ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Η εμπορευματοποίηση τρέφει το «χουλιγκανισμό»

Από τα επεισόδια στο «Αλκαζάρ»...

Motion Team

Από τα επεισόδια στο «Αλκαζάρ»...
Εναν «πόλεμο», που διεξήχθη στο γήπεδο «Αλκαζάρ», αλλά και στους δρόμους της πόλης, «έζησε», προχτές Κυριακή, η Λάρισα, μ' αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην τοπική ομάδα της ΑΕΛ και τον ΠΑΟΚ. Οργανωμένοι οπαδοί των δυο ομάδων συγκρούστηκαν μεταξύ τους και με αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί - δέκα από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο - και να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές στην πόλη. Μόνο από τύχη δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, καθώς τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα και πήραν βίαιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο «ποδοσφαιρικός πόλεμος» στη Λάρισα έρχεται μετά από πολλά ανάλογα κρούσματα βίας στα γήπεδα, που αποδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει παραδοθεί στα χέρια επιχειρηματιών - μεγαλοπαραγόντων και λειτουργεί στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, «στροβιλίζεται και βολοδέρνει» στη «δίνη» του «χουλιγκανισμού». Κι αποδεικνύει, επίσης, ότι οι διακηρύξεις των ΠΑΕ και της κυβέρνησης πως με τη δημιουργία της «Σούπερ Λίγκας» το ποδόσφαιρο θα έμπαινε σε «υγιείς βάσεις» και θα απομακρυνόταν από το «χουλιγκανισμό», ήταν ψεύτικες κι αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Τα... παρατράγουδα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού, στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, όπου κατέφθασαν 200 και πλέον οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι, άρχισαν, αμέσως, να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και στη συνέχεια να συγκρούονται με οπαδούς της ΑΕΛ, που τους περίμεναν εκεί, αλλά και με αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν με καθυστέρηση, καθώς τους περίμεναν... αλλού.

Ο δεύτερος γύρος του «πολέμου», διεξήχθη μέσα στο γήπεδο. Στην αρχή με υβριστικά συνθήματα που εκτοξεύονταν εκατέρωθεν και στη συνέχεια με φωτοβολίδες και πέτρες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά ήρθε και η επέμβαση της Αστυνομίας να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Αστυνομικοί, που βρίσκονταν στο κενό διάζωμα ανάμεσα στις κερκίδες με τους οπαδούς των δυο ομάδων και οι οποίοι δεν παρέμβηκαν εγκαίρως για να προλάβουν τα επεισόδια, έριξαν χημικά, με αποτέλεσμα το γήπεδο να μετατραπεί σε «ανοιχτό θάλαμο αερίων». Το παιχνίδι διακόπηκε, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική και ποδοσφαιριστές έπεφταν κάτω σαν τα κοτόπουλα, φίλαθλοι έφευγαν τρέχοντας.

Ακολούθησε και τρίτος γύρος επεισοδίων, μετά τη λήξη του αγώνα, με συγκρούσεις έξω από το γήπεδο ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΛ και αστυνομικές δυνάμεις.

Οι ευθύνες

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι οι ευθύνες για όλα αυτά ανήκουν στις διοικήσεις των δυο ΠΑΕ και στην Αστυνομία. Οι δυο ΠΑΕ, παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι υφίσταται έχθρα ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων - υπάρχει και το «προηγούμενο» του 1986, όταν, σε ανάλογα επεισόδια στο ίδιο γήπεδο, είχαμε το θάνατο ενός Λαρισαίου φιλάθλου - συναποφάσισαν να επιτραπεί η μεταφορά οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα. Τώρα, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Κ. Πηλαδάκης, επιχειρώντας απόσειση ευθυνών, κατηγορεί την Αστυνομία, ότι, αν και είχε ειδοποιηθεί για την «κάθοδο των χούλιγκαν» με το τρένο, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα.

Από την άλλη η Αστυνομία, διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, δηλώνει ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου και όχι θηριοδαμαστή», ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, «σηκώνει ψηλά τα χέρια του» μπροστά στους «χούλιγκαν», λέγοντας ότι «πρόκειται για στρατό οργανωμένων ενόπλων, που δεν αντιμετωπίζεται»!

Στο δρόμο του «τοπικιστικού φανατισμού» και του «ψηφοθηρικού πολιτικαντισμού» κινούνται κάποιοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες της Λάρισας, αδιαφορώντας αν μ' αυτόν τον τρόπο συντηρούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Με δηλώσεις τους οι Χρ. Ζώης και Κ. Αγοραστός, βουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, επιρρίπτουν την ευθύνη, αποκλειστικά, στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, κάνοντας λόγο για «ορδές βαρβάρων», χωρίς να πουν κουβέντα για τους «χούλιγκαν» της ΑΕΛ και το μεγαλοπαράγοντα που τους έχει στη «δούλεψή» του, ούτε, βεβαίως, κατά της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, που είναι η «πηγή του κακού»...

  • Τα επεισόδια στη Λάρισα δεν ήταν τα μοναδικά. Εκτροπα είχαμε όμως και στους αγώνες ΟΦΗ - Αρης, καθώς και στην αναμέτρηση Ιωνικού - Ατρόμητου με πετροπόλεμο οπαδών μετά τη λήξη του αγώνα. Την Κυριακή το βράδυ και η Θεσσαλονίκη έζησε στιγμές... απείρου κάλους, αφού μετά τη λήξη του παιχνιδιού Ηρακλής - Παναθηναϊκός χούλιγκαν μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την οδό Εγνατίας οχυρωμένοι στο κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής.
Α' ΕΘΝΙΚΗ

Ολυμπιακός - Εργοτέλης 1-0 (Ριβάλντο 58'), Ηρακλής - ΠΑΟ 0-1 (Σαλπιγγίδης 55'), ΑΕΚ - Καλαμαριά 1-0 (Σέζαρ 28'), Λάρισα - ΠΑΟΚ 1-2 (Μπασιλά 45' - Μίετσελ 65', 84'), Αιγάλεω - Σκόντα Ξάνθη 1-0 (Κουμουρτζί 70'), Κέρκυρα - Πανιώνιος 0-1 (Πλετς 72'), ΟΦΗ - Αρης 1-0 (Ντρούλιτς 57'), Ιωνικός - Ατρόμητος 1-4 (Ντα Κόστα 92' - Μερίνο 13', Κορακάκης 24', Λαζανάς 49', Λουτσιάνο 63').

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(σε 8 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 12-3 21

2. ΠΑΟ 13-9 16

3. ΑΕΚ 11-5 15

4. Αιγάλεω 9-8 15

5. Κέρκυρα 7-5 12

6. ΠΑΟΚ 8-7 12

7. Λάρισα 10-9 12

8. Εργοτέλης 8-8 11

9. Ατρόμητος 11-9 10

10. ΟΦΗ 11-12 10

11. Αρης 6-6 9

12. Πανιώνιος 7-10 9

13. Καλαμαριά 5-7 6

14. Ιωνικός 6-11 3

15. Σκόντα Ξάνθη 3-9 3

16. Ηρακλής 6-15 2

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Σαλπιγγίδης 6 γκολ, Μίετσελ 5 γκολ, Καστίγιο - Ντρούλιτς - Ριβάλντο - Παπαδόπουλος - Πετρόπουλος 4 γκολ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΟΦΗ - Λάρισα, ΠΑΟΚ - Κέρκυρα, Ατρόμητος - Εργοτέλης, Πανιώνιος - Αιγάλεω, Σκόντα Ξάνθη - Ιωνικός, Καλαμαριά - Ηρακλής, Αρης - ΑΕΚ, ΠΑΟ - Ολυμπιακός.

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Λεβαδειακός - Νίκη Βόλου 1-0, Καλλιθέα - Θρασύβουλος 2-0, Αστέρας Τρίπολης - Γιάννενα 1-0, Χαϊδάρι - Σέρρες 0-0, Μεσσηνιακός - Εθνικός 1-3, Πανθρακικός - Προοδευτική 0-0, Εθνικός Αστέρας - Καστοριά 4-2, Καλαμάτα - Βέροια 0-0, Ηλυσιακός - Αγρ. Αστέρας 1-1.

Στη βαθμολογία προηγείται ο Λεβαδειακός με 16 βαθμούς.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

ΝΟΤΟΣ: Ρόδος - Αχαρναϊκός 1-0, Παναχαϊκή - Πανηλειακός 2-0, Απόλλωνας - Ατσαλένιος 1-0, ΠΑΟ Βάρδας - Αιολικός 1-0, Ιεράπετρα - Θύελλα Π. 1-2, Παναιτωλικός - Βύζας 2-0, Ηλιούπολη - Θήβα 1-1, Κορωπί - Διαγόρας 2-1. Στη βαθμολογία προηγείται ο Παναιτωλικός με 16 βαθμούς.ΒΟΡΡΑΣ: Καβάλα - Ναυπακτιακός 0-0, Αναγ. Καρδίτσας - Λαμία 2-0, Ανδρούτσος - Θερμαϊκός 1-1, Ολυμπιακός Βόλου - Πολύκαστρο 0-0, Πιερικός - Εθνικός Κατ. 1-0, ΑΕ Γιάννενα - Αναγ. Αρτας 0-0, ΠΑΟΝΕ - Δόξα Γρ. 3-1, Τρίκαλα - Δόξα Δράμας 0-1. Στη βαθμολογία ισοβαθμούν στην πρώτη θέση Πιερικός, Λαμία και Ολυμπιακός Βόλου.

Ως εδώ!

ΠΡΟΧΤΕΣ, στο «Αλκαζάρ» κινδύνεψαν ζωές. Και μόνο από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, όπως πριν 20 χρόνια, όταν, στο ίδιο γήπεδο, σε αγώνα των ίδιων ομάδων και σε ανάλογα επεισόδια, έχασε τη ζωή του ο Λαρισαίος φίλαθλος Χαρ. Μπλιώνας. Βεβαίως κι αυτή η Κυριακή δεν ήταν αναίμακτη. Πάνω από 10 άνθρωποι πήγαν, τραυματισμένοι, στο νοσοκομείο, εκατοντάδες φίλαθλοι και πολλοί ποδοσφαιριστές αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ η πόλη της Λάρισας «έζησε», για αρκετές ώρες, μέσα σε κλίμα φόβου και πανικού.

ΑΥΤΟΙ από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ που πέταξαν φωτοβολίδες προς την κερκίδα των οπαδών της ΑΕΛ, δεν είναι φίλαθλοι. Δεν μπορεί να κινούνται από την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, ούτε καν από τη «λατρεία» για την ομάδα τους. Αν δεν είναι «άρρωστοι», είναι βαλτοί. Το ίδιο και εκείνοι από τους οπαδούς της ΑΕΛ, που αντέδρασαν με ανάλογο τρόπο.

ΑΥΤΟΙ οι αστυνομικοί που έριξαν δακρυγόνα μέσα σ' ένα γήπεδο με χιλιάδες ανθρώπους, δεν είναι «φύλακες της τάξης». Αν δεν είναι «φοβισμένα ανθρωπάκια», που δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλιά, είναι «πειθήνιοι μπάτσοι», που εκτελούν, τυφλά, διαταγές, χωρίς να νοιάζονται αν μετατρέπονται σε δολοφόνους αθώων.

ΟΛΟΙ αυτοί είναι «εκτελεστικά όργανα». Οι «ηθικοί αυτουργοί» του εγκλήματος είναι άλλοι. Είναι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ που συγκροτούν «στρατούς οπαδών» και τους χρησιμοποιούν σαν «ομάδες κρούσης». Είναι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Αστυνομίας, που μετατρέπει τους αστυνομικούς σε «τρελαμένους σερίφηδες», που «ρίχνουν στο ψαχνό κι αδιακρίτως».

ΩΣ ΕΔΩ και μη παρέκει. Δεν μπορούν, πλέον, οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να κρύβονται πίσω από τους «οργανωμένους συνδέσμους». Δεν μπορούν, πια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο αρχηγός της Αστυνομίας να επικαλούνται τις δήθεν «επιχειρησιακές δυσκολίες», για να δικαιολογήσουν τη μετατροπή των γηπέδων σε «πεδία μαχών» και «θαλάμους αερίων». Εδώ και τώρα, το ποδόσφαιρο να φύγει από τα χέρια των επιχειρηματιών και της εμπορευματοποίησης...


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ