ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με συναγωνιστές τα παιδιά τους

Στα κατειλημμένα σχολεία της Γκράβας βρέθηκαν χτες το πρωί συνδικαλιστές από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες για την Παιδεία

Από τη συζήτηση εργαζομένων και μαθητών σε ένα από τα πηγαδάκια που στήθηκαν χτες στην Γκράβα
Από τη συζήτηση εργαζομένων και μαθητών σε ένα από τα πηγαδάκια που στήθηκαν χτες στην Γκράβα
Στο πλευρό των παιδιών της εργατικής τάξης, των δικών τους παιδιών, που αγωνίζονται για ουσιαστική μόρφωση βρέθηκαν χτες το πρωί συνδικαλιστές από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας που περιόδευσαν στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. «Ηρθαμε να σας πούμε ότι είμαστε μαζί σας, δεν είστε μόνοι σας. Πρέπει να συνεχίσετε. Η υπεράσπιση της Παιδείας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των γονιών σας...», σημείωσε ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου και μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενος σε μαθητές και μαθήτριες που υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του σωματείου στα υπό κατάληψη σχολεία τους, σε προαύλια «στολισμένα» με τα συνθήματα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ): «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα». «Ολοι οι μαθητές στους δρόμους».

«Δεν το 'χουν κάνει άλλοι αυτό»... ήταν η αντίδραση πολλών παιδιών στην έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης των ταξικών δυνάμεων, στην ανακοίνωση του σωματείου που κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι και τόνιζε: «Δημόσια, δωρεάν, λαϊκή Παιδεία». «Είναι τιμή μας», είπε ένας μαθητής, συμπυκνώνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί και να εκφραστεί πολύμορφα η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των μαθητών. «Η τιμή είναι δική μας που βρισκόμαστε εδώ, μαζί σας», ήρθε άμεσα η απάντηση. Στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν, εκφράστηκε έντονα η οργή των μαθητών για τη συκοφάντηση του αγώνα τους από τα ΜΜΕ, για τις αβάσιμες κατηγορίες περί «υποκινητών». Οι συνδικαλιστές επισήμαναν πως το ΠΑΜΕ θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους.

Συσκέψεις και εξορμήσεις

Τις επόμενες μέρες κλιμακώνεται η δράση των ταξικών συνδικάτων για την Παιδεία.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών και Φαρμάκου πραγματοποιούν συσκέψεις, στα γραφεία τους, την Πέμπτη 26 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ.

Συσκέψεις διοργανώνουν ακόμα, την Παρασκευή 27 Οκτώβρη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (11 π.μ.) και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (6 μ.μ.) στα γραφεία τους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας προγραμματίζει εξορμήσεις στις επιχειρήσεις «Καζής», «Καούσης», «Μεβάκο» και «Γκράντεξ».

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στο Περιστέρι (από το Συνδικάτο Μετάλλου, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, τα παραρτήματα των Συνδικάτων Οικοδόμων και Κλωστοϋφαντουργών), στην Καλλιθέα (από τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων) και την Κυψέλη (από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσχηματικός διάλογος

Στη σημερινή συνάντησή του με ΔΟΕ - ΟΛΜΕ ο πρωθυπουργός θα τους «εξηγήσει» γιατί η οικονομία «δεν αντέχει»!

Με μία κίνηση τακτικής που δε θα κάνει βήμα πίσω από την επί της ουσίας εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί σήμερα ο πρωθυπουργός να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εκτόνωση της κρίσης στο χώρο της Παιδείας, έχοντας ήδη στη βαλίτσα του και τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ για αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ετσι, την ίδια ώρα που διαδιδόταν από το ΠΑΣΟΚ ότι επίκειται πρωτοβουλία Παπανδρέου για την εκτόνωση της κρίσης (να δώσει κάτι η κυβέρνηση και να δεχτούν οι εκπαιδευτικοί τις «αξιολογήσεις»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντήσει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Από τα συμπληρώματα της σχετικής ανακοίνωσης, βέβαια, δεν προκύπτει ελπίδα για θετική εξέλιξη. Αντίθετα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, γίνεται για να ενισχύσει την «πυγμή» της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων για την Παιδεία και όχι μόνο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ευκαιρία, μετά και το «ευνοϊκό» (όπως το εκτιμά) αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, να «τελειώνει» με την απεργία των δασκάλων και μάλιστα δίχως να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους!

Η εκτίμηση που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιλογή αυτή τυγχάνει της ανοχής του λαού, γιατί δεν πλήρωσε κανένα σοβαρό πολιτικό κόστος στις κάλπες εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που τηρεί εδώ και έξι βδομάδες απέναντι στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, παρά τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο και ότι πρέπει να κάνει πίσω η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική, ήταν και η φράση του Κ. Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής ότι «η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με τη συντήρηση και την ακινησία, δεν υιοθετεί τη στασιμότητα, που επιδιώκουν, άμεσα ή έμμεσα, ορισμένες πλευρές», φράση που «φωτογραφίζει» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες για την Παιδεία.

Ακόμα πιο σαφής ήταν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που είπε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους δασκάλους και τους καθηγητές γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις αποφάσεις σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και θα τους ζητήσει να επιστρέψουν στα σχολεία», συμπληρώνοντας ότι «οι θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες και έχουν ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό». Ο εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η συνάντηση γίνεται για να αφαιρέσει από τη ΔΟΕ τα «προσχήματα» περί μη διαλόγου, ενώ παραδέχτηκε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση «δεν περιμένουμε ότι θα δηλώσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ικανοποιημένοι και θα τελειώσει η υπόθεση εκεί».

Σε ό,τι αφορά τη δικομματική συμπαιγνία για την αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο Θ. Ρουσόπουλος δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε το ΠΑΣΟΚ γιατί η κυβερνητική θέση «συμπίπτει με την άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου»...

Οι εκπαιδευτικοί

Πάντως, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μπήκαν από χτες στην έκτη εβδομάδα απεργίας. Αύριο το απόγευμα και την Πέμπτη προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις Συλλόγων, ενώ την Παρασκευή 27 Οκτώβρη σε ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Γενικές συνελεύσεις κάνουν και οι καθηγητές, που από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη πραγματοποιούν τριήμερη απεργία. Την Παρασκευή, θα γίνει και η γενική συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ για την εκτίμηση της κατάστασης και την πορεία των κινητοποιήσεων.

ΚΚΕ
Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος με αφορμή τη σημερινή συνάντηση δασκάλων και καθηγητών με τον πρωθυπουργό

«Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι και δίκαια και ρεαλιστικά και πρέπει να γίνουν τώρα αποδεκτά», σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Επίσης, στην ανακοίνωση συνεχίζει:

«Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθεί το αίτημα των 1.400 ευρώ για τον πρώτο μισθό των δασκάλων και καθηγητών, για αύξηση των δαπανών στην παιδεία κλπ. είναι ανυπόστατος και παραπλανητικός, είναι βαθιά αντεργατικός. Ο πλούτος που παράγουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι τεράστιος, μόνο που αυτός γίνεται κέρδη για την πλουτοκρατία».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, συντονισμός

Συνεχίζουν τα αγωνιστικά βήματα φοιτητές και σπουδαστές ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο νόμο - πλαίσιο. Σήμερα είναι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις σε 27 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους στην Αθήνα και στις περισσότερες σχολές σε άλλες πόλεις, ενώ από την περασμένη βδομάδα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη αρκετοί φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους και οι σύλλογοι φοιτητών Νομικής, Πολιτικού, Φυσικού, Γεωλογικού Αθήνας, Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαθηματικού και Φυσικού Πάτρας, Ηλεκτρολόγων και Φυσικού Θεσσαλονίκης, οι σύλλογοι σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Αθήνας, Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Πειραιά και Αθήνας, ΣΕΛΕΤΕ, Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) Θεσσαλονίκης κ.ά.

Χτες, φοιτητές του Φυσικού και του Γεωλογικού Αθήνας μετέτρεψαν τη διαδρομή Ζωγράφου - Ακαδημίας σε κινητοποίηση: διεκδικώντας δωρεάν συγκοινωνίες, μπήκαν στα λεωφορεία από το τέρμα του Ζωγράφου, έκλεισαν τα ακυρωτικά μηχανήματα και μοίρασαν προκηρύξεις στους επιβάτες. Παράλληλα, προχώρησαν σε κατάληψη του εστιατορίου της Πανεπιστημιούπολης με αίτημα τη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και έκαναν εξορμήσεις σε σχολεία του Ζωγράφου που τελούν υπό κατάληψη.

Οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΕΥΠ Αθήνας, ΣΤΕΦ Πειραιά και ΣΓΤΚΣ οργανώνουν το συντονισμό της δράσης τους, καλούν όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στις γενικές τους συνελεύσεις και να προχωρήσουν σε πανελλαδικό συντονισμό την Παρασκευή 27 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ