ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Σε νέα ένταση ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός
  • Νέο σίριαλ με την εξαγορά μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ από την «Vivartia»
  • Συμφωνία της ΑΓΝΟ-ΚΟΛΙΟΣ με τους αρτοποιούς

Eurokinissi

Οξύνεται ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, με προφανή στόχο τη μεγέθυνση των κερδών μέσα από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και την απόκτηση των μεγαλύτερων δυνατών μεριδίων στην αγορά του κλάδου. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσονται τόσο η ανακοίνωση της «Vivartia» - της εταιρείας που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ με την «Chipita» - ότι τελικά απέκτησε το 21% της ΜΕΒΓΑΛ, όσο και η συμφωνία που καταλήχθηκε ανάμεσα στην ΑΓΝΟ και τους αρτοποιούς της Αττικής για την πώληση γάλακτος σε χαμηλότερη τιμή.

Χτες, η «Vivartia» επανήλθε στο θέμα της εξαγοράς μεριδίου από τη ΜΕΒΓΑΛ. Το θέμα είχε προκύψει το καλοκαίρι όταν είχε και πάλι ανακοινωθεί μια τέτοια συμφωνία, η οποία «σκόνταψε» στο καταστατικό της ΜΕΒΓΑΛ και στη μη δυνατότητα που ελέχθη ότι είχε η συγκεκριμένη μεγαλομέτοχος να μεταβιβάσει τις μετοχές της σε άλλη εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλομέτοχος μεταβίβασε τις μετοχές στα παιδιά της και αυτά με τη σειρά τους τις πούλησαν - έναντι 15 εκατ. ευρώ - στην «Vivartia». Πάντως, με νέα ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ υποστηρίζει πως «για ακόμη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι η οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών είναι νομικά αδύνατη χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των μετόχων. Συνεπώς, καμία μεταβολή δεν υφίσταται στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας».

Η ΑΓΝΟ

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας - Προαστίων - Περιχώρων ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την ΑΓΝΟ να προμηθεύεται μέχρι το τέλος του 2007 από την εταιρεία το γάλα του ενός λίτρου με 73 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με το ποσοστό κέρδους (12%) των αρτοποιών και ΦΠΑ (9%), η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί στα 89 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με τη Συντεχνία, στα σκαριά βρίσκεται και μια ακόμα συμφωνία για πώληση από τα αρτοποιεία χυμών πορτοκαλιού σε χαμηλότερη τιμή, έτσι ώστε να πωλείται από τα αρτοποιεία στο 1 ευρώ το λίτρο.

Είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή της ΑΓΝΟ εντάσσεται στο κλίμα έντασης του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και αποτυπώνει την προσπάθεια του «ΚΟΛΙΟΥ» (έχει εξαγοράσει την ΑΓΝΟ και μέχρι τώρα δραστηριοποιείται κυρίως στα τυριά) να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά του γάλακτος. Στην ουσία βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ανταγωνισμού κερδών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με τα δύο μεγάλα μονοπώλια της ΦΑΓΕ και της ΔΕΛΤΑ να εξοβελίζουν από την αγορά τη μία μετά την άλλη μικρότερες μονάδες, αυξάνοντας τα κέρδη τους σε βάρος των μικρών παραγωγών και των καταναλωτών. Αποτέλεσμα αυτού του «ανταγωνισμού», στον οποίο μέχρι στιγμής και μετά την αποχώρηση της ΦΑΓΕ από τον κλάδο του γάλακτος κυριαρχεί η ΔΕΛΤΑ, είναι οι εργαζόμενοι να αγοράζουν το γάλα όλο και κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ παράλληλα έκδηλες είναι και οι ανησυχίες για την ποιότητα του γάλακτος, αφού η διάρκεια διατηρησιμότητας του λεγόμενου φρέσκου γάλακτος έχει φτάσει τις πέντε μέρες και οι εταιρείες προσανατολίζονται στο διπλασιασμό της.

Το γεγονός ότι κατά καιρούς οι επιχειρήσεις του κλάδου, για λόγους εύλογης σκοπιμότητας, δέχονται να διαμορφώσουν χαμηλότερες τιμές, αποδεικνύει περίτρανα τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχουν. Τέτοια, που, να τους επιτρέπουν, έχοντας αναμφισβήτητα πάντα κέρδος, να πουλάνε λιγότερο από ένα ευρώ το λίτρο, όταν στα σούπερ μάρκετ οι επώνυμες ετικέτες ξεκινούν από 1,30 ευρώ το λίτρο.

Μ' αυτά τα δεδομένα οι καταναλωτές δεν έχουν κανένα λόγο να νιώθουν ωφελημένοι από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων για μεγιστοποίηση των κερδών τους, αφού όσο οι τιμές διαμορφώνονται με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη οι τιμές θα είναι πάντα υψηλές. Οσο για τα «ιδιωτικής ετικέτας» γάλατα, που τον τελευταίο καιρό διεκδικούν μερίδιο στην αγορά με χαμηλότερες τιμές, αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα παραγωγός που προμηθεύει γαλακτοβιομηχανίες εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή να ισχυρίζεται ότι οι ποσότητες που προορίζονται για «ιδιωτικής ετικέτας» συσκευασίες που πωλούνται φθηνότερα είναι κατώτερες ποιοτικά.

Χειμερινή ώρα από την Κυριακή

Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής. Οι δείκτες των ρολογιών στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω και να δείχνουν 3 π.μ.

Εκδήλωση για τον Κώστα Βιδάλη

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Οκτώβρη πραγματοποιείται η εκδήλωση τιμής στη μνήμη του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, στη Μελία, που συνδιοργανώνουν η ΕΣΗΕΑ, ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας Δήμου Πλατυκάμπου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο χώρο του μνημείου Κώστα Βιδάλη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Αντιδρούν οι δικηγόροι

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο δικηγορικός κόσμος στην τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, με την οποία αποκλείει τους Δικηγορικούς Συλλόγους από το να εκφέρουν γνώμη στη λειτουργία του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων.

Χτες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των δικαστηρίων, με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα εκφέρουν γνώμη για τους επιθεωρούμενους δικαστές, μοναχά στην περίπτωση που τους ζητηθεί. Να σημειωθεί ότι αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι θα εξέφραζαν την άποψή τους για τους επιθεωρούμενους δικαστές. Τα μέλη του Προεδρείου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων χαρακτήρισαν την τροπολογία απαράδεκτη, εξευτελιστική και υποτιμητική για τη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ουσιαστικά δε θέλουν κάθαρση στη Δικαιοσύνη και πως τη θέλουν στεγανοποιημένη, ενώ για το Προεδρείο της ΕΔΕ είπε ότι ενεργούν «ως εργατοπατέρες περιφερόμενοι σε κομματικά γραφεία».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- H ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και η Επιτροπή Ανέγερσης Μνημείου Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιούν, την Κυριακή 29.10.2006 και ώρα 11 π.μ., τα εγκαίνια Μνημείου στη θέση «Μπέη Ρέμα» της Αρνας Λακωνίας, που δημιουργήθηκε στη μνήμη των τριών μαχητών του ΕΛΑΣ Πέτρου Γουλάκου, Μιχάλη Λιακάκου και Νίκου Χρηστάκου που έπεσαν στη μάχη με τους Γερμανούς κατακτητές στο σημείο αυτό, στις 6.9.1943, καθώς και στη μνήμη όλων των Αρνιωτών πεσόντων της περιόδου 1941 -1949.

Λεωφορείο για τον τόπο της εκδήλωσης θα αναχωρήσει, την Κυριακή 29.10.2006 και ώρα 9.30 π.μ., από τη Σπάρτη, από τη στάση έξω από το Μουσείο.

- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Κόσμου τιμά, την Κυριακή 29.10.2006 και ώρα 10.30 π.μ., στον τόπο του Μνημείου (πίσω από το ξενοδοχείο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ), τους ήρωες του Δουργουτίου, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Απομακρύνθηκαν φορτία με φυτοφάρμακα

Απομακρύνθηκαν χτες και τα δύο τελευταία φορτία φυτοφαρμάκων - αποβλήτων από το εργοστάσιο «ΔΙΑΝΑ» στη δυτική Θεσσαλονίκη που σταμάτησε να λειτουργεί το 1990, αφήνοντας πίσω του μία «τοξική βόμβα». Το φορτίο τοξικών μεταφέρεται με φορτηγά σε εγκαταστάσεις εταιρείας αποδόμησης τοξικών αποβλήτων στη Γερμανία. Συνολικά, 1.637 τόνοι φυτοφαρμάκων (1.032 με την πρώτη εργολαβία και 605 με τη δεύτερη εργολαβία) μεταφέρθηκαν με 16 χρόνια καθυστέρηση και μετά από συνεχόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις του εργαζόμενου λαού και των φορέων της περιοχής. Ηδη, λόγω πυρκαγιών στις εγκαταστάσεις της «ΔΙΑΝΑ» αλλά και πλημμυρών, έχει κατ' επανάληψη επιβαρυνθεί και η ατμόσφαιρα και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

Τη διενέργεια της ανάκρισης για το αεροπορικό δυστύχημα του Γραμματικού κατ' απόλυτη προτεραιότητα παρήγγειλε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Στο ατύχημα αυτό είχαν χάσει τη ζωή τους 121 επιβάτες τον Αύγουστο του 2005. Υπενθυμίζεται ότι γι' αυτήν την υπόθεση έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) κατά παντός υπευθύνου από την εισαγγελέα Ελ. Ράντου. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ