Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψιλό γαζί...

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι καθαριστές και καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία αποτελούν ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα του εμπαιγμού των χιλιάδων συμβασιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνουν όμως και το αδιέξοδο του εγκλωβισμού στις δικαστικές διεκδικήσεις από την πλευρά των συμβασιούχων, καθ' υπόδειξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες για την ΕΕ και τις δήθεν «φιλεργατικές» οδηγίες της.

Με το Προεδρικό Διάταγμα της ΝΔ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο πετάχτηκαν στο δρόμο τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι καθαριστές. Για τους 7.826 εργαζόμενους που απέμειναν μόνο για τους 5.542 αποφασίστηκε η σύσταση οργανικών θέσεων πλήρους απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι 2.282 κατατάχθηκαν σε θέσεις μερικής απασχόλησης και μάλιστα με ωράριο εργασίας λιγότερο από τέσσερις ώρες τη μέρα - το ζήτημα είχε καταγράψει ο «Ρ» στις 30 Σεπτέμβρη 2006. Συγκεκριμένα οι 1.951 θα δουλεύουν από μισή μέχρι και τρεισήμισι ώρες τη μέρα. Συνολικά οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εκτός από τα ψίχουλα που θα παίρνουν, θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα και με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση φέρει τόσο η συμβιασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όσο και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που στηρίζουν τη μερική απασχόληση ως μορφή εργασίας και διαφωνούν μόνο ως προς τη διάρκειά της.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη θέση των ταξικών δυνάμεων ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό - και όχι νομικό - και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μέσα από την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και πλήρη εργασία για όλους. Οσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, τόσο πιο αποτελεσματικός θα γίνει ο αγώνας τους. Ωστε να θορυβηθούν πραγματικά όλοι εκείνοι που σήμερα τους δουλεύουν ψιλό γαζί, επιβάλλοντας άθλιες συνθήκες εργασίας και πολιτική ομηρία, σε αγαστή συνεργασία με τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ