Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Με αφορμή μια συζήτηση

Μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική προ τριημέρου (2/11/06) επαναεπιβεβαίωσε το στίγμα και την ποιότητα της πολιτικής των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, υπερασπίστηκε την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής, συνεπικουρούμενος από την ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στήριξε την κριτική του προς την κυβέρνηση στο ότι δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες ασκώντας αρνητική πολιτική. Το κοινό τους σημείο είναι ότι βλέπουν την πολιτική τους αποκλειστικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οι διαφορές τους περιορίστηκαν, για μια ακόμη φορά, σε τεχνικής φύσεως ζητήματα που επιτρέπει το πλαίσιο αυτών των οργανισμών. Η μόνη πλευρά που τοποθετήθηκε έξω απ' αυτό το πλαίσιο για μια ακόμη φορά με πλήρη αυθεντικότητα ήταν το ΚΚΕ, διά της ΓΓ Αλέκας Παπαρήγα. Οι θέσεις αυτές είναι σύμφωνες με βασικές θέσεις και αρχές του κινήματος ειρήνης. Ορισμένα ενδεικτικά σημεία δείχνουν την αλήθεια αυτού του συσχετισμού. Κλειδί της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα ήταν η λέξη «δεδομένη», για να καταδείξει την προσαρμογή έως και υποταγή της κυβερνητικής πολιτικής στα κελεύσματα των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η Ελλάδα θεωρείται τόσο «δεδομένη», ώστε ακόμη και να πρωτοστατεί σε συγκεκριμένες επιδιώξεις τους με το μανδύα της πολιτισμένης ιστορικής χώρας με τον ιδιότυπο «φιλικό» χαρακτήρα. Ετσι, η ιμπεριαλιστική πολιτική δύναται να απλώνεται σε βελούδινη επιφάνεια.

Το ζήτημα της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας εκτός των συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, συνδεδεμένο με την ποιότητα και το ύψος των ελληνικών αμυντικών δαπανών, αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας της. Εδώ ξεκαθάρισε τη διαφορά των αναγκαίων δαπανών για την άμυνα της χώρας από τις δαπάνες που υπαγορεύει η συμμετοχή στα συμφέροντα των ισχυρών του ΝΑΤΟ. Προκάλεσε, επίσης, αίσθηση η επαναλαμβανόμενη κριτική της στην υπαρκτή ΕΕ του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού, όταν επισήμανε ότι κι αν ακόμη η κυβέρνηση είχε την υποθετική πρόθεση να αξιώσει ελληνικά συμφέροντα θα εισέπραττε την άρνησή της. Διακωμώδησε τη «δημοκρατικότητα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέροντας την υπερψήφιση κάθε αντικομμουνιστικού κειμένου - φετφά για την εξυπηρέτηση τωρινών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων. Εχει ξεχωριστή σημασία η επισήμανσή της για το στήσιμο ναζιστικών αγαλμάτων στις Βαλτικές Χώρες και την ανακήρυξη του ναζιστικού στρατού ως απελευθερωτικού, υπενθυμίζοντας το παλιό σύνθημα των λαών «Ποτέ πια φασισμός - Ποτέ πια πόλεμος».

Η πρόσφατη απόφαση με την οποία τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας και οι αντικουβανικές διακηρύξεις είναι σημεία των καιρών της ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας. Σημείο καθαρής ειρηνιστικής θέσης ήταν και το ξεκαθάρισμα της κουτσής πρότασης για τη «μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» από τη γνήσια και ολοκληρωμένη της «καθολικής τους κατάργησης» για όλους τους κατόχους, παλιούς και φρέσκους. Αυτά ήταν μερικά σημεία από το σύνολο μιας ομιλίας της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που εκφράζουν και τις βασικές θέσεις του μαχόμενου κινήματος ειρήνης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ