Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσχηματικός διάλογος

Στη σημερινή συνάντησή του με ΔΟΕ - ΟΛΜΕ ο πρωθυπουργός θα τους «εξηγήσει» γιατί η οικονομία «δεν αντέχει»!

Με μία κίνηση τακτικής που δε θα κάνει βήμα πίσω από την επί της ουσίας εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, επιχειρεί σήμερα ο πρωθυπουργός να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εκτόνωση της κρίσης στο χώρο της Παιδείας, έχοντας ήδη στη βαλίτσα του και τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ για αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ετσι, την ίδια ώρα που διαδιδόταν από το ΠΑΣΟΚ ότι επίκειται πρωτοβουλία Παπανδρέου για την εκτόνωση της κρίσης (να δώσει κάτι η κυβέρνηση και να δεχτούν οι εκπαιδευτικοί τις «αξιολογήσεις»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι ο πρωθυπουργός θα συναντήσει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Από τα συμπληρώματα της σχετικής ανακοίνωσης, βέβαια, δεν προκύπτει ελπίδα για θετική εξέλιξη. Αντίθετα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, γίνεται για να ενισχύσει την «πυγμή» της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων για την Παιδεία και όχι μόνο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ευκαιρία, μετά και το «ευνοϊκό» (όπως το εκτιμά) αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, να «τελειώνει» με την απεργία των δασκάλων και μάλιστα δίχως να ικανοποιήσει κανένα από τα αιτήματά τους!

Η εκτίμηση που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιλογή αυτή τυγχάνει της ανοχής του λαού, γιατί δεν πλήρωσε κανένα σοβαρό πολιτικό κόστος στις κάλπες εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που τηρεί εδώ και έξι βδομάδες απέναντι στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, παρά τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο και ότι πρέπει να κάνει πίσω η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική, ήταν και η φράση του Κ. Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής ότι «η κυβέρνηση δε συμβιβάζεται με τη συντήρηση και την ακινησία, δεν υιοθετεί τη στασιμότητα, που επιδιώκουν, άμεσα ή έμμεσα, ορισμένες πλευρές», φράση που «φωτογραφίζει» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους αγώνες για την Παιδεία.

Ακόμα πιο σαφής ήταν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που είπε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους δασκάλους και τους καθηγητές γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές τις αποφάσεις σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και θα τους ζητήσει να επιστρέψουν στα σχολεία», συμπληρώνοντας ότι «οι θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες και έχουν ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό». Ο εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η συνάντηση γίνεται για να αφαιρέσει από τη ΔΟΕ τα «προσχήματα» περί μη διαλόγου, ενώ παραδέχτηκε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση «δεν περιμένουμε ότι θα δηλώσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ικανοποιημένοι και θα τελειώσει η υπόθεση εκεί».

Σε ό,τι αφορά τη δικομματική συμπαιγνία για την αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο Θ. Ρουσόπουλος δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε το ΠΑΣΟΚ γιατί η κυβερνητική θέση «συμπίπτει με την άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου»...

Οι εκπαιδευτικοί

Πάντως, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μπήκαν από χτες στην έκτη εβδομάδα απεργίας. Αύριο το απόγευμα και την Πέμπτη προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις Συλλόγων, ενώ την Παρασκευή 27 Οκτώβρη σε ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Γενικές συνελεύσεις κάνουν και οι καθηγητές, που από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη πραγματοποιούν τριήμερη απεργία. Την Παρασκευή, θα γίνει και η γενική συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ για την εκτίμηση της κατάστασης και την πορεία των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ