ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2006 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψήφος υπέρ των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων!

Εντολή για συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών αλλαγών και της πυγμής απέναντι στους αγώνες θεωρεί ο πρωθυπουργός το εκλογικό αποτέλεσμα

Εντολή για συνέχιση της πολιτικής των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες θεωρεί η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θριαμβολογώντας για την οριακή φθορά και τις μικρές απώλειες μετά από δυόμισι χρόνια κυβερνητικής θητείας.

Αν και καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η κυβέρνηση υποβάθμιζε συστηματικά και συνειδητά το πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα των τοπικών εκλογών, προτάσσοντας τα αυτοδιοικητικά κριτήρια, ωστόσο τώρα δε διστάζει να προσμετρά τις ψήφους στους γαλάζιους συνδυασμούς υπέρ της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που έσπευσε να στείλει ο Κ. Καραμανλής με τη δήλωση που έκανε νωρίς το βράδυ με βάση τα exit polls και χωρίς να περιμένει τη «διαμόρφωση του χάρτη» με βάση τα επίσημα αποτελέσματα.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός εμφάνισε το εκλογικό αποτέλεσμα ως ανανέωση εντολής για συνέχιση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπίσει με αδιαλλαξία και πυγμή τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και όσους αντιδρούν στις αντιδραστικές αλλαγές, οι οποίες, όπως κατέστησε σαφές, θα προχωρήσουν με πιο εντατικούς ρυθμούς.

«Οι σημερινές εκλογές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική της, βασικός άξονας της οποίας είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι «με τη στρατηγική αυτή θα πορευθούμε μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008». Το δεύτερο συμπληρωματικό μήνυμα που έστειλε ήταν σε όσους αντιδρούν στις αντιδραστικές αλλαγές με αιχμή τους αγώνες στην Παιδεία. «Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος, δεν είναι λύση η ακινησία που προτείνουν ορισμένες πλευρές», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι «οι Ελληνες πολίτες δε συμβιβάζονται με τα αδιέξοδα». Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση «συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με υπευθυνότητα».

Απευθυνόμενος γενικότερα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έδειξε την πολιτική πυγμής, όπως έκανε και στη ΔΕΘ. Αφ' ενός επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών για να ισχυριστεί ότι αποτελεί επιβράβευση της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φέρνει αποτελέσματα και αφ' ετέρου επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους, «όποιο και αν είναι το κομματικό κόστος». Με περισσή έπαρση και αλαζονεία διακήρυξε ότι «δε θα υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας και τις θυσίες των πολιτών με το να γίνομαι πρόσκαιρα ευχάριστος». «Απόφασή μου, συνέχισε, είναι να είμαι χρήσιμος στη χώρα και τους πολίτες».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν αργότερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα αιτήματα των απεργών δασκάλων, ενώ θα προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ.

Γενικότερα στη Ρηγίλλης επικρατούσε από νωρίς το βράδυ κλίμα ευφορίας, καθώς τα κορυφαία στελέχη υποστήριζαν ότι «η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη», ότι «δεν ανεκόπη η πολιτική δυναμική» και «δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί». Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποίησαν επικοινωνιακά το γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς» για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Το «καλό» αποτέλεσμα επέτρεψε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κόντρα Γ. Σουφλιά και Ευ. Μεϊμαράκη, η οποία συνεχίστηκε και ανήμερα των εκλογών. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Το θέμα δεν το δημιούργησα εγώ. Δέχθηκα όμως και συνεχίζω να δέχομαι μία απρόκλητη επίθεση, στην οποία ήμουν υποχρεωμένος ν' απαντήσω. Από την Παρασκευή ωστόσο δήλωσα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Μεϊμαράκη σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».

Η απάντηση ήρθε αργότερα από τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με αυτά τα μίζερα ασχολείστε και σήμερα;». «Σήμερα - συνέχισε - είναι η ημέρα της δημοκρατίας, η ημέρα του πολίτη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για όλα τ' άλλα έχουμε καιρό...», συμπλήρωσε με νόημα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εμμεση αναφορά για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Οξύνοντας τη δικομματική πόλωση και επιχειρώντας να εμφανίσει τα χτεσινά αποτελέσματα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν «αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας», ο Γ. Παπανδρέου με έμμεσες αναφορές ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας σαν «σημαία» την επικράτηση της Φ. Γεννηματά στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και του Π. Φασούλα στον Πειραιά, υποστήριξε ότι το μήνυμα των εκλογών «είναι σαφές και δυνατό». Χωρίς το ΠΑΣΟΚ να έχει εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή πάνω από 25 Νομαρχίες που είχε θέσει σαν στόχο η «Χαριλάου Τρικούπη», ο Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε να δηλώσει ότι νιώθει «περήφανος για τη μάχη που έδωσαν τα στελέχη» του ΠΑΣΟΚ. «Δώσαμε μάχη ήθους και αξιών», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας τροφή στη συνέχιση του προεκλογικού κλίματος της ανούσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ανέφερε ότι η «ΝΔ και ο κ. Καραμανλής, συνεχίζουν να κρύβονται» και «κάνουν πως δεν ακούνε». Βέβαια ο ίδιος, δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με τη «σκανδαλολογία», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση κρύβει ότι «εξυπηρετεί πελατειακά συμφέροντα και αγνοεί το δημόσιο συμφέρον».

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «μεγαλόστομες διακηρύξεις» από τον πρωθυπουργό που πίσω από αυτές «κρύβεται» ότι η κυβέρνηση «ζητά θυσίες από τον ελληνικό λαό, ενώ δίνει προνόμια στους "ημέτερους" και τους ισχυρούς». Μια πολιτική που φυσικά ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει και η ΝΔ, με τους ρόλους των εκπροσώπου του δικομματισμού απλά να έχουν αντιστραφεί στην άσκηση... κριτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε και τη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» που εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται 2,3% της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ΝΔ «κρύβεται πίσω από αμφίβολες δημοσκοπήσεις». Ο «κατήφορος της ΝΔ δε θα παρασύρει την Ελλάδα», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου και μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ, ανανεώνει την πολιτική ζωή της χώρας και συνεχίζει τον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία».

Εξάλλου, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου μίλησε «για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» και προσέθεσε «πως μόλις ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης».

Αναπάντεχα «έφυγε» ο Μπάμπης Αργυρίου

Πριν ξημερώσει η μέρα των εκλογών «έφυγε» από τη ζωή, ξαφνικά και αναπάντεχα από ανακοπή καρδιάς, ο Μπάμπης Αργυρίου, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Ο Μπάμπης Αργυρίου γεννήθηκε το 1949 στη Λιβαδειά. Ηταν παντρεμένος με την Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά. Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1978 και πρόσφερε πολλά από διάφορες στελεχικές θέσεις του Κόμματος. Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο μαζικό κίνημα και διατέλεσε πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ και επί πολλά χρόνια μέλος της διοίκησής της, καθώς και πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Επιστημόνων.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ αναφέρει: «Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον απροσδόκητο και άδικο θάνατο του συντρόφου μας Μπάμπη Αργυρίου, μέλους της ΝΕ. Ο σύντροφος Μπάμπης έφυγε από κοντά μας τη μέρα που όλο το Κόμμα ήταν στις επάλξεις του αγώνα για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπως και ο ίδιος ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Η ΝΕ εκ μέρους όλου του Κόμματος εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους οικείους του.

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη και ώρα 11 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων».

  • Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο θάνατο του Μπάμπη Αργυρίου στη συντρόφισσα Ελένη Κοτούπα και στα παιδιά του.
Γκάλοπ... και για βουλευτικές εκλογές

Χτες η εταιρεία «ΚΑΠΑ Research» πραγματοποίησε πανελλαδική έρευνα με κάλπη, σε δείγμα 30.000 πολιτών, για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, αν αυτές υποθετικά γίνονταν χτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, για το ποιο κόμμα θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες, τα ποσοστά ήταν τα εξής: ΝΔ 42,4%, ΠΑΣΟΚ 40,1%, ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΝ 3,8%, ΛΑΟΣ 3,4%, ΛΟΙΠΑ 2,7%. Στην έρευνα έγινε και αναγωγή εδρών για τα κόμματα. Βάσει του ποσοστού τους και με το νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από την επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι έδρες μοιράζονται ως εξής: ΝΔ (152), ΠΑΣΟΚ (106), ΚΚΕ (21), ΣΥΝ (11), ΛΑΟΣ (10).

ΑΜΦΙΣΣΑ
«Εφυγε» ο σ. Ηλίας Καρδάσης

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Δευτέρα, στην Αμφισσα

«Εφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο σ. Ηλίας Καρδάσης, χτες, ανήμερα των εκλογών και αφού και την τελευταία στιγμή εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του ψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ στην Αμφισσα. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Δευτέρα 16.10.2006 ώρα 11 το πρωί, στην Αμφισσα.

Ο Ηλίας Καρδάσης ήταν μέλος του ΚΚΕ και υπήρξε πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Αμφισσας.

Το 1946 που ήταν διωκόμενος, πιάστηκε από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς και πέρασε από δίκη. Καταδικάστηκε σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε το 1952. Δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ και, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, με το ΚΚΕ.

Συνέβαλε στη δημιουργία παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ στη Φωκίδα. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε πιστός στο ΚΚΕ, στο κόμμα του.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Εμφαση στα πρόσωπα

Ευχαριστίες προς όσες προσωπικότητες συνεργάστηκαν με τον ΣΥΝ μοίρασε ο Αλ. Αλαβάνος, στη χτεσινοβραδινή του δήλωση και σημείωσε πως στον ΣΥΝ θα μελετήσουν τα αποτελέσματα και τα θετικά αλλά και εκεί που «δεν πήγαμε όσο καλά θέλαμε». Εδωσε δε έμφαση, μεταξύ άλλων, στη σημασία που παίζουν τα πρόσωπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ