Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Σύννεφα στις σχέσεις

Η μετάθεση της προσεχούς συνάντησης κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) από το Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στην Αστανά, τη νέα πρωτεύουσα του Καζαχστάν, ερμηνεύτηκε από αρκετά ρωσικά ΜΜΕ ως ένα ακόμη σημάδι στην «ψύχρανση» των σχέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Από την 1η Γενάρη του 2007 τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές των καυσίμων που πουλούν στη Λευκορωσία, παρά την ενωσιακή συνθήκη ανάμεσα στις δύο χώρες. Από τη μεριά της η ηγεσία της Λευκορωσίας έχει κάνει σαφές ότι δε θα παραχωρήσει σε εξευτελιστικές τιμές μετοχές κρατικών επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, όπως απαιτούν ρώσικες εταιρείες και ο Β. Πούτιν.

Οπως κάνει γνωστό η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», το ρωσικό υπουργείο Ανάπτυξης κι Εμπορίου ζητά από τις ρωσικές περιφέρειες, αλλά και από άλλα υπουργεία, όπως αυτό της Αγροτικής Οικονομίας, να προχωρήσουν σε περιορισμό των δημόσιων παραγγελιών μηχανημάτων κι άλλων εμπορευμάτων από τη Λευκορωσία. Οπως προκύπτει από εξηγήσεις που έδωσε το παραπάνω υπουργείο, η ντιρεκτίβα του οφείλεται στο ότι οι αρχές της Λευκορωσίας θέτουν εμπόδια στη διείσδυση των ρωσικών εταιρειών στη Λευκορωσία, μέσω της εξαγοράς των ντόπιων επιχειρήσεων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ