Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Προωθείται η εξάρτηση από μια μόνο επιστημονική μέθοδο

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής ανατρέπει τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού αποφάσισε χτες ομόφωνα η Διακομματική Επιτροπή για την προμήθεια αντιδραστηρίων και για την εγκατάσταση του Μοριακού Ελέγχου του αίματος (σύστημα ΝΑΤ). Ωστόσο, η κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής για τον έλεγχο του αίματος μόνο με τη μέθοδο των μονήρων δειγμάτων, πέρα απ' το ότι κοστίζει ακριβότερα, αφήνει «παράθυρο» για την εξάρτηση μόνο απ' τη μια μέθοδο, τη στιγμή που διεθνώς εφαρμόζεται ταυτόχρονα και η άλλη μέθοδος των λεγόμενων μικροδεξαμενών. Με την επιλογή μόνο της μιας μεθόδου δε δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, π.χ. σε μια περίοδο στενότητας ή στην περίπτωση οποιωνδήποτε παιχνιδιών του προμηθευτή των αντιδραστηρίων.

Ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, η απόφαση αυτή ανατρέπει στην κυριολεξία τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο χρησιμοποιεί τις μεθόδους των μικροδεξαμενών. Υπέρ της εφαρμογής και των δύο μεθόδων - τουλάχιστον στο ΕΚΕΑ - τάχθηκε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή, Αθανασία Τζιόκα, καταψηφίζοντας τις τεχνικές προδιαγραφές, όπως παρουσιάστηκαν στη Διακομματική. Ενας ακόμα λόγος για την αρνητική ψήφο απ' την εκπρόσωπο του ΚΚΕ ήταν και το γεγονός ότι στις τεχνικές προδιαγραφές υπήρχε αναντιστοιχία των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου με εκείνα που προσδιόρισε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 17.4.2006.

Με εκείνη την απόφασή του ο υπουργός Υγείας όρισε εννέα κέντρα Μοριακού Ελέγχου σε όλη τη χώρα (δύο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και από ένα σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη). Με την απόφαση της Διακομματικής ορίζονται τρία κέντρα στην Αθήνα και μένει ακάλυπτη η Δυτική Ελλάδα (θα καλύπτεται απ' την Πάτρα).

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ομόφωνα αποφασίστηκε και ο καθορισμός της φύσης του αντικειμένου, ενώ στην πραγματικότητα η εκπρόσωπος του ΚΚΕ τάχτηκε μεν υπέρ, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις ως προς τη διαμόρφωση των χώρων όπου θα εγκατασταθούν τα κέντρα του Μοριακού Ελέγχου του αίματος. Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής ορίστηκε για τη Δευτέρα, 6 Νοέμβρη 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ