ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνεχίζουν οι «πιγκουίνοι»

Το μαθητικό κίνημα απαιτεί ριζικές αλλαγές για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το χουντικό νόμο για την Παιδεία

Associated Press

Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το χουντικό νόμο για την Παιδεία
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Το μαθητικό κίνημα ανοίγει νέους δρόμους, καθώς δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία ως κοινωνικό αγαθό, ενάντια στο χουντικό ταξικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και κάνει τη μόρφωση άπιαστο όνειρο για τους νέους από τα λαϊκά στρώματα.

Στην προχτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του συντονιστικού συνδικαλιστικού τους οργάνου με αντιπροσωπεία της Γερουσίας κατήγγειλαν την άγρια καταστολή των καταλήψεων και των πρόσφατων διαδηλώσεων με τις εκατοντάδες συλλήψεις.

Μετά τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία που παρατηρείται στις εργασίες της επιτροπής, που συστάθηκε για την αναθεώρηση του χουντικού, λεγόμενου οργανικού νόμου για την Παιδεία, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πειστεί πια ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι αλλαγές που ζητάνε. Ανάμεσα σε αυτές είναι η κατάργηση της πληρωμής για τις εισαγωγικές εξετάσεις και γενικότερα η οικονομική ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, που ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1989 είχε βάλει σε πορεία ιδιωτικοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχολεία στο σύνολο της λειτουργίας τους ανήκουν στους δήμους και τελικά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν. Αυτή έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ταξική διαφοροποίηση. (Πρόκειται ουσιαστικά και για τα σχέδια που επιχειρείται σιγά - σιγά να περάσουν και στην Ελλάδα).

Σε όλα αυτά αντιδρούν οι «πιγκουίνοι», όπως λέγονται οι μαθητές και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα πιο δυναμωμένοι, δηλώνοντας ότι η αποχή της Τετάρτης ήταν «προειδοποίηση» προς την Μισέλ Μπατσελέτ να επιταχύνει την εφαρμογή των νέων μέτρων. Και πλέον, όπως δηλώνουν, θα προχωρήσουν σε ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα τους.

ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Διαπάλη στο κίνημα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στην Οαχάκα μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης της Γερουσίας που με ψήφους 74 υπέρ και 31 κατά έκρινε ότι η κατάσταση στη νότια πολιτεία του Μεξικού είναι κρίσιμη, αλλά «δεν υπάρχει ακυβερνησία ώστε να αποπεμφθεί για τις υπόλοιπες 151 ημέρες που απομένουν για τη λήξη της θητείας του ο κυβερνήτης Ουλίσες Ρουίς», όπως ζητούν οι λαϊκές δυνάμεις της επαρχίας. Τον καταγγέλλουν ως τον υπεύθυνο για την καταστολή που έχει επιβάλει εδώ και 5 μήνες, όταν ξεκίνησε ο αγώνας με αιχμή τα προβλήματα της εκπαίδευσης και την απεργία των χιλιάδων δασκάλων που συνάντησε τη συμπαράσταση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων.

Στο μεταξύ το Συνδικάτο των Δασκάλων της Οαχάκα (μετά και από πιέσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας) ψήφισε υπέρ της επιστροφής στις σχολικές αίθουσες ώστε να αρχίσει η σχολική χρονιά και να δεχτούν τη συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με αυτή ικανοποιούνται κάποια από τα οικονομικά και τα άλλα αιτήματά τους, παρότι, το κύριο αίτημα, η απομάκρυνση του Ουλίσες Ρουίς δεν επιτεύχθηκε. Ο εκπρόσωπος των Συνδικάτου, Ενρίκε Ρουέδα, είπε ότι κατέληξαν στην απόφαση εξαιτίας των λαϊκών πιέσεων των οικογενειών και των πολιτικών πιέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας θα επιστρέψουν στις κινητοποιήσεις.

Η απόφαση προκάλεσε την κριτική της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ), του συντονιστικού οργάνου των λαϊκών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπός της, Φλορεντίνο Λόπες, περιέγραψε την απόφαση των δασκάλων ως «επιδέξια μανούβρα, καθώς είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν», ενώ στελέχη της APPO έκαναν λόγο για «ξεπούλημα» του αγώνα, δηλώνοντας ότι αυτός πρέπει να συνεχιστεί.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Σύννεφα στις σχέσεις

Η μετάθεση της προσεχούς συνάντησης κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) από το Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στην Αστανά, τη νέα πρωτεύουσα του Καζαχστάν, ερμηνεύτηκε από αρκετά ρωσικά ΜΜΕ ως ένα ακόμη σημάδι στην «ψύχρανση» των σχέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Από την 1η Γενάρη του 2007 τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων που πουλούν στη Λευκορωσία, παρά την ενωσιακή συνθήκη ανάμεσα στις δύο χώρες. Από τη μεριά της η ηγεσία της Λευκορωσίας έχει κάνει σαφές ότι δε θα παραχωρήσει σε εξευτελιστικές τιμές μετοχές κρατικών επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, όπως απαιτούν ρώσικες εταιρείες και ο Β. Πούτιν.

Οπως κάνει γνωστό η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», το ρωσικό υπουργείο Ανάπτυξης κι Εμπορίου ζητά από τις ρωσικές περιφέρειες, αλλά και από άλλα υπουργεία, όπως αυτό της Αγροτικής Οικονομίας, να προχωρήσουν σε περιορισμό των δημόσιων παραγγελιών μηχανημάτων κι άλλων εμπορευμάτων από τη Λευκορωσία. Οπως προκύπτει από εξηγήσεις που έδωσε το παραπάνω υπουργείο, η ντιρεκτίβα του οφείλεται στο ότι οι αρχές της Λευκορωσίας θέτουν εμπόδια στη διείσδυση των ρωσικών εταιρειών στη Λευκορωσία, μέσω της εξαγοράς των ντόπιων επιχειρήσεων.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν χτες το Σουδάν να δεχτεί την ανάπτυξη δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στη δυτική επαρχία Νταρφούρ με το επιχείρημα ότι η αποστολή του ΟΗΕ «είναι η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για την περιοχή»...

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο 33χρονος Ισα Λίκα, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση», σκοτώθηκε χτες στο Τέτοβο από πυρά ενόπλων.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Ινδικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δύο αυτονομιστές μετά από εννιάωρη μάχη στο αγροτικό πανεπιστήμιο του Κασμίρ χτες, Παρασκευή. Στο μεταξύ, γινόταν γνωστό επίσης χτες ότι τρεις μαχητές, ένας άμαχος και ένα παιδί σκοτώθηκαν σε δύο μάχες και μια έκρηξη σε άλλες περιοχές του κρατιδίου.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Μια έκρηξη σε αγορά στην πόλη Πεσάβαρ κόστισε τη ζωή επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό σαράντα άλλων στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια. Στο μεταξύ, σε άλλη μια εξεγερμένη περιοχή του Πακιστάν, στο νότιο Ουαζιριστάν, δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από περίπου 50 ρουκέτες που έπληξαν φυλάκιο.

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συμφωνία για το φυσικό αέριο

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η ισχύς εν τη ενώσει για τους προέδρους της Αργεντινής και της Βολιβίας, Νέστορ Κίρσνερ και Εβο Μοράλες, που ενισχύουν και άλλο τους δεσμούς των δύο χωρών και κατ' επέκταση τους δεσμούς στη Νότια Αμερική με την υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας ύψους 17 δισ. δολαρίων. Συμφωνία που προβλέπει την παροχή φυσικού αερίου εκ μέρους της Βολιβίας για διάστημα μίας εικοσαετίας και επίσης τη δέσμευση της Αργεντινής να στηρίξει τη Βολιβία σε περίπτωση που οι ξένοι επενδυτές φύγουν από τη χώρα εξαιτίας της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας.

Μετά την υπογραφή της πολύ σημαντικής, όπως τη χαρακτήρισαν και οι δύο πρόεδροι, συμφωνίας, η Βολιβία ισχυροποιείται όσον αφορά στη θέση ως ενεργειακή δύναμη στη Νότια Αμερική, στον τομέα του φυσικού αερίου.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν αναλυτές, η συμφωνία που υπογράφηκε θα επιτρέψει τη δημιουργία μονάδων διαχωρισμού υγρού αερίου και στην οικοδόμηση αγωγού μεταφοράς. Επίσης η συμφωνία προβλέπει την παροχή εκ μέρους της Αργεντινής τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων από έσοδα, που θα κατευθύνονται σε προγράμματα Υγείας και Παιδείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντίποινα κατά ... Ντελακρουά;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο μνημειώδης πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Φερδινάνδου Βίκτορα Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863) «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό», με θέμα εμπνευσμένο από τη Γαλλική Επανάσταση, που βρίσκεται στο Λούβρο, έγινε ο στόχος του τουρκικού υπουργείου Παιδείας: Μια φωτογραφία του, που είχε ανατυπωθεί στη σελίδα 65 στο βιβλίο πολιτικής αγωγής που χρησιμοποιείται στα τουρκικά σχολεία, θα αφαιρεθεί, διότι σε αυτόν η Ελευθερία εμφανίζεται με γυμνά τα στήθη. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση ο Οζγκίρ Μποζντογκάν, πρόεδρος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ισλαμιστική κυβέρνηση Ερντογάν.

Η σύγκρουση Τουρκίας-Γαλλίας, με αφορμή το νόμο που προβλέπει ποινικές διώξεις για όσους αρνούνται τη γενοκτονία των Αρμενίων, αρχίζει να παίρνει γελοίες, αλλά παρ' όλ' αυτά επικίνδυνες, διαστάσεις...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Βολική έκρηξη» για τον Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Είκοσι τρεις πολίτες και στρατιώτες, τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος το πρωινό της Πέμπτης στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που γειτνιάζει με την Ανώτατη Σχολή Πολέμου «Νουέβα Γρανάδα» στην πρωτεύουσα της Κολομβίας. Ουδείς ανέλαβε την ευθύνη.

Μία ημέρα μετά, και παρά το γεγονός ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) και για το λόγο αυτό «αναστέλλει τις συνομιλίες με τις FARC για την ανθρωπιστική ανταλλαγή των κρατουμένων» και θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις ασφαλείας.

Καθώς φαίνεται, αυτή η έκρηξη ήταν «δώρο εξ ουρανού» για τον Ουρίμπε, που από την προηγούμενη εβδομάδα οι FARC έχουν καταγγείλει ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει τις συνομιλίες και την ανταλλαγή των κρατουμένων και αναζητά δικαιολογίες για να μην προχωρήσει στη συμφωνία. Εξάλλου, η ξαφνική «ειρηνευτική» στροφή του Ουρίμπε δύσκολα έπειθε, καθώς η πολιτική της «δημοκρατικής ασφάλειας», δηλαδή του βρώμικου πολέμου ενάντια στις ανταρτικές οργανώσεις και το λαϊκό κίνημα, εντείνεται. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση -ομπρέλα 166 μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αναφέρει ότι συνολικά 11.084 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν από τον Ιούλη του 2002 έως τον Ιούνη του 2006, δηλαδή στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Αλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία της Κολομβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ