ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πενταετία φορο-αφαίμαξης των μικρομεσαίων

Αν μέχρι πριν μερικά χρόνια ο γνωστός ρόλος των υποζυγίων του ισχύοντος φορολογικού συστήματος αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στους μισθωτούς και συνταξιούχους, σήμερα στις φέρουσες το παραπάνω φορτίο κοινωνικές ομάδες έχουν προστεθεί κι εκείνες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Πρόκειται για ένα από τα περίτρανα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, θεσπίζοντας το 1994 τα διαβόητα «αντικειμενικά» κριτήρια φορολόγησης των εμπόρων, των βιοτεχνών και των ελεύθερων επαγγελματιών, πρόσθεσε ένα ακόμη αδιέξοδο στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση αυτών των κοινωνικών στρωμάτων.

Αδιάψευστο μάρτυρα της παραπάνω διαπίστωσης συνιστούν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που επεξεργάστηκε ο «Ρ», σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση που υπέστησαν οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων στην περίοδο 1994 - 1999. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην παραπάνω περίοδο:

  • Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ανήλθε - ελέω «αντικειμενικών» κριτηρίων - σε 7.743.290 δρχ. το 1999, από 3.951.400 δρχ. που ήταν το 1994, σημειώνοντας αύξηση κατά 96%. Αντιστοίχως, το μέσο δηλωθέν εισόδημα των εμπόρων, βιομηχάνων και βιοτεχνών (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών για ευνόητους λόγους δε διαθέτει ξεχωριστά στοιχεία για τις παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων), ανήλθε σε 4.429.412 δρχ. το '99, από 1.891.300 δρχ. το '94, σημειώνοντας αύξηση κατά 134,2%.
  • Η παραπάνω εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος φόρος των παραπάνω κατηγοριών να υπερτριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί στο παραπάνω διάστημα! Συγκεκριμένα, ο μέσος φόρος των ελεύθερων επαγγελματιών ανήλθε σε 1.223.229 δρχ. το 1999 από 371.300 το 1994, εμφανίζοντας αύξηση κατά 229,4. Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, βιομηχάνους και βιοτέχνες, ο μέσος φόρος ανήλθε το '99 σε 422.471 δρχ. έναντι 106.400 δρχ. το '94, σημείωσε δηλαδή αύξηση κατά 297!

Πρόκειται για στοιχεία που αποκαλύπτουν από μία ακόμη σκοπιά ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ήταν (μαζί με τους μισθωτούς και συνταξιούχους) μία από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που σήκωσαν το βαρύ φορτίο της «σύγκλισης» των διαφόρων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε τα θεμέλια για τη συνέχιση της φορο-αφαίμαξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και στη λεγόμενη μετα-ΟΝΕ εποχή. Με το νέο φορολογικό νόμο, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, μπαίνουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν με διάφορους τρόπους μία από τις βασικές πηγές άντλησης εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις του νόμου καθιερώνεται νέο σύστημα «αντικειμενικών» κριτηρίων για τον προσδιορισμό του ΦΠΑ που καταβάλλουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Στους ελεύθερους επαγγελματίες παρέχεται τυπικά η... «ευχέρεια» να προσδιορίζουν το καθαρό τους εισόδημα λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα), αλλά επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από ένα νέο σύστημα, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι επαγγελματικές δαπάνες μαζί με το συντελεστή απόδοσης ή άλλα αντίστοιχα κριτήρια, ανάλογα με τη δραστηριότητα που ασκεί ο φορολογούμενος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα «αντικειμενικών» κριτηρίων. Οι φορολογούμενοι έχουν τυπικά το δικαίωμα να παρακάμψουν τον «αντικειμενικό» τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματός τους, αλλά σ' αυτή την περίπτωση θα υποχρεούνται να συνυποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων στην εφορία, και θα ελέγχονται από αυτήν υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα για να διαπιστωθεί αν δήλωσαν πραγματικά εισοδήματα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως προαναφέρθηκε, καθιερώνεται ουσιαστικά ένα νέο «αντικειμενικό» σύστημα προσδιορισμού του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ανά τριετία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη διάταξη, για κάθε τριετία λειτουργίας των επιχειρήσεων εμπορίας και παραγωγής, που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του ΚΒΣ (πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις), καθώς και παροχής υπηρεσιών που τηρούν βιβλία δεύτερης ή προαιρετικά τρίτης κατηγορίας του ΚΒΣ, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα για την απόδοση του ΦΠΑ μέσα στην τριετία πρέπει να είναι ίσα ή μεγαλύτερα από το άθροισμα μιας σειράς παραγόντων που αφορούν τις εντός της τριετίας αναλωθείσες αγορές, τις πραγματικές δαπάνες της επιχείρησης, τις αποσβέσεις και τα αναλογούντα καθαρά κέρδη.


Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

Συνεργεία αυτοκινήτων
Πρωτοφανής η κρίση του κλάδου

Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την πλήρη κυριαρχία των αντιπροσωπειών

Ο Ν. Ασημακόπουλος
Ο Ν. Ασημακόπουλος
Για τις εξελίξεις και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο της επισκευής των αυτοκινήτων ο Νίκος Ασημακόπουλος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Αυτοκινήτων, σημειώνει:

Σήμερα ο κλάδος επισκευής αυτοκινήτων αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από προηγούμενες εποχές που εκφράζεται με τη μεγάλη πτώση του τζίρου, το αυξημένο κόστος λειτουργίας και τον άνισο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια των αντιπροσωπειών. Μια από τις κυριότερες αιτίες του κακού είναι οι μονόπλευρες κλαδικές πολιτικές, που με την κυβερνητική πολιτική έχουν οδηγήσει στη μονοπώληση της αγοράς από τις αντιπροσωπείες.

Ειδικότερα, από το 1990 παρατηρήθηκε απότομη και μαζική αλλαγή του στόλου των επιβατηγών αυτοκινήτων σε αυτοκίνητα νέας γενιάς, νέας τεχνολογίας, διαθέτοντας καταλύτη φιλικό προς το περιβάλλον.

Δυστυχώς, οι χειρισμοί των κρατικών φορέων έδωσαν «πράσινο φως» στις αντιπροσωπείες να λειτουργήσουν εξ ολοκλήρου μονοπωλιακά. Το τελευταίο συνέβη διότι τα «πακέτα» των εταιριών δεσμεύουν τους αγοραστές αυτοκινήτου να επισκευάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα οχήματά τους εντός της αντιπροσωπείας. Επίσης, καλλιεργείται ένα κλίμα ελλιπούς πληροφόρησης γύρω από τη νέα τεχνολογία των αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες προς τα εξωτερικά συνεργεία. Δε δίνονται τα ανάλογα τεχνικά εγχειρίδια γύρω από τη νέα τεχνολογία των κινητήρων και του αμαξώματος γενικότερα.

Ομως, δε μείναμε πίσω. Δημιουργήσαμε κλαδικό ΚΕΚ και με διάφορους τρόπους ως κλάδος πραγματοποιούμε σεμινάρια με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ και κονδύλια της ΕΕ. Δυστυχώς, διακόπηκε η συμμετοχή των τελευταίων στην παραπάνω κλαδική μας δραστηριότητα από το 1995 και δημιουργήθηκε από κρατικούς φορείς η λεγόμενη εκπαίδευση ανέργων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η προσπάθειά μας για τη βελτίωση του κλάδου, όσον αφορά τα σεμινάρια, να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενη.

Είναι γεγονός ότι τα συνεργεία για να λειτουργήσουν χρειάζονται συγκεκριμένη άδεια λειτουργίας, πτυχίο ασκήσεως επαγγέλματος και από 110 τ.μ. και πάνω καθαρός εργασιακός χώρος, με βάση το υπουργείο. Ομως, η κατοχή πάνω από 110 τ.μ. και η προσπάθεια συνεταιριστικοποίησης, για να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα τεχνικής κάλυψης, βρίσκει τον τεχνίτη αντιμέτωπο με τη φορολόγηση των ΟΕ με υψηλό συντελεστή.

Ενα άλλο βασικό θέμα είναι η απαγόρευση ίδρυσης συνεργείων και άλλων βιοτεχνιών σε πολλούς Δήμους της Αθήνας, αφού οι τελευταίοι πραγματοποιούν το σκοπό τους με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων αψηφώντας το νομοσχέδιο 1575 του έτους 1985, που καθιστά τα συνεργεία επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης.

Σημαντικό θέμα αποτελεί η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διαθέτει χαμηλό επιτόκιο για να μπορούν και αυτές να εισέλθουν ομαλά στον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, στην αγορά.

Ακόμα, η μείωση διέλευσης πελατών στα μαγαζιά μας οφείλεται στο πάγωμα των μισθών και την αύξηση των τιμών στα προϊόντα γενικότερα, αλλά και στη ραγδαία αύξηση των τιμών στα ανταλλακτικά από τους μεγαλεμπόρους, παρ' όλες τις «δεσμεύσεις» μείωσής τους από το υπουργείο Εμπορίου. Εν τέλει οι λανθασμένοι κρατικοί χειρισμοί, όσον αφορά στην πρόοδο του κλάδου μας, με τον ελλιπή διάλογο και τη συμμετοχή των συμβιβασμένων πλειοψηφιών οδήγησε τον κλάδο σε μεγάλα αδιέξοδα και προβλήματα. Εάν συνεχιστούν κατ' αυτόν τον τρόπο οι χειρισμοί του κράτους, τα προβλήματα θα γίνουν αμέτρητα και θα οδηγήσουν τους βιοτέχνες σε σίγουρη καταστροφή και πτώχευση των επιχειρήσεών τους.

Επιζήμιες αναδιαρθρώσεις
Ο Αλέκος Σπύρου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, μιλώντας στο «Ρ», είπε:

Ο Αλ. Σπύρου
Ο Αλ. Σπύρου
Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία στην ελληνική οικονομία συντελούνται ραγδαίες αλλαγές στα πλαίσια και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση στο όνομα της «οικονομίας της αγοράς», της «παγκοσμιοποίησης» και της ΟΝΕ, προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

Ετσι, έχουμε τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», την πλήρη «απελευθέρωση» των τιμών, του ωραρίου, των εκπτώσεων - προσφορών, της χρηματοδότησης και της επαγγελματικής στέγης, την υπερφορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων με τα «αντικειμενικά κριτήρια» ή με την «αντικειμενικοποίηση» του ΦΠΑ, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων κ.ά.

Στην ημερήσια διάταξη είναι συγχωνεύσεις μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων με τη μορφή ΑΕ, οι εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από το πολυεθνικό κεφάλαιο, οι ιδιωτικοποιήσεις σε νευραλγικούς τομείς (κοινή ωφέλεια, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, τραπεζικό σύστημα κ.α.).

Αυτό που προωθείται από το μεγάλο κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση και βάζουν πλάτες οι πλειοψηφίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγες πολυεθνικές, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των μικρομεσαίων και εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα, στη χώρα μας ένας μικρός αριθμός πολυκαταστημάτων - αλυσίδων, κύρια ξένες πολυεθνικές, συγκεντρώνει πάνω από το 50% του τζίρου στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Ομως, για τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου που είναι μικρέμποροι, αυτοαπασχολούμενοι, το εισόδημα μειώνεται, οι συνθήκες δουλιάς χειροτερεύουν, η αβεβαιότητα για το αύριο μεγαλώνει. Πολλοί οδηγούνται στο κλείσιμο και στην αναζήτηση νέας δουλιάς.

Απέναντι στα χειρότερα που έρχονται, οι συνάδελφοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν του αγώνα. Αποφασιστικά, μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, να ξεπεράσουν τη στάση συναίνεσης και υποταγής των πλειοψηφιών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Να ενισχύσουν τη ΔΗΚΕΒΕ που με συνέπεια παλεύει στο πλευρό τους, κόντρα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα από τα σωματεία και τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα, να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μια άλλη πολιτική, αντιμονοπωλιακή, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα.

Με την ευκαιρία των εθνικών εκλογών, να μην πιστέψουν σε ψεύτικες προεκλογικές ελπίδες και να κατσαδιάσουν τους υποστηρικτές της φιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που επιβάλλουν μεγάλο κεφάλαιο και ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ