ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές
Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).--

Το Ευρωκοινοβούλιο επισκέφθηκαν συγγενείς (δύο σύζυγοι) των πέντε Κουβανών που κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης. Στόχος της επίσκεψης να ενημερωθεί άμεσα του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να θέσουν υπόψη του τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και αποδεικνύουν τόσο την αθωότητα των Κουβανών, όσο και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους, που συντελείται στις αμερικανικές φυλακές.

Οι δύο γυναίκες θα συμμετάσχουν σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ομάδας Φιλίας και Αλληλεγγύης της Κούβας του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να τους εκθέσουν όλες τις εξελίξεις, καθώς η υπόθεση παρακολουθείται στενά και είναι σημαντικό, όπως σημειώθηκε, να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες.

Οπως τόνισε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Μιγκέλ Ανχελ Μαρτίνεζ, η ομάδα ζητά την επανάληψη της δίκης και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των πέντε Κουβανών.

Η Ανδριάνα Πέρες, σύζυγος του Χεράρδο Ερνάντες, τόνισε την απουσία πληροφόρησης της κοινής γνώμης, καθώς τα ΜΜΕ δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με το θέμα, ενώ μίλησε και για τον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν οι ΗΠΑ, μιλώντας για την «ανάγκη προστασίας από την τρομοκρατική απειλή». Οι πέντε Κουβανοί κρατούμενοι, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, όχι μόνο καταδικάστηκαν χωρίς στοιχεία, αλλά υπόκεινται σε βασανιστήρια, προκειμένου να ομολογήσουν. Ενώ είναι πολιτικοί κρατούμενοι δεν έχουν αυτή τη μεταχείριση, δεν μπορούν να δουν τις οικογένειές τους, αλλά ούτε να επικοινωνήσουν -ως ορίζει ο νόμος- με τους δικούς τους ανθρώπους.

Καταλήγοντας ζήτησε από τους δημοσιογράφους να προβάλλουν το ζήτημα, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για διμερές θέμα Αβάνας - Ουάσιγκτον, αλλά για ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά στη στάση των ΗΠΑ, όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει σχέδιο αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της δημοκρατικής διαδικασίας που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Βενεζουέλα κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκτελείται από εξωτερικούς και εσωτερικούς πράκτορες της αντιπολίτευσης», καταγγέλλει ανακοίνωση του ΚΚ Βενεζουέλας λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις πολύ κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 3ης Δεκέμβρη.

Το σχέδιο, όπως πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλύψει και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες κατά την περιοδεία στην επαρχία της Σούλια, έχει διάφορα στάδια, με κύριο στόχο, όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚ Βενεζουέλας, να δημιουργήσει περί τα τέλη Νοέμβρη «κλίμα γενικευμένης αναταραχής με αντικείμενο την ακύρωση των προεδρικών εκλογών». Επίσης σημειώνεται ότι ακόμη και κατά τη διενέργεια της εκλογικής αναμέτρησης και μετά, θα επιχειρηθεί να γενικευτεί ένα «κύμα διαμαρτυρίας περί νοθείας» και θα συμπεριλαμβάνει τους πιο ακραίους κύκλους της αντιπολίτευσης του FAN.

Επιπροσθέτως, ο Ντάγκλας Γκόμες, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βενεζουέλας, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία ότι το σχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη εν εξελίξει και δήλωσε ότι οι προβοκάτσιες που λαμβάνουν χώρα όπως ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στην Ηλεκτρική Εταιρεία, ή οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου. Τέλος, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί το λαό να μην αφεθεί να χειραγωγηθεί από τη δημαγωγία των τομέων αυτών και των ιδιωτικών ΜΜΕ και δηλώνει ότι το «ΚΚ Βενεζουέλας θα σταθεί στο πλευρό του λαού, έτοιμο να κινητοποιηθεί και να παλέψει, ώστε να εξαλείψει τις αντεπαναστατικές ενέργειες που στόχο έχουν να διακόψουν τη δημοκρατική διαδικασία και τη νίκη της στις 3 Δεκέμβρη»..

Στο μεταξύ, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των κομμάτων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία βρέθηκαν στο πλευρό των 10.000 πρώην εργαζομένων της «Coca-Cola», που εδώ και μέρες διαμαρτύρονται έχοντας αποκλείσει 75 μονάδες εμφιάλωσης και αποθήκευσης. «Αυτός ο αποκλεισμός είναι απλώς το προοίμιο της εθνικοποίησης της "Coca-Cola" και παράδοσής της στο βενεζουελάνικο λαό», θα δηλώσει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Νίξον Λόπες, στο βρετανικό BBC. Εννοείται ότι η «Coca-Cola» που για τη Λατινική Αμερική έχει την έδρα της στο Μεξικό αρνείται ότι χρωστά τα επιδόματα των απολυμένων εργατών, ενώ απειλεί με επιπλέον 7.000 απολύσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να σταματήσουν οι δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία

Την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των ίδιων των συνδικαλιστών στην Κολομβία απαιτεί από την κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) με ανακοίνωση της Γραμματείας της, στην οποία καταγγέλλει τις πρόσφατες δολοφονίες συνδικαλιστικών ηγετών. Επίσης, απαιτεί την τιμωρία των εγκληματιών.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Την απόλυτη αγανάκτηση του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος έχει προκαλέσει η κλιμάκωση των δολοφονιών συνδικαλιστών και κοινωνικών αγωνιστών στην Κολομβία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και, με την ανοχή της κυβέρνησης της χώρας, οι δολοφόνοι εξακολουθούν να είναι ατιμώρητοι».

Στην ανακοίνωση - καταγγελία αναφέρονται οι δολοφονημένοι συνδικαλιστές:

  • Καθηγητής πανεπιστημίου Εντγκαρ Φαχάρδο Μαρουλάντα, δολοφονημένος στις 11 του Σεπτέμβρη 2006 κοντά στο σπίτι του ενώ στην ίδια επίθεση έπεσε νεκρός και ένας νεαρός που τυχαία βρέθηκε εκεί
  • Ο ηγέτης της Ενωσης Ανθρακωρύχων της επαρχίας Μπολίβαρ, Αλεχάντρο Ουρίμπε, δολοφονήθηκε στις 19 του Σεπτέμβρη του 2006 από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Νουέβα Γκρανάδα, που τον γάζωσαν με σφαίρες
  • Ο γραμματέας της Ενωσης των Τραπεζοϋπαλλήλων, Χοσέ Αμάγια Ρουίς, δολοφονήθηκε στις 22 του Σεπτέμβρη 2006
  • Ο Χεσούς Μαρίνο Μοσκέρα, στέλεχος του Εθνικού Συνδικάτου στη Διατροφική Βιομηχανία, δολοφονήθηκε στις 12 του Οκτώβρη 2006 στην Ουραμπά της επαρχίας Αντιόκια
  • Ο φοιτητής Αντρές Χουλιάν Ουρτάδο Καστίγιο, εκπρόσωπος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου του Βάγιε, δολοφονήθηκε με βάρβαρο τρόπο στις 4 του Οκτώβρη 2006 στην πόλη Κάλι του Βάγιε ντελ Κάουκα.

Η ΠΣΟ σημειώνει ότι όλες αυτές οι δολοφονίες γίνονται είτε από παραστρατιωτικές οργανώσεις ή από τον ίδιο τον εθνικό στρατό, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι εξαφανίσεις, οι παρακολουθήσεις, ο εκφοβισμός των αγωνιστών.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΟ, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζει την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Κολομβίας και δηλώνει πως θα κάνει ό,τι μπορεί και προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να καταγγείλει αυτά τα εγκλήματα.

Σε αδιέξοδο η ανθρωπιστική ανταλλαγή

Φαίνεται ότι κλείνει το «παράθυρο» που είχε ανοίξει στις αρχές του Οκτώβρη, για να γίνει η ανθρωπιστική ανταλλαγή μεταξύ των αιχμαλώτων της εμφύλιας σύρραξης, των 52 αιχμαλώτων που βρίσκονται στα χέρια των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) - κομμουνιστών ανταρτών - και των 500 ανταρτών κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Και αυτό γιατί ο αντιδραστικός Πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, αξιοποιώντας την έκρηξη βόμβας στην αυλή της Στρατιωτικής Ακαδημίας την περασμένη Πέμπτη, έριξε την ευθύνη στις FARC και σταμάτησε κάθε προσέγγιση. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενισχύει τη λεγόμενη δημοκρατική ασφάλεια, δηλαδή τα μέτρα ενάντια στο λαϊκό κίνημα, προαναγγέλλει νέα βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του αντάρτικου, ενώ ανοίγει και θέμα ότι υψηλόβαθμα στελέχη των FARC βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη, όπως η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης του Ουρίμπε για την ανθρωπιστική ανταλλαγή έχει εξοργίσει πολλές οργανώσεις και τους συγγενείς των αιχμαλώτων που προγραμματίζουν για σήμερα διαδήλωση, η οποία θα απαιτεί την άμεση ανταλλαγή.

ΧΙΛΗ
Μαθητές: Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ενάντια στην καταστολή και την ανελέητη δίωξη του μαθητικού κινήματος, οι μαθητές της Χιλής, οι «πιγκουίνοι», δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους της πρωτεύουσας αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Μαρία Χεσούς Σανουέσα, εκπρόσωπο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Μαθητών (ACES), η διαδήλωση των μαθητών θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ιτάλια στο κέντρο της πρωτεύουσας ενάντια στις απειλές και την καταστολή προς τους μαθητές και τα λύκεια που έχουν λάβει μέρος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι οι μαθητές έχουν τη στήριξη των γονιών τους και διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων. Μάλιστα ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της καταστολής, όπου περίπου 100 μαθητές σε δύο σχολεία - τη σχολή Λασφάρια και το Χαβιέρα Καρρέας Λύκειο 1 - αποβλήθηκαν και σε μερικούς εξ αυτών απαγορεύτηκε η εγγραφή στο σχολείο και για την επόμενη σχολική χρονιά μόνο και μόνο γιατί πήραν μέρος στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις της προηγούμενης βδομάδας.

Τέλος, διάφορες πολύμορφες κινητοποιήσεις και επιμέρους διαδηλώσεις συνεχίζονται από τους μαθητές κατά περιοχή, πάντα με αίτημα την προώθηση της συμφωνημένης αναθεώρησης της Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ