από αυτές φορτωμένες με φρέσκο, μόλις 20-25 ετών, «πράμα», σφραγισμένες γερά, σημαιοστολισμένες, πήραν το δρόμο για τις ΗΠΑ. 111 τράβηξαν για τη Βρετανία. 33 για την Ιταλία. 18 για την Ουκρανία! Ναι, καλά ακούσατε, Ουκρανία! 17, για την Πολωνία! 13, ποιος θα το πίστευε, για τη Βουλγαρία! Η Βουλγαρία στο Ιράκ, μαζί με τους Αμερικάνους! 11, για την Ισπανία. 6, για τη Δανία. 4, για το Ελ Σαλβαδόρ! Το Ελ Σαλβαδόρ, όπου η πείνα πάει σύννεφο, όπου η εκμετάλλευση σπάει κόκαλα, ενάντια στο Ιράκ! 3, για τη Σλοβακία. (Αυτή «συνεισφέρει» σαν ανταπόδοση, για τη δική της «ελευθερία»). Τέλος, 3 ακόμα κάσες φορτώθηκαν με «πράμα», που δεν ξεκαθαρίζεται η προέλευσή του. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονται από τις χώρες Εσθονία, Ολλανδία, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Ουγγαρία, Καζαχστάν, Λετονία ή Ρουμανία! (Η στατιστική εδώ τα έκανε μπάχαλο)!

Ο υπόλοιπος αριθμός των κασών, 47.000 παρακαλώ, γέμισαν με ντόπιο «υλικό». Εδώ το κόστος ήταν ελάχιστο. Πρώτον, γιατί το ίδιο το «πράμα» κοστίζει φθηνότερα, και, δεύτερον, γιατί τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής ήταν ελάχιστα. Αλλο μια κάσα να αποστέλλεται από τη Βαγδάτη στο Κλίβενλαντ και άλλο στη διπλανή Βασόρα. Αφήστε που και η ίδια η κάσα, εδώ στην κυριολεξία, δεν είναι από το ίδιο ξύλο. Για τον Ιρακινό, δε χρειάζονται πολυτέλειες, κάσα από μαόνι! Και ένας νάιλον σάκος κάνει άριστα τη δουλιά του. Στην Αμερική, όμως, σε περιμένουν οι τηλεοράσεις. Πρέπει να δείξεις ιδιαίτερο σεβασμό. Ισως αυτός να είναι, λοιπόν, και ο λόγος αυτής της μεγάλης διαφοράς αριθμών. 3.000 κάσες για περισσότερες από 18 χώρες και 47.000 μόνο για το Ιράκ. Είναι φανερό, το κόστος καθόρισε και την προέλευση του «πράματος». Η γη, ως γνωστόν, δε νοιάζεται για προελεύσεις. Ο,τι της χώσεις, το λιώνει. Αυτή δεν λογαριάζει τις στατιστικές. Τσακώνει από το σβέρκο το «πράμα», ό,τι άφησαν απ' αυτό οι βόμβες και τα χημικά, και το αλέθει. Βοηθάνε σε αυτό και τα σκουλήκια. Τα οποία μυρίζουν το φρέσκο «πράμα», είτε αυτό θάβεται στην Κοπεγχάγη, είτε στο Βουκουρέστι.

Εκείνο που με στενοχωρεί, τελικά, με όλη αυτή τη «στατιστική» φιλολογία, η οποία διακινήθηκε τις τελευταίες μέρες από όλα σχεδόν τα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου, είναι πως ενώ είναι πολύ κατατοπιστική και εξαιρετικά ενημερωμένη, μιλάει για ημερήσιο φόρτωμα και ξεφόρτωμα κασών, για το ποιες ημέρες ή μήνες είναι πιο παραγωγικοί, για τις ημερήσιες, μηνιάτικες η χρονιάτικες ποσοστώσεις, δεν κάνει καθόλου λόγο για το «πράμα» με το οποίο γεμίζουν και ξαναγεμίζουν οι κάσες. Λες και δεν ενδιαφέρει, για παράδειγμα, αν το «πράμα» είναι ξανθό ή μελαχρινό, κοντό ή ψηλό, παντρεμένο ή ανύπαντρο, ορφανό, άνεργο, άστεγο, μορφωμένο ή αμόρφωτο. Αν η μάνα του έχει δεύτερο, αν η κοπέλα του μπορεί να «ξεχάσει» ή θα κουβαλάει τη μνήμη του σαν εφιάλτη, αν η γειτονιά του θα ξανακούσει τις φωνές του, τη μοτοσικλέτα του!

Μισώ τις στατιστικές! Γιατί είναι στεγνές από συναισθήματα. Γιατί παραθέτουν μόνον αριθμούς. Ενώ ο κάθε αριθμός κρύβει τόσο μεγάλο πόνο. Μισώ τις στατιστικές, γιατί δεν περιγράφουν σωστά την πραγματικότητα. Δε μου λένε, για παράδειγμα, πόσα από τα θύματα θάφτηκαν και με τα δυο τους μάτια, και με τα δυο τους πόδια, αν είχανε τα κεφάλια τους, τα σπλάχνα τους, τις καρδιές τους. Αν, τελικά, οι κάσες είχαν «πράμα» στο εσωτερικό τους ή ήταν άδειες, αφού τα θύματα είχαν γίνει κομμάτια που δε συναρμολογούνται, πια. Μισώ τις στατιστικές. Περισσότερο, όμως, μισώ τον επιθετικό πόλεμο και αυτούς που τον κάνουν!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Πρωτοβουλία ενημέρωσης

Πρωτοβουλία ενημέρωσης των εργαζομένων και παράσταση στη διοίκηση του «Ασκληπιείου» Βούλας θα οργανώσει αύριο το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, ώρα 8:30 π.μ., με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, που έχουν επίκεντρο το «Ασκληπιείο» Βούλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ