Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να σταματήσουμε τον αντικομμουνιστικό κατήφορο

Οι κομμουνιστές της Τσεχίας βρίσκονται για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της αντίδρασης, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ετσι, σε μία χώρα - μέλος της υποτιθέμενης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης, το υπουργείο Εσωτερικών με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έθεσε την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Τσεχίας εκτός νόμου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «άρθρο της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία». Τι ενοχλεί την άρχουσα τάξη της Τσεχίας, που δημιουργήθηκε καταληστεύοντας τη λαϊκή περιουσία της πρώην σοσιαλιστικής χώρας; Οτι οι νέοι κομμουνιστές δε σταματούν να δηλώνουν πως παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική προοπτική με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και τη μετατροπή τους σε κοινωνική ιδιοκτησία, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο σημερινό αστικό Σύνταγμα, που έχουν δημιουργήσει όσοι ανέτρεψαν το σοσιαλισμό στην Τσεχοσλοβακία, η πάλη για το σοσιαλισμό θεωρείται εκτός των τειχών. Και βέβαια έτσι είναι. Οι νέοι κομμουνιστές όμως τολμούν, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, να «βγάζουν γλώσσα» στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα Συντάγματά της. Και αυτό είναι που ενοχλεί τους αστούς.

Για την ιστορία της υπόθεσης, πρέπει να θυμίσουμε ότι η προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των νέων κομμουνιστών της Τσεχίας ξεκίνησε πέρσι το Νοέμβρη. Στην αρχή οι κυβερνώντες, προσπαθώντας να «θολώσουν τα νερά», ισχυρίστηκαν ότι η οργάνωση δεν έχει στάτους «ένωσης πολιτών» γιατί, λέει, «οι σκοποί της είναι πολιτικοί»! Μετά ότι «η οργάνωση είναι παράνομη γιατί στηρίζεται στις θεωρητικές βάσεις των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν που καλούν σε βίαιη ανατροπή της κοινωνικής πραγματικότητας». Για να καταλήξει τελικά η κυβέρνηση της Τσεχίας (που στην ουσία είναι και υπηρεσιακή, αφού μετά τις εκλογές του Ιούνη δεν έχει συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση) να φτάσει στο «ζουμί» της απόφασης απαγόρευσης: Την πάλη για την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα βασικά μέσα παραγωγής.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση στοχεύει πολύ μακριά και αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας που κάνουν ο καπιταλισμός και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται στη σημερινή ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Είναι συνέχεια της προσπάθειας ποινικοποίησης της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής δράσης, για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης. Στόχος δεν είναι μόνο οι κομμουνιστές. Αλλά και κάθε δημοκράτης και σκεπτόμενος άνθρωπος. Στόχος είναι η συνείδηση που πρέπει να μείνει υποταγμένη στο δήθεν μονόδρομο του καπιταλισμού.

Γι' αυτό και η απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας δεν είναι υπόθεση μόνο του λαϊκού κινήματος της συγκεκριμένης χώρας. Μας αφορά όλους. Αφορά το κίνημα στην Ελλάδα. Τους μαζικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Πρέπει να αναπτυχθεί δυναμικά η αλληλεγγύη για την άρση της απαγόρευσης. Η διεθνιστική δράση, συστατικό στοιχείο ενίσχυσης του λαϊκού αγώνα σε κάθε χώρα, μπορεί να σταματήσει τον αντικομμουνιστικό κατήφορο. Ο λαός μας έχει τις δικές του εμπειρίες από την ιστορία του εργατικού κινήματος. Ας γίνουν υλική δύναμη έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ