ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Πιθανότερος ο δεύτερος γύρος

Ο ηγέτης των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Ο Ντ. Ορτέγκα φέρεται επικρατέστερος πρόεδρος

Associated Press

Ο Ντ. Ορτέγκα φέρεται επικρατέστερος πρόεδρος
Τις τελευταίες δύο βδομάδες πριν από τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Νικαράγουα, το κλίμα φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, πέρα από τις κατηγορίες που εκτόξευσαν μεταξύ τους οι κυριότεροι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας, και από το γεγονός ότι τις τελευταίες αυτές μέρες, η δεξιά κυβέρνηση του Ενρίκε Μπολιάνος, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν μία «επικοινωνιακή» εκστρατεία με στόχο να προκαλέσουν το φόβο στο νικαραγουανό λαό και έτσι να βλάψουν την εικόνα του υποψήφιου και ηγέτη του «Μετώπου των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση» (FSLN), Ντανιέλ Ορτέγκα, που φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Θυμίζουμε ότι ο Ντανιέλ Ορτέγκα ως μέλος της ηγεσίας του αντάρτικου κινήματος των Σαντινίστας (FSLN) συλλαμβάνεται από το καθεστώς του δικτάτορα Λουίς Σομόσα το 1967 και φυλακίζεται για επτά χρόνια. Με το θρίαμβο της επανάστασης στις 19 του Ιούλη του 1979 ορίζεται συντονιστής της κυβέρνησης Εθνικής Ανοικοδόμησης μέχρι το 1984, όταν εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας και παραμένει στο αξίωμα αυτό μέχρι το 1990, όταν χάνει τις εκλογές από τη συντηρητική Βιολέτα Τσαμόρο.

Απειλούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση νίκης των Σαντινίστας

Ενα ξεκάθαρο παράδειγμα για τις απειλές των ΗΠΑ είναι οι ενέργειες του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Καλιφόρνιας, Ντάνα Ρορμπάτσερ, ο οποίος έστειλε μία επιστολή στον γραμματέα Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, για να του ζητήσει τη δημιουργία, σε περίπτωση νίκης του Μετώπου των Σαντινίστας, ενός σχεδίου που θα μπλόκαρε τα εμβάσματα που στέλνονται από Νικαραγουανούς μετανάστες, από τις ΗΠΑ στη Νικαράγουα. Τον περασμένο χρόνο αυτά τα εμβάσματα έφτασαν τα 850.000.000 δολάρια, περίπου 17,5% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος. Οπως οι περισσότερες κεντροαμερικανικές χώρες, η Νικαράγουα συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή των εμβασμάτων των πολιτών που μεταναστεύουν, λόγω της εξαθλίωσης που βιώνουν στην πατρίδα τους. Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους αμείβοντάς τους με άθλιους μισθούς, και από την άλλη κρατούν στο χέρι ένα ισχυρό εργαλείο πολιτικής πίεσης και οικονομικής τρομοκρατίας, ώστε οι κυβερνήσεις και οι λαοί να υποτάσσονται στις επιθυμίες και τα συμφέροντά τους.

Οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο

Και οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που διοχετεύτηκαν τον τελευταίο καιρό συμφωνούν ότι την πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου την κατέχει ο υποψήφιος του FSLN, Ντανιέλ Ορτέγκα, με 30% - 32%. Ακολουθεί ο δεξιός και αγαπημένος της Ουάσιγκτον υποψήφιος της «Νικαραγουανής Φιλελεύθερης Συμμαχίας», Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, με ποσοστό μεταξύ 22% και 25%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο επίσης δεξιός υποψήφιος του «Φιλελεύθερου θεσμικού Κόμματος», Χοσέ Ρίσο, που δεν ξεπέρασε σε καμία δημοσκόπηση το 20%. Κοντά στον Ρίσο, με περίπου 15% τοποθετείται ο υποψήφιος του «Κινήματος Ανανέωσης των Σαντινίστας» (MRS), που διασπάστηκε από το «Μέτωπο των Σαντινίστας», Εντμούντο Χαρκίν, ενώ τελευταίος, με περίπου 1%, εμφανίζεται ο υποψήφιος της «Εναλλακτικής για την Αλλαγή» (μιας συμμαχίας χριστιανικών κομμάτων), Εντεν Πασόρα.

Διασπασμένη η Δεξιά...

Σε αυτή την εκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν τέσσερα κόμματα, δύο φιλελεύθερα και δύο που έχουν σχέση με το Κίνημα των Σαντινίστας. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η «Νικαραγουανή Φιλελεύθερη Συμμαχία» (ALN), με τον Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, που υπήρξε τραπεζίτης στις ΗΠΑ και κατείχε σημαντικές θέσεις στις δεξιές κυβερνήσεις του Αρνάλντο Αλεμάν και του σημερινού Προέδρου Ενρίκε Μπολίανος. Ο Μοντεαλέγκρε διαγράφτηκε από το «Φιλελεύθερο Θεσμικό Κόμμα» (PLC) και δημιούργησε το 2003 το ALN, γεγονός που προκάλεσε σοβαρή διάσπαση στις γραμμές του νικαραγουανού φιλελεύθερου κινήματος, ενώ χαίρει της στήριξης της πιο ισχυρής και συντηρητικής τάξης της χώρας. Και από την άλλη πλευρά είναι το Φιλελεύθερο Θεσμικό Κόμμα με τον Χοσέ Ρίσο που τοποθετείται ως «κληρονομιά» του δεξιού πρώην Προέδρου Αρνάλδο Αλεμάν, ο οποίος κατέληξε με μία καταδίκη 20 χρόνων φυλάκισης για εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκεια της Προεδρίας του (1997-2002).

...αλλά και ο χώρος των Σαντινίστας

Τα δύο κόμματα που έχουν δεσμούς με το κίνημα των Σαντινίστας εκπροσωπούνται από το «Μέτωπο των Σαντινίστας» (FSLN) και το «Κίνημα Ανανέωσης των Σαντινίστας» (MRS). Το τελευταίο συστήνεται ως δύναμη της Αριστεράς που εμπνέεται από τη μεγάλη αγωνιστική παράδοση, στη δεκαετία του '30 του Αυγκούστο Σέσαρ Σαντίνο. Ομως, οι δηλώσεις των ηγετικών του στελεχών και τα ντοκουμέντα του κόμματος δεν επιβεβαιώνουν τον αριστερό χαρακτήρα του. Ο υποψήφιος του MRS, Εντμούντο Χαρκίν, είναι πρώην υψηλό στέλεχος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, ενώ τόσο η εσωτερική πολιτική όσο και οι θέσεις απέναντι στη σημερινή λατινοαμερικάνικη συγκυρία, δεν εγγυώνται τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος.

Τα κύρια σημεία της κριτικής του στο «Μέτωπο των Σαντινίστας» είναι ο αυταρχισμός στο εσωτερικό του κόμματος, η έλλειψη ηθικής πολλών στελεχών, η αμφιλεγόμενη συμμαχία με το κόμμα του πρώην προέδρου Αλεμάν, και η συμφιλίωση με μία εκκλησιαστική ιεραρχία που δεν αναγνωρίζει κανένα λάθος. Κάποιες από αυτές τις κατηγορίες μπορεί να ευσταθούν, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάσπαση της αντιπολίτευσης ευνοεί τα σχέδια των Βορειοαμερικανών στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντανιέλ Ορτέγκα, υποψήφιος του «Μετώπου των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση» (FSLN), που ηγείται μιας πολύχρωμης εκλογικής συμμαχίας η οποία περιλαμβάνει φιλελεύθερους, συντηρητικούς και πρώην «Κόντρας», διατείνεται ότι η νίκη του θα είναι νίκη για τους φτωχούς. Το κυβερνητικό του πρόγραμμα έχει έναν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας που πλήττει το 80% του πληθυσμού και του αναλφαβητισμού που ανέρχεται στο 35%, φαινόμενα που, όπως τονίζει ο Ορτέγκα, είναι αποτέλεσμα του «άγριου καπιταλισμού» που επέβαλαν στη χώρα οι δεξιές κυβερνήσεις των τελευταίων 16 χρόνων. Ταυτόχρονα, ο Ορτέγκα σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις τόνιζε ότι η πρώτη ενέργεια στην οποία θα προβεί σε περίπτωση νίκης του κόμματός του, θα είναι να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για ενίσχυση της εθνικής συμφιλίωσης, αιχμή του δόρατος της εκλογικής του εκστρατείας, ώστε «ενωμένοι να αναπτύξουμε τη χώρα». Στο διεθνές επίπεδο ο ηγέτης των Σαντινίστας διατηρεί την αντιιμπεριαλιστική του θέση, καλές σχέσεις με Κούβα και Βενεζουέλα, αν και φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε διάλογο με τις ΗΠΑ σε ισότιμη βάση, όπως λέει.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος στη Νικαράγουα χρειάζεται τουλάχιστον το 35% των έγκυρων ψήφων και ένα προβάδισμα 5% από τον υποψήφιο που θα λάβει τη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά ο αντίπαλος του Ορτέγκα, που θα είναι ο Μοντεαλέγκρε της Φιλελεύθερης Νικαραγουανής Συμμαχίας (ALN), εκείνο που μπορεί να πετύχει είναι να οδηγηθούν σε ένα δεύτερο γύρο. Ενώ για να καταφέρει να νικήσει τον Ντανιέλ Ορτέγκα, θα πρέπει να προσελκύσει όλους τους αναποφάσιστους που τοποθετούνται στο 8% και η αποχή να είναι πολύ κάτω του 20%, που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Εκτός από πρόεδρο και αντιπρόεδρο, οι Νικαραγουανοί θα εκλέξουν σήμερα και 90 μέλη της Εθνοσυνέλευσης και 20 βουλευτές του Κεντροαμερικανικού Κοινοβουλίου.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Με αφορμή μια συζήτηση

Μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική προ τριημέρου (2/11/06) επαναεπιβεβαίωσε το στίγμα και την ποιότητα της πολιτικής των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, υπερασπίστηκε την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής, συνεπικουρούμενος από την ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στήριξε την κριτική του προς την κυβέρνηση στο ότι δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες ασκώντας αρνητική πολιτική. Το κοινό τους σημείο είναι ότι βλέπουν την πολιτική τους αποκλειστικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οι διαφορές τους περιορίστηκαν, για μια ακόμη φορά, σε τεχνικής φύσεως ζητήματα που επιτρέπει το πλαίσιο αυτών των οργανισμών. Η μόνη πλευρά που τοποθετήθηκε έξω απ' αυτό το πλαίσιο για μια ακόμη φορά με πλήρη αυθεντικότητα ήταν το ΚΚΕ, διά της ΓΓ Αλέκας Παπαρήγα. Οι θέσεις αυτές είναι σύμφωνες με βασικές θέσεις και αρχές του κινήματος ειρήνης. Ορισμένα ενδεικτικά σημεία δείχνουν την αλήθεια αυτού του συσχετισμού. Κλειδί της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα ήταν η λέξη «δεδομένη», για να καταδείξει την προσαρμογή έως και υποταγή της κυβερνητικής πολιτικής στα κελεύσματα των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η Ελλάδα θεωρείται τόσο «δεδομένη», ώστε ακόμη και να πρωτοστατεί σε συγκεκριμένες επιδιώξεις τους με το μανδύα της πολιτισμένης ιστορικής χώρας με τον ιδιότυπο «φιλικό» χαρακτήρα. Ετσι, η ιμπεριαλιστική πολιτική δύναται να απλώνεται σε βελούδινη επιφάνεια.

Το ζήτημα της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας εκτός των συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, συνδεδεμένο με την ποιότητα και το ύψος των ελληνικών αμυντικών δαπανών, αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας της. Εδώ ξεκαθάρισε τη διαφορά των αναγκαίων δαπανών για την άμυνα της χώρας από τις δαπάνες που υπαγορεύει η συμμετοχή στα συμφέροντα των ισχυρών του ΝΑΤΟ. Προκάλεσε, επίσης, αίσθηση η επαναλαμβανόμενη κριτική της στην υπαρκτή ΕΕ του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, όταν επισήμανε ότι κι αν ακόμη η κυβέρνηση είχε την υποθετική πρόθεση να αξιώσει ελληνικά συμφέροντα θα εισέπραττε την άρνησή της. Διακωμώδησε τη «δημοκρατικότητα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέροντας την υπερψήφιση κάθε αντικομμουνιστικού κειμένου - φετφά για την εξυπηρέτηση τωρινών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Εχει ξεχωριστή σημασία η επισήμανσή της για το στήσιμο ναζιστικών αγαλμάτων στις Βαλτικές Χώρες και την ανακήρυξη του ναζιστικού στρατού ως απελευθερωτικού, υπενθυμίζοντας το παλιό σύνθημα των λαών «Ποτέ πια φασισμός - Ποτέ πια πόλεμος».

Η πρόσφατη απόφαση με την οποία τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας και οι αντικουβανικές διακηρύξεις είναι σημεία των καιρών της ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας. Σημείο καθαρής ειρηνιστικής θέσης ήταν και το ξεκαθάρισμα της κουτσής πρότασης για τη «μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» από τη γνήσια και ολοκληρωμένη της «καθολικής τους κατάργησης» για όλους τους κατόχους, παλιούς και φρέσκους. Αυτά ήταν μερικά σημεία από το σύνολο μιας ομιλίας της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που εκφράζουν και τις βασικές θέσεις του μαχόμενου κινήματος ειρήνης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ