Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανταγωνισμός στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος

Από την εκτόξευση του αμερικανικού «Ντισκάβερι» τον περασμένο Ιούλη

Associated Press

Από την εκτόξευση του αμερικανικού «Ντισκάβερι» τον περασμένο Ιούλη
«Ελεύθερα χέρια» για τις προσεχείς κινήσεις των ΗΠΑ στο Διάστημα, ζήτησε τον περασμένο Οκτώβρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, με την απόφασή του να μην κλείνονται στο εξής συμφωνίες, που μπορεί να περιορίσουν την «ελευθερία δράσης των ΗΠΑ στο Διάστημα». Μάλιστα, με την ίδια απόφασή του, ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ να εμποδιστεί η είσοδος στο Διάστημα οποιασδήποτε χώρας που είναι «εχθρική προς τα αμερικανικά συμφέροντα». Η απόπειρα αυτή της Ουάσιγκτον να προχωρήσει στη «στρατιωτική ιδιωτικοποίηση» του Διαστήματος έχει, σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο, τόσο σκανδαλώδη χαρακτήρα, ώστε να γίνεται προσπάθεια από τα διεθνή ΜΜΕ να κρυφτεί από την προσοχή του κοινού. Η ντιρεκτίβα του Μπους με τον τίτλο: «Η εθνική πολιτική στο Διάστημα» υπογράφτηκε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να δουλεύεται, όταν πριν δύο χρόνια η Κίνα κατάφερε να «τυφλώσει» συστήματα των αμερικανικών ανιχνευτικών δορυφόρων με δυνατές δεσμίδες ακτίνων λέιζερ.

Νέο διαστημικό δόγμα

Στην ουσία, πρόκειται για την αλλαγή του «διαστημικού δόγματος» των ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται στο ντοκουμέντο, «η ελευθερία δράσης στο Διάστημα έχει για τις ΗΠΑ την ίδια σημασία με την εναέρια και ναυτική ισχύ». Γι' αυτό, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ στο εξής δε χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία στη σφαίρα ελέγχου των εξοπλισμών, αφού κάτι τέτοιο μπορεί στο μέλλον να περιορίσει την παρουσία των Αμερικανών στο Διάστημα, καθώς και τη δράση τους εκεί.

Η ευρείας έκτασης αλλαγή στο νέο δόγμα διαφαίνεται και στις πρόσφατες ανάλογες εξελίξεις στην πολιτική της NASA. Πρόκειται για τη μετάθεση της κατεύθυνσης των εργασιών από τις έρευνες στο Διάστημα με τη βοήθεια μηχανημάτων χωρίς πιλότους, στην προετοιμασία αποστολής επανδρωμένων σκαφών στη Σελήνη και έπειτα στη διοργάνωση αποστολής στον Αρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «The Washington Post», η ντιρεκτίβα του Μπους αντανακλάει «την αυξημένη σημασία του Διαστήματος για την οικονομική, εθνική και εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ». Την ίδια ώρα όμως, η συγκεκριμένη εφημερίδα υποκριτικά ισχυρίζεται πως η όλη προσπάθεια του Λευκού Οίκου δήθεν δε συνδέεται με τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Βεβαίως, ο ισχυρισμός αυτός αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από διάφορες ρωσικές εφημερίδες.

Ετσι, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» σημειώνει ότι τον περασμένο Οκτώβρη, 160 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, με τον ψήφο τους, υποστήριξαν πρόταση για την απαγόρευση αποστολής όπλων στο Διάστημα. Εισηγητές του παραπάνω σχεδίου ήταν η Ρωσία και η Κίνα, και μόνον ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ ψήφισε κατά αυτής της πρότασης.

Οπως γράφει η ίδια εφημερίδα, «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, το νέο διαστημικό δόγμα ακόμα πιο πλατιά ανοίγει την πόρτα στο Διάστημα για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Η επιβεβαίωση των σχεδίων της στρατιωτικοποίησης είναι στόχος που τέθηκε στο Πεντάγωνο με τη δημιουργία "διαστημικών στοιχείων" στα συστήματα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων και της πολυ-επίπεδης αντιπυραυλικής άμυνας».

Βασικές κατευθύνσεις της στρατιωτικοποίησης

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν σχετικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τα ζητήματα της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος. Ετσι, αναφέρεται ότι ο διοικητής των διαστημικών δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Χάουελ Εστες, έχει δηλώσει την πεποίθησή του ότι στο μέλλον το Διάστημα θα μετατραπεί «σε κέντρο της πολεμικής στρατηγικής», ενώ ο υποδιοικητής του, Πιτ Τιτς, έχει πει ότι «τα όπλα έτσι κι αλλιώς θα εμφανιστούν στο Διάστημα. Κι εμείς θα πρέπει να είμαστε επικεφαλής σ' αυτήν την εξέλιξη».

Ετσι, στο αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν ήδη επεξεργαστεί τις βασικές κατευθύνσεις της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος. Υπάρχει το «δόγμα των αντιδιαστημικών επιχειρήσεων» της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, που εγκρίθηκε το 2004 και στο οποίο προτείνεται πιο ενεργά να χρησιμοποιηθεί το Διάστημα για πολεμικούς σκοπούς, ενώ προβλέπει να χρησιμοποιούνται για την άμυνα των αμερικανικών δορυφόρων και των διαστημόπλοιων διάφορες μέθοδοι ενάντια σε κάθε τι που οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι μπορεί να τους απειλήσει.

Οι βασικότερες κατευθύνσεις της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος βρίσκονται στην κατασκευή τεχνολογιών διπλής χρήσης, τόσο ειρηνικής, όσο και πολεμικής. Ανάμεσα στις πιο «προοπτικές» τεχνολογίες, που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ για πολεμικούς σκοπούς στο Διάστημα, είναι τα λέιζερ, που είναι ικανά να τυφλώνουν ξένους δορυφόρους, όπως κι οι δορυφόροι «ελιγμού», που είναι ικανοί να χτυπούν άλλους. Απώτερος στόχος είναι η μεταφορά πολεμικών μηχανών στο Διάστημα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του Κρέιγκ Αϊζεντράτ, πρώην στελέχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, πολύ σύντομα οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν διαστημικά όπλα. «Ετοιμαζόμαστε να δοκιμάσουμε εξοπλισμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Υστερα θα ακολουθήσει η ανάπτυξή τους».

Και η Ρωσία στο νέο «κυνηγητό» των εξοπλισμών;

Στη Ρωσία τα αμερικανικά σχέδια έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες κι όχι τυχαία, αν κρίνουμε από τα στοιχεία που αφορούν το σύνολο των εκτοξεύσεων διαστημοπλοίων και δορυφόρων στο Διάστημα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2005 η Ρωσία πραγματοποίησε το 45,3% όλων των εκτοξεύσεων στο Διάστημα, ενώ οι ΗΠΑ το 22,6% και η ΕΕ το 9,4%.

Το νέο διαστημικό δόγμα των ΗΠΑ σχολίασε στη «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Βαλεντίν Λέμπεντεφ, πιλότος - κοσμοναύτης της ΕΣΣΔ. Οπως είπε, «ουσιαστικά, πρόκειται για τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος. Τους βγαίνει πολύ λογικά. Αυτοί λένε πως θα πάνε στον Αρη, και όλο αυτό προσφέρεται σαν επίτευγμα της υψηλής τεχνολογίας. Ομως, στην Ουάσιγκτον πριν απ' αυτό δηλώνουν πως θα επιστρέψουν στη Σελήνη! Κι είναι αλήθεια! Οταν οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στη Σελήνη, δε θα εξορύσσουν εκεί το Ηλιο-3, αλλά θα φτιάξουν μια βάση παγκόσμιου ελέγχου των εκτοξεύσεων όλων των πυραύλων από τη Γη. Η Σελήνη είναι το στρατιωτικό πεδίο! Οι Αμερικανοί, ουσιαστικά, δηλώνουν πως ετοιμάζονται να την κατακτήσουν! Και, φυσικά, δε θα αφήσουν να φτάσουν άλλοι στη Σελήνη».

Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ συνεργάζονται στο Διάστημα. Πέρσι το Ομοσπονδιακό διαστημικό πρακτορείο της Ρωσίας, καθώς και το Εθνικό αεροδιαστημικό πρακτορείο των ΗΠΑ (NASA) υπέγραψαν συμφωνία για εκτοξεύσεις των ρωσικών διαστημικών «φορτηγών» προς το διαστημικό σταθμό. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το 2011. Γεγονός που δείχνει πολύ χαρακτηριστικά ότι η όποια συνεργασία, στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος, δεν αποκλείει καθόλου και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Και η Ρωσία, λοιπόν, ενεργά αναπτύσσει το Ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμά της. Για το σκοπό αυτό προωθείται ο εκσυγχρονισμός του κοσμοδρομίου «Πλεσέτσκ», χτίζονται καινούριοι διάδρομοι απογειώσεων για το διαστημικό σύμπλεγμα «Ανγκαρά», τελειοποιείται η υποδομή του κοσμοδρομίου «Μπαϊκονούρ». Η Ρωσία έχει συγκροτήσει και αυτή στρατιωτικό σώμα «διαστημικών δυνάμεων», στο πλαίσιο των ενόπλων της δυνάμεων. Μάλιστα, πέρσι ο Σ. Ιβανόφ, υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι «εάν κάποιο κράτος επεξεργαστεί σχέδια και πολύ περισσότερο επιδιώξει να εγκαταστήσει όπλα στο Διάστημα, τότε εμείς φυσικά και θα απαντήσουμε ανάλογα».

Βέβαια, δεν είναι λίγοι που αμφισβητούν τις σημερινές δυνατότητες της Ρωσίας να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ σ' αυτήν τη νέα «διαστημική» κούρσα εξοπλισμών, αφού, π.χ., η Ρωσία διέθεσε το 2006 περίπου 28,8 δισ. δολάρια για τις στρατιωτικές της δαπάνες, όταν οι ΗΠΑ διέθεσαν περίπου 505 δισ. δολάρια.

Η απάντηση όμως, σύμφωνα με τον αντίλογο, βρίσκεται στις πρωτοπόρες τεχνολογίες, στο διαστημικό τομέα, που «κληρονόμησε» το σημερινό καθεστώς από την εποχή της ΕΣΣΔ, αλλά και στους νέους «άξονες» συνεργασίας που επιδιώκει να δημιουργήσει το Κρεμλίνο με άλλες χώρες, όπως, π.χ., με την Κίνα, με την οποία έχει ήδη υπογράψει πρόγραμμα τρίχρονης διαστημικής συνεργασίας, που ξεκινάει το 2007.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ