Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Καλπάζουν στα ύψη τα ελλείμματα...

Κατά 86,2% και 31,2% αυξήθηκαν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2006 προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται τα ελλείμματα των συνολικών (εμπορικών κλπ) συναλλαγών της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που ανακοινώθηκαν χτες, στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2006, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που περιλαμβάνει το σύνολο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 86,2%. Στο ίδιο διάστημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (που καταγράφει το τελικό αποτέλεσμα των εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων) έκλεισε με άνοδο 31,2%. Τα στοιχεία αυτά, αποτυπώνουν ανάγλυφα τη συνεχιζόμενη παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, παρά την πολύμορφη και πολύπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, που εφαρμόζεται σε γαλαζοπράσινες παραλλαγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην περίοδο Γενάρης - Αύγουστος 2006:

  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχτηκε στα 14.869 εκατ. ευρώ, από 7.984 που ήταν πέρσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 6.885 εκατ. ευρώ!
  • Το εμπορικό έλλειμμα «πέταξε» στα 23.138 εκατ. ευρώ, έναντι 17.633 τον προηγούμενο χρόνο.

Για τη μεγάλη αυτή εκτίναξη των ελλειμμάτων έχουν διατυπωθεί δύο κατά βάση απόψεις. Κατά την πρώτη, η αύξηση των ελλειμμάτων σηματοδοτεί τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το επιχείρημα προβάλλεται κυρίως από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αξιοποιεί την επιδείνωση των ελλειμμάτων για να ζητήσει την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, η αύξηση των ελλειμμάτων, στο βαθμό που συνδέεται με εισαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις, για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, είναι κάτι θετικό.

Από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών του εμπορικού ισοζυγίου προκύπτει, ότι στο εξεταζόμενο οκτάμηνο του 2006:

  • το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων ανήλθε στα 5.866 εκατ. ευρώ - έναντι 3.881 πέρσι
  • το έλλειμμα του ισοζυγίου πλοίων (λόγω πληρωμών σε ναυπηγεία του εξωτερικού από νέες ναυπηγήσεις) έφτασε τα 2.139 εκατ. ευρώ
  • το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων ανήλθε στα 15.133 εκατ. ευρώ (έναντι 13.688 πέρσι), παρά την άνοδο που σημείωσαν οι εξαγωγές εμπορευμάτων το οκτάμηνο (από 6.677 εκατ. ευρώ, σε 7.492 εκατ. ευρώ).

Από τους λοιπούς δείκτες (που συγκροτούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών):

  • το ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 11.084 εκατ. ευρώ
  • το ισοζύγιο εισοδημάτων ήταν ελλειμματικό κατά 4.852 εκατ. ευρώ
  • το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2.038 εκατ. ευρώ.
  • οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ανήλθαν το οκτάμηνο στα 3.560 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό στα 2.758 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ