ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Χαρίζει στους μεγαλοοφειλέτες «σφάζει» τους μηχανικούς

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς το ΙΚΑ

Μποναμά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες το βράδυ το υπουργείο Απασχόλησης στη Βουλή, ενώ, ταυτόχρονα, με τα άρθρα για την αναδιάρθρωση του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) χτυπιούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων μηχανικών. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρώντας να ενισχύσει την επιρροή της στον Τύπο προχωρά σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επαρχιακών εφημερίδων προς τα Ταμεία του Τύπου.

Με τη χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης γίνεται κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, κύριων και πρόσθετων τελών, και δίνεται δυνατότητα αποπληρωμής με έκπτωση 80% επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών, όταν η καταβολή γίνει εφάπαξ, είτε με έκπτωση 50% όταν η αποπληρωμή γίνεται τμηματικά σε 96 δόσεις. Μάλιστα, στους οφειλέτες που έχουν χρέος προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ άνω του 1.000.000 ευρώ δημιουργείται ακόμα ευνοϊκότερο καθεστώς αφού για 18 μήνες τους εξασφαλίζεται «πάγωμα» πληρωμών με μόνη προϋπόθεση την καταβολή του 8% του οφειλόμενου ποσού!

Κατά τη διάρκεια της αναστολής πληρωμών στην επιχείρηση παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το χρέος θα μπορεί να αποπληρωθεί (αν ποτέ αποπληρωθεί) σε 78 δόσεις, δηλαδή μετά από εξίμισι χρόνια. Μαζί με την περίοδο «παγώματος», μετά από 8 ολόκληρα χρόνια..! Σημειώνεται ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ και η χαριστική ρύθμιση είναι η τρίτη μέσα στην τελευταία τριετία, αν συνυπολογιστούν παλαιότερες αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στη μέγκενη οι εργαζόμενοι μηχανικοί

Με την αναδιάρθρωση του ΤΣΜΕΔΕ - παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης - θίγονται ριζικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μηχανικών. Το νομοσχέδιο -για το οποίο ήδη έχουν σημειωθεί αντιδράσεις - μεταξύ άλλων:

  • Προωθεί την ανταποδοτικότητα, με την απουσία κρατικής χρηματοδότησης και της εργοδοτικής εισφοράς στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης του κλάδου Κύριας Σύνταξης, στον κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης και στον κλάδο Εφάπαξ Βοηθήματος
  • Αυξάνει υπέρογκα τις εισφορές των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα της κατηγορίας μετά το 1993. Οι κάτω των 35 «νέοι» θα επιβαρυνθούν με 53 ευρώ το μήνα για την πρώτη πενταετία από την ισχύ του νομοσχεδίου, οι υπόλοιποι με 76 ευρώ και οι «παλιοί» σχεδόν με 60 ευρώ το μήνα. Στη δεύτερη πενταετία, οι εισφορές θα κλιμακωθούν σταδιακά μέχρι τα 127 ευρώ, επιπλέον, το μήνα
  • Μειώνει την κύρια σύνταξη για τους «παλιούς» ασφαλισμένους, ενώ την καθηλώνει στους «νέους», στα άθλια επίπεδα των 444 ευρώ το μήνα. Στους «παλιούς», η κύρια σύνταξη των 816 ευρώ είναι δραματικά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, ύψος της, όπως το προσδιόρισε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Ακόμα χειρότερα, η αποσύνδεση της κύριας σύνταξης από το μισθό του δημόσιου υπαλλήλου Β΄ βαθμού, της στερεί τη δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Προνόμια και στους εκδότες

Μαζί με τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ «ειδική μεταχείριση» επιφυλάσσει η κυβέρνηση και για τους εκδότες ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων, των οποίων μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές προς το ΤΣΠΕΑΘ, όπως άλλωστε προβλέπεται και για το ΙΚΑ και το ΤΑΙΣΥΤ. Το ίδιο δώρο γίνεται και στους εκδότες ημερήσιων εφημερίδων της Θεσσαλονίκης. Και ενώ στους μεγαλόσχημους χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια, οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν τα ένσημα που τους λείπουν για να συμπληρώσουν το ελάχιστο όριο ημερών εργασίας για να λάβουν την κατώτερη σύνταξη. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πληθώρα διατάξεων που ρυθμίζουν ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα πολλών ομάδων εργαζομένων, κλάδων και ειδικοτήτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αταλάντευτα στη ρότα των ταξικών αγώνων

Κρίσιμη η αυριανή εκλογοαπολογιστική συνέλευση καθώς εντείνεται η κυβερνητική επιθετικότητα

Από τη μαζική συγκέντρωση των εργατών της Ζώνης την περασμένη Πέμπτη για το επίδομα. Η αποφασιστικότητά τους στρίμωξε την κυβέρνηση που κατέφυγε στη βίαιη καταστολή
Από τη μαζική συγκέντρωση των εργατών της Ζώνης την περασμένη Πέμπτη για το επίδομα. Η αποφασιστικότητά τους στρίμωξε την κυβέρνηση που κατέφυγε στη βίαιη καταστολή
Το μαζικό τους παρών καλούνται να δώσουν οι μεταλλεργάτες στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά που θα γίνει αύριο Τετάρτη 1η Νοέμβρη στις 5 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης και αγωνιστικής ετοιμότητας απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για το χτύπημα της μαζικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων της Ζώνης και κατά συνέπεια του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Τα σχέδια αυτά αποκαλύφθηκαν με αφορμή την καταβολή του εποχικού επιδόματος των ανέργων της Ζώνης. Ο υφυπουργός Γερ. Γιακουμάτος αρνήθηκε το δικαίωμα στα σωματεία να εκπροσωπήσουν τους ανέργους στη διαδικασία καταβολής του επιδόματος, ενώ έφτασε στο σημείο την περασμένη Πέμπτη να επιστρατεύσει ακόμα και τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους εργάτες που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, ένα 24ωρο πριν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Απασχόλησης απαιτώντας να σταματήσει η υπονόμευση των σωματείων και το επίδομα να καταβληθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν εδώ και περίπου μια 10ετία. «Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για νικηφόρους αγώνες είναι να έχουμε Συνδικάτο μαζικό - Συνδικάτο ταξικό» επισημαίνεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ψιλό γαζί...

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι καθαριστές και καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία αποτελούν ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα του εμπαιγμού των χιλιάδων συμβασιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνουν όμως και το αδιέξοδο του εγκλωβισμού στις δικαστικές διεκδικήσεις από την πλευρά των συμβασιούχων, καθ' υπόδειξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες για την ΕΕ και τις δήθεν «φιλεργατικές» οδηγίες της.

Με το Προεδρικό Διάταγμα της ΝΔ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο πετάχτηκαν στο δρόμο τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι καθαριστές. Για τους 7.826 εργαζόμενους που απέμειναν μόνο για τους 5.542 αποφασίστηκε η σύσταση οργανικών θέσεων πλήρους απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι 2.282 κατατάχθηκαν σε θέσεις μερικής απασχόλησης και μάλιστα με ωράριο εργασίας λιγότερο από τέσσερις ώρες τη μέρα - το ζήτημα είχε καταγράψει ο «Ρ» στις 30 Σεπτέμβρη 2006. Συγκεκριμένα οι 1.951 θα δουλεύουν από μισή μέχρι και τρεισήμισι ώρες τη μέρα. Συνολικά οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εκτός από τα ψίχουλα που θα παίρνουν, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα και με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση φέρει τόσο η συμβιασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όσο και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που στηρίζουν τη μερική απασχόληση ως μορφή εργασίας και διαφωνούν μόνο ως προς τη διάρκειά της.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση των ταξικών δυνάμεων ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό - και όχι νομικό - και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μέσα από την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, τόσο πιο αποτελεσματικός θα γίνει ο αγώνας τους. Ωστε να θορυβηθούν πραγματικά όλοι εκείνοι που σήμερα τους δουλεύουν ψιλό γαζί, επιβάλλοντας άθλιες συνθήκες εργασίας και πολιτική ομηρία, σε αγαστή συνεργασία με τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια.


Χ. Μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Διαμαρτυρία αύριο στη Θεσσαλονίκη

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ, που προωθεί τη λογική της ανταποδοτικότητας και στο Ταμείο τους, απαιτεί το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Μηχανικών για το Ασφαλιστικό και καλεί σε μαζική συμμέτοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 11 το πρωί έξω από το ΤΣΜΕΔΕ της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ