ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Τσαλάκωσαν την πολιτική που θέλει Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς

Ενα ορμητικό ποτάμι, ξέχειλο από αγανάκτηση και αποφασιστικότητα, πλημμύρισε χτες το κέντρο της Αθήνας, κάθε δρόμο και στενό της. Χιλιάδες και χιλιάδες φωνές ενώθηκαν και μετατράπηκαν σε ένα χείμαρρο μαχητικής διεκδίκησης. Που δε «μασάει» από τις συμπαιγνίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δε σκύβει το κεφάλι στον «κοινωνικό αυτοματισμό», αλλά απαντάει άμεσα «βουλιάζοντας» το κέντρο της Αθήνας, «τσαλακώνοντας» την πολιτική που θέλει τα σχολεία να παράγουν ανθρώπους - ρομπότ παραγωγής κερδών. Απεργοί δάσκαλοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, γονείς, εργαζόμενοι. Με τα όνειρα και τις ανάγκες τους να μετατρέπονται σε συνθήματα, να γίνονται τραγούδι, γεμίζουν ασφυκτικά τους δρόμους και τους βάφουν στα χρώματα της ζωής, στα χρώματα του αγώνα για ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Γιατί «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, διεκδικούμε το αυτονόητο», «είμαστε σ' αυτό τον αγώνα με όλο το λαό», λένε οι δάσκαλοι. Μαθητές από πολλά σχολεία της Αθήνας ξεκινούν από τις 9 το πρωί την πορεία απ' τα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στην Ομόνοια και «ζωντανεύουν» τους δρόμους. Η νεανική φωνή, που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πνιγμένη από την εξόντωση, ξεσπάει: «Σχολείο, φροντιστήριο, διάβασμα και σπίτι, Μαριέττα θα μας βγάλεις τη γνώση από τη μύτη». «Οχι στην Παιδεία της ντροπής. Ανεργους και αιώνιους μας κάνετε εσείς», απαντούν στα ψευτοεπιχειρήματα της κυβέρνησης φοιτητές και σπουδαστές που ξεκίνησαν από τα Προπύλαια διαδηλώνοντας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στο νέο νόμο - πλαίσιο.

Σε αγωνιστικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας

Μια σύντομη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και το ποτάμι ξεχύνεται ξανά στους δρόμους. Η διαδήλωση ξεκινάει από την πλατεία Συντάγματος, διασχίζει τη Φιλελλήνων, στρίβει στην Αμαλίας, κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, στρίβει Πεσμαζόγλου και συνεχίζει από τη Σταδίου το δρόμο πάλι για την πλατεία Συντάγματος.

Με παλμό και δυναμική, τα μαζικά μπλοκ πορεύονται στους δρόμους της Αθήνας και κάνουν ξεκάθαρο το μήνυμά τους: Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η κεφαλή της πορείας έχει περάσει τη Βουλή και κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, η πλατεία Συντάγματος παραμένει γεμάτη από μπλοκ που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Πάλλεται το κέντρο της πόλης από τα συνθήματα. Δάσκαλοι και μαθητές με σφυρίχτρες, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, ντέφια, τουμπερλέκια, διατρανώνουν την εναντίωσή τους: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία», «Δε θα περάσει». Η κεφαλή έχει επιστρέψει στην πλατεία Συντάγματος. Στην «ουρά» ακόμα υπάρχουν μπλοκ που δεν έχουν φτάσει στη Βουλή... Και η διαδήλωση συνεχίζεται. Ο παλμός δε σταματάει. Στο ρυθμό της μουσικής απ' τα μεγάφωνα τα συνθήματα γίνονται νότες, ο αγώνας γίνεται τραγούδι. Η πλατεία «βουλιάζει» από τον κόσμο. Δε θέλουμε «έλεγχο της σκέψης μας», «Θέλουμε βιβλία να λένε την αλήθεια και όχι της αντίδρασης τα παραμύθια».

Οι διαδηλωτές υποδέχονται με ενθουσιασμό τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους μουσικούς του, που ήρθαν «να σας ευχαριστήσουμε που διδάσκετε τα παιδιά μας τι σημαίνει αγώνας και αξιοπρέπεια». Η διαμαρτυρία γίνεται γιορτή. Γιορτή του δίκιου, του αγώνα, της πάλης κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της Παιδείας. Με την πλατεία που σείεται να στέλνει «χαιρετίσματα» και να εύχεται «χρόνια πολλά» σε αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται, σε αυτά τα παιδιά που τα θέλουνε όλα και τα διεκδικούν... Είναι 4 το απόγευμα και η διαδήλωση συνεχίζεται...

Βήμα καταδίκης και διεκδίκησης

Αυτός ο αγώνας είναι αγώνας όλων, δήλωσαν από το Σύνταγμα εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές. Εκ μέρους των γονιών, η πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Β. Τζιαντζή δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ότι οι γονείς θέλουν σχολεία πραγματικά δωρεάν και δημόσια, ανοιχτά στη μόρφωση όλων των μαθητών, στη ζωή, στην πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα και κλειστά τα φροντιστήρια και την ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων.

«Εχουμε ήδη κερδίσει πολλά! Με τους αγώνες μας, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τους δυσκολέψαμε!». Με τα λόγια αυτά ο Αν. Προυσανίδης, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους. «Είμαστε γενιά που ονειρευόμαστε, που διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, που μαθαίνουμε στο σχολείο του αγώνα», είπε ο εκπρόσωπος των μαθητών, καλώντας όλους να βρεθούν στο πλευρό τους.

Για «θύελλα» που ξεσπά στα Πανεπιστήμια και στην Παιδεία συνολικά, έκανε λόγο χαιρετίζοντας ο Θεοδ. Μπενάτος. Οπως είπε, ακόμα πιο αποφασισμένοι, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πέρσι, οι φοιτητές κλείνουν τις σχολές μία προς μία, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, στις οποίες συμμετέχουν μαζικά για να μην επιτρέψουν να γίνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα, να μπουν φραγμός στην ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση μέσα και από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημ. Μπράτης σημείωσε ότι το συλλαλητήριο ήταν η καλύτερη απάντηση στη στάση της κυβέρνησης που λέει ότι για τους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση δεν υπάρχουν χρήματα και δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι περήφανοι για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν μαζί με τους φοιτητές, τους μαθητές, τις ομοσπονδίες, το ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΠΟΣΔΕΠ και άλλων οργανώσεων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουμε με όλες τις μορφές πάλης

Με έναν Μπρεχτ, που δε διδάσκεται στη σημερινή ύλη των σχολείων κατέβηκαν στη διαδήλωση οι μαθητές
Με έναν Μπρεχτ, που δε διδάσκεται στη σημερινή ύλη των σχολείων κατέβηκαν στη διαδήλωση οι μαθητές
«Σήμερα έγινε χαμός. Ημασταν πάλι χιλιάδες. Συνεχίζουμε γιατί μπορούμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα με όλες τις μορφές πάλης». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε χτες το μεσημέρι, αμέσως μετά τη μεγάλη κινητοποίηση, η συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με εκπροσώπους από δεκάδες σχολεία. Να σημειωθεί ότι μέχρι χτες το βράδυ πάνω από 1.000 σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονταν σε κατάληψη.

«Είναι και δική μας νίκη η αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Τους δείξαμε τα δόντια μας» λένε οι μαθητές και συγχρόνως ξεδιαλύνουν ψευδαισθήσεις: «Ηταν το ξεβράκωμα του ΠΑΣΟΚ, που πρότεινε την αναβολή. Ούτε σε αυτούς μπορούμε να στηριχτούμε». «Από κει που "τσακώνονται" κάθε μέρα με την κυβέρνηση, τώρα τα βρίσκουν στη μετάθεση της ημερομηνίας μπας και πέσει η αγωνιστικότητά μας». Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Θέλουν να μας πιάσουν στον ύπνο. Θα τους πάρει ο διάολος»...

Η κουβέντα έρχεται αναπόφευκτα στους δήθεν «αγανακτισμένους» γονείς, που «θα έπρεπε να αφήσουν τις πολιτικές τους ταυτότητες και να σκεφτούν τι είναι σωστό για τα παιδιά τους, για το μέλλον τους και όχι να εκτελούν κυβερνητικές εντολές».

Οι μαθητές προχωρούν σήμερα σε νέες Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία, προκειμένου να εκλεχτούν αντιπροσωπείες για το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων που θα γίνει στις 4 Νοέμβρη. Στις 28 Οκτώβρη θα παρελάσουν αγωνιστικά με πικέτες και αυτοκόλλητα του Συντονιστικού και στις 6 το απόγευμα θα συμμετάσχουν στη μαθητική συναυλία που θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα. Ενώ στις 3 Νοέμβρη θα γίνει νέα μεγάλη μαθητική κινητοποίηση.


Στον «κοινωνικό αυτοματισμό» καταφεύγει η κυβέρνηση

Παίζοντας διπλό ρόλο, εκείνον του καλού και κακού μπάτσου, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φρένο στους καταληψίες μαθητές και να κάμψει κάθε αγωνιστική διάθεση με βρισιές, απειλές, συκοφαντίες, σπάσιμο λουκέτων, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων. Και τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη υποκρίνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα για το «φόνο», σε επίπεδο βάσης επιστρατεύονται γονείς που φτάνουν στα όρια της ανοιχτής φασίζουσας έκφρασης σε συνεργασία με διευθυντές σχολείων. Το αποτέλεσμα είναι να εκτυλίσσονται ακραία περιστατικά σαν αυτό του διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, ο οποίος έστειλε χθες περιπολικά σε σπίτια αλλοδαπών μαθητών, έως και τραγελαφικά σαν αυτό του διευθυντή Λυκείου στην Αγία Παρασκευή, ο οποίος κοιμόταν κάθε βράδυ μέσα στο σχολείο για να αποτρέψει την κατάληψη...

Ενδεικτικά αναφέρονται μόνο μερικά περιστατικά απ' όσα έγιναν χθες ενόψει του συλλαλητηρίου, σε σχολεία της Αττικής: Στο 1ο ΕΛ Αμαρουσίου υποτιθέμενοι «αγανακτισμένοι» γονείς μπούκαραν στο σχολείο απαιτώντας να γίνουν νέες συνελεύσεις και να σπάσουν την κατάληψη. Με βρισιές και απειλές επιτέθηκαν κατά των μαθητών, γονείς σε 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, 4ο ΕΛ Ηλιούπολης, 2ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου. Στο 3ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, μερίδα καθηγητών και γονέων μπήκαν με το «έτσι θέλω» στο σχολείο. Στο 4ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ειδοποίησε την αστυνομία. Στο 50ό ΕΛ Σεπολίων γονείς έσπασαν τα λουκέτα της κατάληψης και έβαλαν δικά τους, για να τα σπάσουν λίγο αργότερα οι μαθητές και να ξαναβάλουν τα λουκέτα της κατάληψης. Στο 5ο ΕΛ Χαλανδρίου, ο διευθυντής απείλησε γονείς με μηνύσεις, υποστηρίζοντας ότι οι μαθητές ...«κλέβουν το κυλικείο», ενώ στο 4ο ΕΛ Χαλανδρίου έκλεισαν τις πόρτες, απαγορεύοντας στους μαθητές να κατέβουν στην κινητοποίηση. Στο 4ο ΕΛ Αγίας Παρασκευής, ο διευθυντής του σχολείου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη ΝΔ κοιμόταν μέσα στο σχολείο, προκειμένου να μη γίνει κατάληψη! Σε σχολεία του Παπάγου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ μάζευε υπογραφές για να έρθει ο εισαγγελέας.

Προς νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 3 του Νοέμβρη

Την εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ για πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών στις 3 και 9 του Νοέμβρη με συλλαλητήρια την ίδια μέρα συζητούν σήμερα στις Γενικές τους Συνελεύσεις οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η τελική απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας που ξεκίνησαν οι δάσκαλοι στις 18 του Σεπτέμβρη με αυτή τη μορφή θα ληφθεί στην αυριανή Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ υπερψήφισε την παραπάνω πρόταση προκειμένου να διαμορφωθεί εισήγηση. Στις Γενικές Συνελεύσεις η παράταξη απευθύνεται με την πρόταση που κατέθεσε αρχικά στο ΔΣ για δύο 48ωρες απεργίες στις 2-3 και 8-9 του Νοέμβρη με δραστηριότητες ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων της Παιδείας και συντονισμού με άλλους φορείς καθώς και Γενικές Συνελεύσεις για συνέχιση του αγώνα στις 9-10/11. Ανάλογη πρόταση κατατέθηκε και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, που μέχρι αργά χτες βράδυ συνεδρίαζε για διαμόρφωση εισήγησης. Εναλλακτικά πρότεινε 48ωρη στις 2-3/11 και 24ωρες απεργίες στις 9 και 15/11 με Γενικές Συνελεύσεις στις 13-14 του Νοέμβρη για συνέχιση.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη δεδομένη τη στάση της κυβέρνησης που δηλώνει την προσήλωσή της στην εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους και ανατροπών στην Παιδεία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς έχουν δηλώσει επανειλημμένα την ανάγκη για παρατεταμένο αγώνα, με μορφές που θα εξασφαλίζουν την κλιμάκωσή του, το συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, θα αναδεικνύουν μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα της Παιδείας και θα δείχνουν το δρόμο για μια άλλη Παιδεία, προς όφελος των αναγκών του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία του αγώνα, για να συναντηθεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους η πάλη των εκπαιδευτικών ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, στην προώθηση νέων αντιδραστικών μέτρων που προσαρμόζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών αποφάσισε χτες το βράδυ την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 3 του Νοέμβρη και συμμετοχή στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται εκείνη τη μέρα.

Μετά από συνάντηση συντονισμού 7 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας χτες το βράδυ διαμορφώθηκε κείμενο - πρόταση προς τις φοιτητικές Γενικές Συνελεύσεις για νέο συλλαλητήριο στις 3 του Νοέμβρη και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ