ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ' ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Εργαλείο προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Παρουσιάστηκαν χτες οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 και η κατανομή των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων (36,4 δισ. ευρώ)

Αυστηρά προσαρμοσμένο στις ανάγκες στήριξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και προαγωγής των πολιτικών βελτίωσης του ανταγωνισμού των κεφαλαίων, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας είναι το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, περισσότερο γνωστό ως Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Αυτό προκύπτει και από όσα ανέφεραν για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Φώλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν, η κοινοτική συνδρομή για τη νέα περίοδο αναφοράς προβλέπεται να ανέλθει στα 24,4 δισ. ευρώ και αν προστεθεί και η εθνική συνδρομή (εθνικοί πόροι) το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο δεν προκύπτει τίποτα θετικό από το νέο αυτό πακτωλό κεφαλαίων, καθώς η μερίδα του λέοντας των συγκεκριμένων κεφαλαίων θα διατεθούν για την προώθηση των αντιδραστικών πολιτικών. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν ένα νέο εν δυνάμει κίνδυνο.

Ως προς αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ήταν απόλυτα σαφής. Οπως επισημαίνεται και στο ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί εργαλείο προώθησης των πολιτικών συνοχής, της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας και της ελληνικής της εξειδίκευσης, δηλαδή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο στατηγικών στόχων, το σύνολο των προγραμμάτων, θα κατευθυνθεί:

  • στην προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της διασύνδεσής τους
  • στις βιώσιμες υποδομές (εθνικά οδικά δίκτυα, ενεργειακός εκσυγχρονισμός μέσω ιδιωτών)
  • στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό (διά βίου μάθηση, προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, ενεργητικά μέτρα απασχόλησης, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ώστε να συμβάλλει στην άνοδο της παραγωγικότητας...).

Πρόκειται δηλαδή για στρατηγικές επιλογές στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Αλλά και η ανάλυση του ΕΣΠΑ σε 5 τον αριθμό θεματικές ενότητες, προϊδεάζει για το περιεχόμενο και το επίπεδο της ανάπτυξης που προωθούν. Οι 5 αυτές θεματικές ενότητες είναι:

  • Επιχειρησιακό περιβάλλον (αύξηση επενδύσεων και εισροή κενού κεφαλαίου στη χώρα).
  • Θεσμικό περιβάλλον (διευκόλυνση επιχειρηματικής δράσης).
  • Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία (βελτίωση της ποιότητας και της έντασης των επενδύσεων σε... ανθρώπινο κεφάλαιο. Ετσι αποκαλούνται οι εργαζόμενοι).
  • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή (προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, αλλά και ενίσχυση της αποδοτικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης...).
  • Ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τόπου επένδυσης, εργασίας, διαβίωσης...
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Θλιβερή κοροϊδία με μισοεπιδοτήσεις

Αντί για το 100% θα δοθεί από 15 Νοέμβρη το 50% και όχι σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει χωρίς να ντρέπεται το τροπάρι εμπαιγμού περί ταχείας καταβολής των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ στους αγροτοκτηνοτρόφους, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως τον Δεκέμβρη θα καταβληθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά οι επιδοτήσεις. Τώρα που πλησίασε η ώρα των πληρωμών και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει πληθώρα «τεχνικών» προβλημάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το γύρισε στις έγκαιρες προκαταβολές των επιδοτήσεων, από τα μέσα Νοέμβρη.

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από σχετική σύσκεψη που έγινε με παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, ούτε και οι προκαταβολές των επιδοτήσεων (το 50%) θα δοθούν σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαιούχων μέσα στο τρέχον έτος. Ετσι, ενώ με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν να έχουν πληρωθεί όλοι οι αγρότες μέχρι το τέλος του χρόνου, τώρα διαφαίνεται ότι πάρα πολλοί δικαιούχοι, δε θα πάρουν μέσα στο 2006 ούτε τις προκαταβολές του 50%.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, τα καταφέρνει καλύτερα στο να εφαρμόζει έγκαιρα τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ... Τα καταφέρνει καλύτερα στο να στηρίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των εμποροβιομηχάνων. Ομως με τη νέα ΚΑΠ που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι «κουτσουρεμένες» αποδεσμευμένες επιδοτήσεις ορίστηκαν να δίνονται για όλα τα προϊόντα μια φορά το χρόνο. Κι από τα λίγα αυτά λεφτά εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων. Οπότε η πολιτική φτώχειας που επιβάλλουν για τους μικρομεσαίους αγρότες η κυβέρνηση και η ΕΕ, γίνεται ακόμα πιο έντονη με τέτοια καμώματα. Οπως επίσης φαίνεται δε θα είναι λίγοι εκείνοι οι αγρότες που θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύσκεψη με τη διοίκηση της ΔΕΗ

Εγκωμιαστικός εμφανίστηκε όσον αφορά τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με την ηγεσία της Επιχείρησης. Μια δραστηριότητα που, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών στο όνομα της αύξησης των κερδών της Επιχείρησης, καθώς η ΔΕΗ, λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης και γνώμονα τα κέρδη των μετόχων της.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ικανότητα της ΔΕΗ να καλύπτει τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα (κάτι το οποίο αμφισβητείται ευρέως) και έκανε συστάσεις για «σεβασμό στον πολίτη και καταναλωτή και εξυπηρέτηση». Ερωτηθείς σχετικά με τα διαπιστωμένα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, ο Δ. Σιούφας περιορίστηκε να δηλώσει πως αυτό είναι κάτι που αφορά τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών! Τέλος, προανήγγειλε την πρόσληψη 2.035 εργαζομένων στη ΔEH - κυρίως τεχνικού προσωπικού - μέσω του ΑΣΕΠ, με διαγωνισμό που θα προκηρυχτεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται παρτίδα νερού «Kimi»

Ανακλήθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) η παρτίδα της συσκευασίας του 1,5 λίτρου του μεταλλικού νερού «Kimi Φυσικό Μεταλλικό Νερό - με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα» που λήγει στις 4/09/2007. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που προμηθεύτηκαν το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν, επειδή - μετά από εργαστηριακές δοκιμές στο κεντρικό εργαστήριο δημόσιας υγείας - ανιχνεύτηκε η παρουσία ψευδομονάδας πυοκυανικής.

Επίσης, στο πλαίσιο των ελέγχων (τακτικών, προληπτικών ή μετά από καταγγελίες) που έγιναν στο δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη από κλιμάκια επιθεωρητών του ΕΦΕΤ, κατασχέθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία 35,6 τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα, από τα οποία καταστράφηκαν οι 32,4 τόνοι.

ΕΕ ΠΡΟΣ ΠΟΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ
Φτιάξτε ποτά «μπόμπες»!

Η ΕΑΣ Λάρισας καταγγέλλει την απόφαση των υπουργών Γεωργίας με την οποία επιτρέπεται η παραγωγή τσίπουρου, ούζου και τσικουδιάς, με χημικά μέσα

Την απόφαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με την οποία επιτρέπεται η παραγωγή τσίπουρου, ούζου και τσικουδιάς με χημικά μέσα, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση «είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των βιομηχάνων ποτοποιών».

«Το βασικό στοιχείο αυτής της απόφασης - σημειώνει σε ανακοίνωσή της Ομοσπονδία - είναι ότι οι ποτοποιοί βιομήχανοι θα μπορούν να φτιάχνουν τσίπουρο, ούζο και τσικουδιά με οινόπνευμα μη γεωργικής προέλευσης, με χημικά μέσα και όχι με σταφύλια».

Και συνεχίζει: «Οι θριαμβολογίες των κυβερνώντων για "νίκες της Ελλάδας" επειδή "κατοχύρωσε" το τσίπουρο, το ούζο και την τσικουδιά ως "εθνικό προϊόν" και, μάλιστα, με τον παραδοσιακό τρόπο του γλυκάνισου, αποτελεί εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών αυτών των προϊόντων, γιατί θέλουν να κρύψουν το κρίσιμο ζήτημα της απόφασης, δηλαδή, της ελευθερίας των βιομηχάνων να φτιάχνουν αυτά τα προϊόντα με χημική αλκοόλη.

Αυτή η αρνητική εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση, προς το χειρότερο, της ΚΟΑ αμπελοοινικών, όπου, μεταξύ των άλλων, προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα να γίνονται κρασιά με χημικό τρόπο, προαναγγέλλουν πολύ άσχημες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον για την πλειοψηφία των αμπελοκαλλιεργητών που είναι μικρομεσαίοι.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζουν το λαό να καταναλώνει αυτά τα προϊόντα, καμουφλαρισμένα με αρώματα και διάφορα άλλα χημικά μέσα και φυσικά σε "τσουχτερές τιμές".

Ευθύνη γι' αυτές τις εξελίξεις έχουν συνολικά οι κυβερνώντες, χτες του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ, που δρομολόγησαν από χρόνια τις δεσμεύσεις της χώρας μας διά μέσου της ΚΑΠ, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν σ' αυτό το σημείο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν ένα "όπλο" στα χέρια τους: Να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και, με σχέδιο, ν' αναπτύξουν οργανωμένα τον αγώνα, συνδικαλιστικό και πολιτικό, για ν' αποκρουστεί αυτή η εξέλιξη και, στη συνέχεια, να δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις υπέρ των μικρομεσαίων αμπελοκαλλιεργητών και, συνολικότερα, του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ