ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Να σταματήσουμε τον αντικομμουνιστικό κατήφορο

Οι κομμουνιστές της Τσεχίας βρίσκονται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της αντίδρασης, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ετσι, σε μία χώρα - μέλος της υποτιθέμενης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, το υπουργείο Εσωτερικών με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έθεσε την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Τσεχίας εκτός νόμου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «άρθρο της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία». Τι ενοχλεί την άρχουσα τάξη της Τσεχίας, που δημιουργήθηκε καταληστεύοντας τη λαϊκή περιουσία της πρώην σοσιαλιστικής χώρας; Οτι οι νέοι κομμουνιστές δε σταματούν να δηλώνουν πως παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική προοπτική με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και τη μετατροπή τους σε κοινωνική ιδιοκτησία, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο σημερινό αστικό Σύνταγμα, που έχουν δημιουργήσει όσοι ανέτρεψαν το σοσιαλισμό στην Τσεχοσλοβακία, η πάλη για το σοσιαλισμό θεωρείται εκτός των τειχών. Και βέβαια έτσι είναι. Οι νέοι κομμουνιστές όμως τολμούν, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, να «βγάζουν γλώσσα» στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα Συντάγματά της. Και αυτό είναι που ενοχλεί τους αστούς.

Για την ιστορία της υπόθεσης, πρέπει να θυμίσουμε ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των νέων κομμουνιστών της Τσεχίας ξεκίνησε πέρσι το Νοέμβρη. Στην αρχή οι κυβερνώντες, προσπαθώντας να «θολώσουν τα νερά», ισχυρίστηκαν ότι η οργάνωση δεν έχει στάτους «ένωσης πολιτών» γιατί, λέει, «οι σκοποί της είναι πολιτικοί»! Μετά ότι «η οργάνωση είναι παράνομη γιατί στηρίζεται στις θεωρητικές βάσεις των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν που καλούν σε βίαιη ανατροπή της κοινωνικής πραγματικότητας». Για να καταλήξει τελικά η κυβέρνηση της Τσεχίας (που στην ουσία είναι και υπηρεσιακή, αφού μετά τις εκλογές του Ιούνη δεν έχει συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση) να φτάσει στο «ζουμί» της απόφασης απαγόρευσης: Την πάλη για την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα βασικά μέσα παραγωγής.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση στοχεύει πολύ μακριά και αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας που κάνουν ο καπιταλισμός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται στη σημερινή ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Είναι συνέχεια της προσπάθειας ποινικοποίησης της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής δράσης, για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης. Στόχος δεν είναι μόνο οι κομμουνιστές. Αλλά και κάθε δημοκράτης και σκεπτόμενος άνθρωπος. Στόχος είναι η συνείδηση που πρέπει να μείνει υποταγμένη στο δήθεν μονόδρομο του καπιταλισμού.

Γι' αυτό και η απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας δεν είναι υπόθεση μόνο του λαϊκού κινήματος της συγκεκριμένης χώρας. Μας αφορά όλους. Αφορά το κίνημα στην Ελλάδα. Τους μαζικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Πρέπει να αναπτυχθεί δυναμικά η αλληλεγγύη για την άρση της απαγόρευσης. Η διεθνιστική δράση, συστατικό στοιχείο ενίσχυσης του λαϊκού αγώνα σε κάθε χώρα, μπορεί να σταματήσει τον αντικομμουνιστικό κατήφορο. Ο λαός μας έχει τις δικές του εμπειρίες από την ιστορία του εργατικού κινήματος. Ας γίνουν υλική δύναμη έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τι θα πουν, τώρα, οι συκοφάντες;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα που βγήκε στο φως η «ιερή συμμαχία» ανάμεσα στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και στον δήθεν «αντάρτη» της ΝΔ για το Δήμο Καρδίτσας, τώρα που η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» του νομού δηλώνει, επισήμως και ρητώς, ότι δεν υποστηρίζει ούτε τον υποψήφιο της ΝΔ, ούτε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και καλεί τους ψηφοφόρους να ρίξουν «άκυρο ή λευκό» στον β΄ γύρο των νομαρχιακών εκλογών στην Καρδίτσα, τι θα πουν όλοι εκείνοι που, τόσο καιρό, έκαναν λόγο για «ανίερες συμμαχίες ΚΚΕ - ΝΔ»; Φυσικά, δεν περιμένουμε κανένας από δαύτους να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει συγνώμη για τις αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ.

Η ηγεσία της ΝΔ δε θ' απολογηθεί για το στέλεχός της που «τακίμιασε» με το ΠΑΣΟΚ, φτιάχνοντας «πρασινογάλαζο μέτωπο» κατά του κομμουνιστή δημάρχου, τον οποίον, προεκλογικά, δήλωσε ότι «στηρίζει», γιατί εκείνη η «στήριξη» ήταν μια «πολιτική προβοκάτσια», που θέλησε να την εκμεταλλευτεί για δικούς της ύπουλους σκοπούς. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ δε θα ζητήσουν συγνώμη, γιατί δε θέλουν να παραδεχτούν ότι στόχος τους είναι η συκοφάντηση του ΚΚΕ, ώστε να «ψαρεύουν σε θολά νερά» αριστερές και προοδευτικές ψήφους. Και, φυσικά, δε θα παραδεχτούν ότι εν γνώσει τους έγραφαν ψέματα οι διάφοροι «Πρετεντέρηδες» και «Καρελιάδες», γιατί θέλουν να συνεχίσουν τις αντικομμουνιστές συκοφαντίες, από τις οποίες «βγάζουν το παντεσπάνι τους».

Περιμένουμε, όμως, από τους απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να συνειδητοποιήσουν τι έγινε και τι πάει να γίνει στην Καρδίτσα και να ρίξουν, μαζικά, την ψήφο τους στο ψηφοδέλτιο του κομμουνιστή δημάρχου. Οχι μόνο για να τιμωρήσουν αυτούς που πήγαν να τους εξαπατήσουν, αλλά για να ξαναέχουν μια Δημοτική Αρχή που θα συνεχίσει να μάχεται για τα συμφέροντα όλων των λαϊκών ανθρώπων της πόλης, ανεξαρτήτως πού ανήκουν κομματικά.


Τα... «εκτός ορίων»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ του προϋπολογισμού παραμένουν σύμφωνα με τους κυβερνώντες, τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Κι όποιος είναι εκτός αυτών των ορίων δεν έχει καν το δικαίωμα να ομιλεί, πόσο μάλλον να διεκδικεί.

Το ότι η υπάρχουσα Παιδεία είναι «εκτός των ορίων» των αναγκών της νέας γενιάς και το ότι ο προϋπολογισμός είναι «εκτός των ορίων» των στοιχειωδών παροχών προς τον κόσμο, το έχουν σκεφθεί οι κυβερνώντες; `Η μήπως το μυαλό τους δεν μπορεί να φθάσει μέχρι εκεί;

Προφανώς για να υπάρξουν λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις, ή άλλες παρόμοιες, κάποιος πρέπει να ξεπεράσει τα όριά του. Μόνο που ο ελληνικός λαός το έχει κάνει αυτό προ πολλού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ το ΠΑΣΟΚ έκανε το ...μεγάλο βήμα όσον αφορά τις θέσεις του για την Παιδεία. Ο πρόεδρός του ανακάλυψε ότι εκτός από την υπουργό Παιδείας, σοβαρότατες ευθύνες για τις εξελίξεις έχει και ο πρωθυπουργός.

Προφανώς θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, δεν έχουν να κάνουν με τα αιτήματά τους και την ανάγκη μιας καλύτερης Παιδείας, αλλά έχουν μόνον μία χρησιμότητα: Να ενισχύουν την όποια αντιπολίτευση θεωρεί ότι κάνει.

Και μιλάμε για μία αντιπολίτευση, που πρέπει να θίγει αυτόν που εφαρμόζει μια πολιτική, αλλά σε καμία περίπτωση ...αυτή καθεαυτή την πολιτική. Ετσι μπορεί να φταίει για όλα ο Κ. Καραμανλής, η ή Μ. Γιαννάκου, αλλά όχι οι πολιτικές λιτότητας και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και της Μπολόνια.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ...στο Διάστημα. Ναι, αυτό επιτάσσει έγγραφο του προέδρου των ΗΠΑ για τη διαστημική τους πολιτική που είδε το φως της δημοσιότητας. Πρέπει λέει να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ...εκτός Γης!

Οπως καταλαβαίνετε αν έχουν αυτές τις απόψεις για τη ...στρατόσφαιρα και το ηλιακό σύστημα, φανταστείτε πόσο αυτονόητες τις θεωρούν για τον πλανήτη. Τόσο ώστε να έχουν αιματοκυλήσει τη μισή υφήλιο προκειμένου οι επιχειρήσεις να δρουν απρόσκοπτα.

Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν...

Σε πιέσεις, εκβιασμούς, απειλές και τιμωρίες καταφεύγει η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει τους απεργούς δασκάλους, ώστε να «σπάσουν» την απεργία τους και σ' αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιεί και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας - και συγκεκριμένα ο Αντ. Πράππας, προϊστάμενος του 5ου Γραφείου, στέλεχος της ΔΑΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό που στήριξε η ΝΔ - τηλεφώνησε στον Χρήστο Μπίκα, δάσκαλο στο χωριό Οσσα Λάρισας και υποψήφιο δήμαρχο Νέσσωνος, με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, και του ανακοίνωσε ότι μετακινείται σε σχολείο άλλου χωριού και συγκεκριμένα στο Συκούριο. Κι όταν ο δάσκαλος τον ρώτησε «γιατί», εκείνος του απάντησε «διότι εκεί υπάρχουν ανάγκες».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χρ. Μπίκας, που είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής, απεργεί καθημερινά και συνεχώς για πέντε βδομάδες, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όσων δε θέλουν την απεργία των δασκάλων, και να επισημάνουμε ότι η υποψηφιότητά του στο δήμο «ενόχλησε», σφόδρα, πολλούς και διάφορους, που δεν ήθελαν να υπάρχει άλλος συνδυασμός πέρα από εκείνους που στηρίζονται - είτε επισήμως, είτε ανεπισήμως - από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

... αλλά απέτυχαν παταγωδώς

Βεβαίως, ο Χρήστος Μπίκας αντέδρασε στην απόφαση για μετακίνησή του επισημαίνοντας στον Αν. Πράππα ότι αυτή είναι παράνομη, καθώς μετακίνηση δασκάλου μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να γίνει μόνο με τη δική τους συναίνεση και συμφωνία και δηλώνοντάς του πως «αν με μετακινήσεις θα το θεωρήσω πολιτική δίωξη». Τα ίδια επισήμανε στον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Β. Ζωγράφος, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Λάρισας. Κι έτσι ο Αντ. Πράππας - ο οποίος, προφανώς, δεν ενήργησε με δική του πρωτοβουλία, αλλά «κατόπιν άνωθεν εντολής» - αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση για μετακίνηση του δασκάλου και να του ξανατηλεφωνήσει, ενημερώνοντάς τον ότι παραμένει στη θέση του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιχείρηση τρομοκράτησης «δεν έπιασε», καθώς οι «τρομοκράτες» έπεσαν πάνω σ' ένα δάσκαλο που «δε μασάει» από τέτοια και ξέρει πώς ν' αντιδρά. Ομως, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθεια για να «σπάσει» το αγωνιστικό φρόνημα των δασκάλων κι αυτό χρειάζεται να το λάβει υπόψη το κίνημά τους. Για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής τρομοκρατίας απαιτείται να οπλιστούν οι αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί με μεγαλύτερη πίστη, θάρρος κι αποφασιστικότητα και να εξασφαλίσουν ισχυρή συμπαράσταση στον αγώνα τους, από τους γονείς των μαθητών και όλα τα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ