ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Να απαντήσει η Αγκυρα για τους αγνοούμενους

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Με αφορμή τον ισχυρισμό αμερικανικής εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων και μελετών ότι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σε παρέμβασή της εκτός ημερησίας διάταξης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ζήτησε να απαιτηθεί από την Τουρκία να δώσει κάθε πληροφορία που υπάρχει αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «σε έκθεση αμερικανικής εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων και μελετών, διατυπώθηκε η πληροφορία ότι Ελληνοκύπριοι και Ελληνες στρατιώτες αγνοούμενοι από την εποχή της εισβολής του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Κύπρο έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα στα βιομηχανικά εργαστήρια του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια των ετών 1984 - 1988».

«Δεδομένου ότι η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου, αλλά και του ότι ποτέ δεν έδωσε πληροφορίες και στοιχεία για τους αγνοούμενους και το δράμα των συγγενών συνεχίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα, ζητάμε από το Κοινοβούλιο να πάρει πρωτοβουλία και να απαιτήσει από την Τουρκία να δώσει όλες τις πληροφορίες που έχει για τους αγνοούμενους, όσο σκληρές και αν είναι, προκειμένου να μπει ένα τέλος και στο δράμα αυτό».

ΣΕΝΓΚΕΝ ΙΙ
Το φακέλωμα θα γίνει θεσμός

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Την αναθεώρηση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, που αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασίας των δικαστικών αρχών της ΕΕ, συζήτησε χτες και ψηφίζει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με αφορμή τον εκσυγχρονισμό του και την επέκτασή του στα νέα μέλη της ΕΕ και στόχο τη νομιμοποίηση ενός συστήματος παρακολούθησης και φακελώματος, που πλέον στο όνομα της προστασίας αποκτά και θεσμικό χαρακτήρα ως κοινοτικό κεκτημένο.

Η πρόταση της Επιτροπής για τη Σένγκεν ΙΙ συνίσταται σε ένα πακέτο τριών νομοθετικών πράξεων, σε επίπεδο αστυνομικής συνεργασίας, σε επίπεδο μετανάστευσης και ασύλου και τέλος στη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα των εθνικών αρχών, αρμοδίων για την έκδοση αδειών οχημάτων.

Ενας γιγαντιαίος μηχανισμός παρακολούθησης και νόμιμου φακελώματος όσων κινούνται στην ΕΕ, στα εξωτερικά της σύνορα και κάθε υπηκόου τρίτης χώρας. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στις διωκτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές των κρατών - μελών να καταχωρούν πληροφορίες, να ανταλλάσσουν άμεσα τις πληροφορίες αυτές μέσω της κεντρικής τράπεζας δεδομένων, να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις ενέργειές τους σ' ολόκληρο το επίπεδο της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν ζητά την ανταλλαγή πληροφοριών για:

- Πρόσωπα που καταζητούνται με σκοπό τη σύλληψη και την παράδοση ή την έκδοσή τους, γεγονός που συνδέει το σύστημα με το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, ώστε η σύλληψη να γίνεται σε όλα τα εσωτερικά σύνορα.

- Πρόσωπα που αγνοούνται ή πρόσωπα που επιβάλλεται να τεθούν υπό αστυνομική προστασία για τη δική τους προστασία είτε για λόγους ασφάλειας και αποτροπής απειλών.

- Πρόσωπα που αναζητούνται στο πλαίσιο δικαστικής διαδικασίας, μεταξύ των οποίων μάρτυρες, κατηγορούμενοι για εμφάνιση στο δικαστήριο ή πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί και αναζητούνται.

- Πρόσωπα που πρέπει να τεθούν υπό διακριτική παρακολούθηση ή να υποβληθούν σε ειδικούς ελέγχους, μεταξύ αυτών και όσοι για τους οποίους υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι σκοπεύουν να διαπράξουν αξιόποινη πράξη ή η συνολική εκτίμηση για το πρόσωπο επιτρέπει να υποτεθεί ότι διέπραξε ή θα διαπράξει στο μέλλον αξιόποινες πράξεις, αλλά και όσοι κατόπιν πληροφοριών των αρχών ασφαλείας απειλούν την εσωτερική ή εξωτερική εθνική ασφάλεια.

Πρόσβαση στις πληροφορίες έχουν όλες οι διωκτικές -κατασταλτικές αρχές, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, οι τελωνειακές αρχές, οι αρχές φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, η Ευρωπόλ και η Eurojust. Τα στοιχεία φυλάσσονται για 19 χρόνια και υπάρχει δικαίωμα παράτασης της φύλαξης των δεδομένων, εάν κριθεί απαραίτητο, από τα κράτη - μέλη.

Προβλέπεται, επίσης, ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες και εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων.

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που επιχειρείται να περάσει ως συμβιβασμός, δε φέρει παρά επουσιώδεις αλλαγές στην αρχική πρόταση, ενώ τονίζεται η σημασία της άμεσης έγκρισης προς ταχύτερη εφαρμογή...

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ»
Καταγγέλλει λαθροχειρία σε βάρος του Αλ. Τσίπρα

Λαθροχειρία σε βάρος του Αλ. Τσίπρα από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη». Η υπόθεση αφορά συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου της εφημερίδας, της οποίας αναγγελτικό στην πρώτη σελίδα έφερε τίτλο «Θέλω να ενώσω την Αριστερά» και υπότιτλο «Θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό».

Σύμφωνα με την καταγγελία της «Ανοιχτής Πόλης», ο τίτλος αυτός δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιεχόμενο των απαντήσεων που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στην εφημερίδα. Επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων και δημιουργεί μια απαράδεκτη και χυδαία εντύπωση για το υποτιθέμενο προσωπικό ύφος του Αλ. Τσίπρα. Το χειρότερο - όπως ακριβώς αναφέρεται - είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα για να συνδέσει τον τίτλο με τη συνέντευξη προσέθεσε εκ των υστερών σ' αυτήν μια ερώτηση στην οποία απάντησε μόνη της. Κατόπιν αυτών η «Ανοιχτή πόλη» ζητά από την εφημερίδα επανόρθωση, καλεί την ΕΣΗΕΑ σε λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να υπερασπιστεί το κύρος της με κάθε νόμιμο τρόπο.

ΚΥΠΡΟΣ
Ο Μάριος Καρογιάν νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Ο Μάριος Καρογιάν, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), είναι από την περασμένη Κυριακή ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Στις ενδοκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν 7.635 μέλη του ΔΗΚΟ, ο Μ. Καρογιάν εξασφάλισε το 62,6% των ψήφων. Ο άλλος υποψήφιος, ο Νίκος Κλεάνθους, βουλευτής και μέχρι προχτές αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, πήρε ποσοστό 37,4%.

Ο 45χρονος Μάριος Καρογιάν διαδέχεται στην ηγεσία του ΔΗΚΟ τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μετά την εκλογή του, δήλωσε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως «όλοι σήμερα ψήφισαν Δημοκρατικό Κόμμα». Ο Μ. Καρογιάν διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει συλλογικά μαζί με τους άλλους συναγωνιστές του στην ηγεσία του κόμματος, «ανοίγοντας νέους δρόμους στο ΔΗΚΟ, στην Κύπρο και το λαό της».

Στο μεταξύ, έφθασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Αντρους Ανσιπ. Τον Εσθονό πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της Εσθονίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, οι οποίες θα καλύψουν το Κυπριακό, ευρωπαϊκά θέματα, τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ