ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΛΕΣΒΟΣ
Σημαντικές επιτυχίες
  • Επανεκλογή των αγωνιστικών συνδυασμών στο Δήμο Πολιχνίτου
  • Στη μάχη του δεύτερου γύρου στο Δήμο Αγιάσου

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγιάσου Λέσβου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγιάσου Λέσβου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης
Νίκη από τον πρώτο γύρο πέτυχε το ψηφοδέλτιο της αγωνιστικής συνεργασίας στο Δήμο Πολυχνίτου στη Λέσβο, αναδεικνύοντας εκ νέου για δήμαρχο τον Γιάννη Συκά. Παράλληλα, στη μάχη του δεύτερου γύρου μπαίνουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στο Δήμο Αγιάσου, όπου το ψηφοδέλτιο συνεργασίας, με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, θα διεκδικήσει για δεύτερη συνεχή τετραετία τη Δημοτική Αρχή. Την ίδια στιγμή η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» στη Λέσβο συγκέντρωσε το 10,65% των ψήφων.

Αναλυτικά, στο Δήμο Πολυχνίτου το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών συγκέντρωσε το 51,63% των ψήφων και εκλέγει 10 δημοτικούς συμβούλους. Στο Δήμο Αγιάσου, το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, φτάνοντας το 37,21% και εκλέγοντας από την πρώτη Κυριακή 3 δημοτικούς συμβούλους.

«Οι δημότες του Πολυχνίτου επέλεξαν και πάλι μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή. Την είδαν να αγωνίζεται και να διεκδικεί για τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών, γι' αυτό και τη στήριξαν πάλι», τόνισε ο Γ. Συκάς με δηλώσεις του.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και θα απαιτήσουμε από την κεντρική εξουσία όσα έχει στερηθεί ο Δήμος Πολυχνίτου - άλλωστε είναι χρήματα δικά μας που τα δικαιούμαστε και μας τα παρακρατάνε - και θα είναι πάντα μπροστάρης στους αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Ο Χρ. Χατζηπαναγιώτης, από την πλευρά του, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, του πρώτου γύρου, επισήμανε: «Τις προηγούμενες μέρες δώσαμε τον προεκλογικό μας αγώνα για τις Δημοτικές Εκλογές στο δήμο μας. Εναν αγώνα έντιμο και καθαρό. Κατορθώσαμε να πείσουμε ένα μέρος των δημοτών μας ότι αξίζουμε την ψήφο τους, τους οποίους ευχαριστούμε. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 15ης Οκτωβρίου 2006 είναι το πρώτο θετικό βήμα για την επόμενη 4ετία στο δήμο μας».

Ο Γιάννης Συκάς, Δήμαρχος Πολιχνίτου
Ο Γιάννης Συκάς, Δήμαρχος Πολιχνίτου
Αναφερόμενος, στη μάχη του δεύτερου γύρου, σημείωσε ότι «μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου 2006 θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο ότι κάναμε το καθήκον μας απέναντί τους και ότι βάλαμε τις βάσεις και τις προοπτικές για ένα δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας και των οραμάτων μας. Για μια Δημοτική Αρχή που ξέρει να αντιπαλεύει αντιλαϊκές πολιτικές και άνομα συμφέροντα».

Και κατέληξε: «Με τη δέσμευση ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εργατών, των αγροτών, της νεολαίας, των επαγγελματιών, των γυναικών, γενικά της λαϊκής οικογένειας, καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημότες της Αγιάσου να συμπορευτούν μαζί μας, ψηφίζοντας τη "Δημοκρατική Αγιάσο". Να μας τιμήσουν με την ψήφο τους στις 22 Οκτώβρη, ώστε αταλάντευτα, με σύνεση και ενότητα, να συνεχίσουμε τη δημιουργική μας πορεία στο δήμο μας τα επόμενα χρόνια».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
«Μας περιμένει πολλή δουλιά»

Να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού ρίχνοντας «λευκό» και «άκυρο» στο β' γύρο, καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ Μυτιλήνης με ανακοίνωσή της

Να γυρίσουν την πλάτη, έστω και τώρα, στις δυνάμεις του δικομματισμού, ρίχνοντας «λευκό» και «άκυρο» καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Μυτιλήνης με ανακοίνωσή της.

Αφού χαιρετίζει όλες και όλους εκείνους που αντιστάθηκαν σε μια έντονη, ανούσια, μακριά από τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, πόλωση, αυτούς που δεν υπέκυψαν στη δημαγωγία, τους εκβιασμούς και τα ρουσφέτια και που έκαναν το μεγάλο βήμα και στήριξαν αγωνιστικούς συνδυασμούς, η ΔΑΣ Μυτιλήνης τονίζει ότι έδωσε αυτή τη μάχη με σεβασμό προς το λαό, αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματά του, που τα δημιουργεί και τα οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού, ο οποίος παραμένει ισχυρός.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεσμευόμαστε, ως ΔΑΣ, με την αγωνιστική μας στάση και προσήλωση στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, να δικαιώσουμε όσες και όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους. Ταυτόχρονα, δίνουμε χέρι αγωνιστικής συνεργασίας και σε όσους δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν μέχρι το ψηφοδέλτιό μας, αλλά ψήφισαν τα άλλα ψηφοδέλτια ή δεν ψήφισαν καθόλου από απέχθεια στον ανούσιο δικομματικό καυγά».

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι «μας περιμένει πολλή δουλιά, αγώνας, όποιος από τους δύο κι αν εκλεγεί», καθώς «από τις ανακοινώσεις των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γίνεται φανερό ότι όπως προειδοποιούσαμε και τονίσαμε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως έγκριση λαϊκή, για να συνεχίσουν και να εντείνουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι: Και οι δύο στο Δήμο Μυτιλήνης, είτε υποστηρίζονται από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ, έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η ΔΑΣ Μυτιλήνης καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό (και όσους τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο) να καταψηφίσουν στο δεύτερο γύρο και τους δύο, με λευκό ή άκυρο. Να τους αποδυναμώσουν όσο γίνεται περισσότερο, έστω και τώρα, να μη νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους την επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων που θα ενταθεί, σε όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η «αυτοδιοικητική» παγίδα

Και να που μέσα σε λίγες ώρες, από εκεί που ακούγαμε περί «αυτοδιοικητικών κριτηρίων», «τοπικών κοινωνιών» και άλλα τέτοια, ξαφνικά από το βράδυ της Κυριακής, που τα εκλογικά αποτελέσματα άρχισαν να έχουν κανονική ροή, άπαντες, από στελέχη κομμάτων και υποψήφιους δημάρχους, νομάρχες και δημοτικούς συμβούλους έως πολιτικούς αναλυτές, άρχισαν να μιλούν για τα περιβόητα «μπλε» και «πράσινα» χρώματα. Ανέλυαν τις «νίκες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ενώ τα γραφήματα με τις σχετικές αποχρώσεις πάνω στο χάρτη της χώρας, έδιναν κι έπαιρναν. Η ίδια συζήτηση συνεχίζεται όλες αυτές τις μέρες.

* * *

Αυτό ακριβώς είχε επισημάνει έγκαιρα το ΚΚΕ. Δηλαδή, ότι η «αυτοδιοικητική» παγίδα που στήνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έχει σαν στόχο να εγκλωβίσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Και έτσι να δοθεί άφεση αμαρτιών στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική τους. Η εκλογική μάχη στους δήμους και τις νομαρχίες είχε χαρακτηριστεί «πολιτική» και ακολούθως τα κριτήρια ψήφου έπρεπε να είναι τέτοια και μόνον. Το δικαίωμα στη δουλιά, στο μεροκάματο, στη σύνταξη, στην ασφαλιστική κάλυψη, στη δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Ακόμα, ζητήματα όπως η ακρίβεια, οι ανάγκες της νεολαίας, τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον, τέθηκαν ως τα βασικά κριτήρια ψήφου για τις τοπικές εκλογές.

* * *

Αλλωστε, από την επομένη κιόλας των εκλογών, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλούμενη στην ουσία το γεγονός ότι κατέλαβε ένα ισχυρό ποσοστό σε επίπεδο νομαρχιών και δήμων σε όλη τη χώρα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη την επέλαση στα δικαιώματα των εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Ετσι, για παράδειγμα, έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στους απεργούς δασκάλους, ενώ θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που «ανοίγει» το δρόμο για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επιπλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βράδυ κιόλας των εκλογών δήλωσε ότι «οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Μόλις χτες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας για το αποτέλεσμα είπε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με τους εκλεγμένους στην κατεύθυνση της υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής του κόμματός του...

* * *

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα κριτήρια ψήφου στο Β' γύρο των εκλογών πρέπει να είναι τα ίδια που θα έπρεπε και στον α' γύρο. Αποκλειστικά και μόνο τα καθημερινά τους προβλήματα. Αλλωστε ακόμα κι αν κάποιος ψήφισε με γνώμονα τη συμπάθειά του σε κάποιο πρόσωπο πρέπει να αναλογιστεί, τι πράττει αυτό το πρόσωπο την επόμενη μέρα. Η περίπτωση Μπουτάρη για παράδειγμα είναι χαρακτηριστική. Ηδη, όλα δείχνουν ότι ο «ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ» θα κρατήσει μόνο το... ΠΑΣΟΚ και θα δώσει γραμμή στήριξης για το β' γύρο. Το θέμα είναι αν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι διατεθειμένοι να «τσιμπήσουν» ξανά και ξανά. Γιατί όταν οι ίδιοι αποκαλύπτονται μόνοι τους, τότε πρέπει αυτό να προβληματίσει όσους τους στήριξαν με την ψήφο τους. Γιατί τώρα βλέπουν ότι δεν έχει κανένα αντίκρισμα.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ