ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευχολόγια για το Πρωτόκολλο

Με ευχολόγια και χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται να έληξε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, με την τρόικα της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, στο Λουξεμβούργο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Α. Γκιουλ, ζήτησε από την Τουρκία να προχωρήσει σύντομα σε εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Λευκωσία, εννοώντας την υιοθέτηση και επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας, σημειώνοντας ότι «τις επόμενες βδομάδες έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία στο θέμα της Κύπρου». Ο επίτροπος δεν παρέλειψε να «βάλει στο παιχνίδι» και την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τόσο η Αγκυρα όσο και η Λευκωσία πρέπει να επιδείξουν «ισχυρή πολιτική βούληση», ώστε να τερματιστεί η μακροχρόνια διένεξή τους...

Ο Ο. Ρεν χαρακτήρισε τη Φιλανδική συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα επιτρέψει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και των Κατεχομένων μέσω του λιμανιού της Αμμόχωστου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως την καλύτερη δυνατή φόρμουλα. Εκφράζοντας δε την πραγματική θέση των Βρυξελλών, επί του Κυπριακού, υποστήριξε ότι «οι εντάσεις στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να κατευναστούν αν δραματοποιούνται. Αντί γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε προσεκτικά και με πλήρη αποφασιστικότητα για να βρούμε λύσεις»...

Θέση που επιβεβαιώνει την υποκριτική στάση της ΕΕ και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του, υποστήριξε ότι αναφορικά με το θέμα του Πρωτοκόλλου, η κυβέρνησή του «θα εργαστεί για την εξεύρεση λύσης». Οπως επισήμανε δε, η Αγκυρα «προσέγγισε το θέμα εποικοδομητικά από την αρχή και θα συνεχίσει να το αντιμετωπίζει έτσι, αλλά πρέπει το ίδιο να πράξουν και οι δύο κοινότητες του νησιού»...

Στο μεταξύ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση Αλί Μπαμπατσάν θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και την Ελλάδα, ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει σε λιγότερο από ένα μήνα μια κρίσιμης σημασίας έκθεση για τις προόδους της Τουρκίας στην οδό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Μπαμπατσάν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, θα φτάσει σήμερα Τρίτη στη Βρετανία όπου θα συναντηθεί με το Βρετανό υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν και το σύμβουλο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κιμ Ντάροκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο του. Ο Μπαμπατσάν θα συμμετάσχει επίσης σε μια διάλεξη στο «Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς». Στην Ελλάδα όπου θα φτάσει την Πέμπτη, ο Μπαμπατσάν θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και με άλλους αξιωματούχους. Ο Μπαμπατσάν έχει ήδη μεταβεί στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία για να κάνει γνωστές τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 8 Νοέμβρη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι δεν είναι «αυτοσκοπός της Κύπρου η ύπαρξη ή η δημιουργία κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», ενώ ανέφερε επίσης ότι προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρξει αποτέλεσμα στην πρωτοβουλία της φιλανδικής προεδρίας και να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις και συνθήκες, που να επιτρέψουν στην Τουρκία να συνεχίσει ομαλά την ενταξιακή της πορεία.


ΤΡΙΚΑΛΑ
Στερνό κατευόδιο στον σ. Μπάμπη Αργυρίου

Ο σ. Μπάμπης Αργυρίου
Ο σ. Μπάμπης Αργυρίου
Συνοδευόμενος από εκατοντάδες συντρόφους του, συναγωνιστές και φίλους του και από τους μαθητές του στο Γυμνάσιο που δίδασκε, πορεύτηκε, χτες, για την «τελευταία» κατοικία του, ο σ. Μπάμπης Αργυρίου. Η κηδεία του, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στα Τρίκαλα, το στερνό κατευόδιο σ' έναν κομμουνιστή που έδωσε όλες τις δυνάμεις του για το Κόμμα και το Λαό.

Ο Μπάμπης «έφυγε» νωρίς, στα 57 χρόνια του, αφήνοντας πίσω του την συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δυο αγόρια, τον Θανάση και τον Δημήτρη. «Εφυγε» λίγο πριν ξημερώσει η μέρα των εκλογών, στις οποίες συμμετείχε ως υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Μέχρι την τελευταία ώρα της ζωής του στις επάλξεις. Από το 1978 που οργανώθηκε στο ΚΚΕ δεν έλειψε ποτέ και από κανέναν αγώνα. Ως στέλεχος του Κόμματος - ήταν μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ - ως αγωνιστής του μαζικού κινήματος - διατέλεσε πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ και του Συνδέσμου Επιστημόνων - ως εκπαιδευτικός στην καθημερινή μάχη για την ουσιαστική μόρφωση των παιδιών.

«Εφυγε» ξαφνικά και αναπάντεχα, αλλά όπως είπε στον επικήδειό του ο Θεοδόσης Τσέργας, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, «για όλους εμάς, εσύ δεν έφυγες! Θα σε ψάχνουμε στα γνώριμα στέκια σου, σύντροφε. Στα γραφεία του Κόμματός μας! Στις συσκέψεις και στις συνδιασκέψεις. Στα εκλογικά μας κέντρα. Στις γενικές συνελεύσεις. Στις κοινωνικές, πολιτικές και κομματικές εκδηλώσεις. Θα ψάχνουμε και θα σε βρίσκουμε!». Και ο εκπρόσωπος της ΝΕ συνέχισε: «Ησύχασε, σύντροφε! Εμείς οι σύντροφοί σου σε διαβεβαιώνουμε πως τα κόκκινα ιδανικά, για τα οποία με τόση αφοσίωση αγωνίστηκες, θα λάβουν σάρκα και οστά. Θα πάρουν εκδίκηση τα όνειρα. Είναι νομοτέλεια, όπως συνήθιζες να λες!».

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Τρικάλων, του Συλλόγου Καθηγητών και των μαθητών του σχολείου στο οποίο δίδασκε.

Στην κηδεία του Μπάμπη Αργυρίου παραβρέθηκαν ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Γ. Χώτος και Τ. Λιατίφης, μέλη της ΚΕ του Κόμματος, οι Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, βουλευτές του ΚΚΕ, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος, ο δήμαρχος Τρικκαίων Μ. Ταμήλος και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων των Τρικάλων και ευρύτερα της Θεσσαλίας.

  • Το ΚΣ της ΚΝΕ, στη μνήμη του Χαράλαμπου Αργυρίου, στελέχους του ΚΚΕ και πατέρα του Θανάση Αργυρίου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, προσφέρει, αντί για στεφάνι, 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», σύμφωνα και με την επιθυμία της οικογένειάς του.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ