ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντονισμένος βηματισμός για το Ασφαλιστικό

Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός Οργανισμός στο επίσημο κείμενό του προδικάζει με απόλυτη βεβαιότητα τα πορίσματα της στημένης «επιτροπής σοφών»

Σε απόλυτα συντεταγμένο βηματισμό, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με την κυβέρνηση και τις διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, προετοιμάζουν μεθοδικά το έδαφος για την παραπέρα κατεδάφιση των ασφαλιστικών- εργασιακών δικαιωμάτων και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων. Ο συντεταγμένος βηματισμός τους προκύπτει ανάγλυφα και από την απόλυτη ταύτιση «ιδεών και προτάσεων» ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τη διορισμένη από την κυβέρνηση λεγόμενη «επιτροπή σοφών» που με μεθοδικότητα απεργάζεται τα χειρότερα για τα όρια συνταξιοδότησης και τις λοιπές «παραμέτρους» του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέφτηκε την Ελλάδα, Ρ. Φορντ, παρουσιάζοντας τα «προκαταρκτικά συμπεράσματα» της έκθεσης (το επίσημο κείμενο θα δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του χρόνου), αφού απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε μέχρι τώρα, δεν παρέλειψε να κάνει και τις σχετικές υποδείξεις. Στα πλαίσια αυτά ο αξιωματούχος του ΔΝΤ - παίρνοντας τη σκυτάλη από την ΕΕ και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας που μίλησαν για «ωρολογιακή βόμβα στο Ασφαλιστικό» - αναφέρθηκε στις διάφορες «επωφελείς δυνατότητες» που θα έχει η προώθηση των ρυθμίσεων για τη... «σωτηρία του Ασφαλιστικού». Και σαν τέτοιες (σ.σ. «επωφελείς δυνατότητες») προσδιόρισε τις παρακάτω:

  • Σύνδεση ορίων συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Η τέτοια σύνδεση συνεπάγεται αυτόματα τη γενναία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Αλλη «δυνατότητα» είναι η αύξηση των εισφορών. Είναι απόλυτα φανερό πως η καμπάνα χτυπάει για τους εργαζόμενους.
  • Επόμενη «ιδέα» του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού - που ήδη έχει εφαρμοστεί σε άλλα κράτη - είναι η μείωση των επιδομάτων και παροχών.
  • Και έπεται συνέχεια με ανάλογες «προτάσεις» ή και με τη «μείξη», των προηγούμενων, όπως προτείνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα - στις αρχές της εβδομάδας - ο επικεφαλής της «επιτροπής σοφών», Ν. Αναλυτής, συνόψιζε τις «παραμέτρους του προβλήματος» στα ακόλουθα: Ορια συνταξιοδότησης - ύψος εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών -ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων, συμπίπτοντας εν πολλοίς, αν όχι απόλυτα, με τις «προτάσεις» του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως ορισμένες από τις προτάσεις του ΔΝΤ έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση και πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο «κοινωνικός διάλογος». Αποκαλυπτικό όμως είναι το απόσπασμα του επίσημου κειμένου με τα «προσωρινά συμπεράσματα του ΔΝΤ», στο οποίο προδικάζονται - και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα - τα αποτελέσματα του ψευτοδιαλόγου, όπως και τα πορίσματα της «επιτροπής σοφών». Το ΔΝΤ αξιώνει από τους «κοινωνικούς εταίρους» να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη μεταρρύθμιση και να υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής Αναλυτή, που θα είναι καθοριστικό για την έγκαιρη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων». Είναι δηλαδή ολοφάνερο το γεγονός ότι το ΔΝΤ γνωρίζει, από πρώτο χέρι, τα πορίσματα των... επιτροπών διαλόγου που - έτσι κι αλλιώς - θα καταλήξουν στην «έγκαιρη υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων», όπως οι ίδιοι με απόλυτη βεβαιότητα προδικάζουν.

Καλώντας την κυβέρνηση να επισπεύδει με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ο εκπρόσωπος της αποστολής στην Ελλάδα δήλωσε πως «όσο περισσότερο περιμένει κανείς τόσο χειρότερο θα είναι το πρόβλημα»! Σύμφωνα με τον ίδιο το «2013-2015 θα αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης» και έτσι «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν νωρίτερα». Κινδυνολογώντας ισχυρίστηκε πως σε διαφορετική περίπτωση «θα αυξηθούν οι φόροι». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι εν λόγω προτάσεις είναι «επωφελείς» - κατά τη διατύπωση του ΔΝΤ - αποκλειστικά και μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αφού εξήρε την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ, αξίωσε:

  • Εισοδηματικές πολιτικές που θα περιορίζουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».
  • Συνέχιση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στις «ΔΕΚΟ που έχουν εμπορικές δραστηριότητες», σε αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Παραπέρα χαλάρωση των νομοθετικών περιορισμών που ισχύουν στις απολύσεις εργαζομένων.

Επίσης, έβαλε πλάτες στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων και για τη μείωση των ελλειμμάτων. Πρόσθεσε, τα αρνητικά σχόλια για την αναθεώρηση του ΑΕΠ υποδηλώνουν την «αναξιοπιστία» της ΕΣΥΕ στο κοινό, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα διορθωθεί με τη μετατροπή της ΕΣΥΕ σε...«ανεξάρτητη αρχή». Τη συγκεκριμένη πρόταση έδειξε να συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομίας.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Καλπάζουν στα ύψη τα ελλείμματα...

Κατά 86,2% και 31,2% αυξήθηκαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2006 προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται τα ελλείμματα των συνολικών (εμπορικών κλπ) συναλλαγών της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που ανακοινώθηκαν χτες, στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2006, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που περιλαμβάνει το σύνολο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 86,2%. Στο ίδιο διάστημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (που καταγράφει το τελικό αποτέλεσμα των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων) έκλεισε με άνοδο 31,2%. Τα στοιχεία αυτά, αποτυπώνουν ανάγλυφα τη συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, παρά την πολύμορφη και πολύπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, που εφαρμόζεται σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2006:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχτηκε στα 14.869 εκατ. ευρώ, από 7.984 που ήταν πέρσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 6.885 εκατ. ευρώ!
  • Το εμπορικό έλλειμμα «πέταξε» στα 23.138 εκατ. ευρώ, έναντι 17.633 τον προηγούμενο χρόνο.

Για τη μεγάλη αυτή εκτίναξη των ελλειμμάτων έχουν διατυπωθεί δύο κατά βάση απόψεις. Κατά την πρώτη, η αύξηση των ελλειμμάτων σηματοδοτεί τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το επιχείρημα προβάλλεται κυρίως από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αξιοποιεί την επιδείνωση των ελλειμμάτων για να ζητήσει την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, η αύξηση των ελλειμμάτων, στο βαθμό που συνδέεται με εισαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις, για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, είναι κάτι θετικό.

Από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών του εμπορικού ισοζυγίου προκύπτει, ότι στο εξεταζόμενο οκτάμηνο του 2006:

  • το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων ανήλθε στα 5.866 εκατ. ευρώ - έναντι 3.881 πέρσι
  • το έλλειμμα του ισοζυγίου πλοίων (λόγω πληρωμών σε ναυπηγεία του εξωτερικού από νέες ναυπηγήσεις) έφτασε τα 2.139 εκατ. ευρώ
  • το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων ανήλθε στα 15.133 εκατ. ευρώ (έναντι 13.688 πέρσι), παρά την άνοδο που σημείωσαν οι εξαγωγές εμπορευμάτων το οκτάμηνο (από 6.677 εκατ. ευρώ, σε 7.492 εκατ. ευρώ).

Από τους λοιπούς δείκτες (που συγκροτούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών):

  • το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 11.084 εκατ. ευρώ
  • το ισοζύγιο εισοδημάτων ήταν ελλειμματικό κατά 4.852 εκατ. ευρώ
  • το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2.038 εκατ. ευρώ.
  • οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ανήλθαν το οκτάμηνο στα 3.560 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό στα 2.758 ευρώ.
ΕΦΕΤ
Ανακαλείται μεταλλαγμένο ρύζι

Ανακαλούνται προϊόντα ρυζιού με τις εμπορικές επωνυμίες «Bali genius» και «Fit for fun» που μετά από εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους ανιχνεύτηκε μη εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο (σ.σ. μεταλλαγμένο) ρύζι.

Πρόκειται για συσκευασίες των 500 γρ. αμερικανικής προέλευσης που έχουν συσκευαστεί από τη γερμανική εταιρεία «Rickmers Reismuhle» για λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας «Αφοι Χατζηαθανασίου ΕΠΕ». Οι παρτίδες που ανακαλούνται έχουν αριθμούς 105333, 106949 και ημερομηνίες λήξης 18/01/09, 15/11/07.

Η εταιρεία έχει ειδοποιηθεί για την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων, ενώ καλούνται και οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα παραπάνω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ