ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Στη λογική της εμπορευματοποίησης

Στους ρυθμούς της άκρατης εμπορευματοποίησης... τρέχει πλέον ο 24ος Διεθνής Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», κάτι που έχει ως συνέπεια το σχεδόν εξαφανισμό του ονόματος του αγωνιστή της Ειρήνης στον οποίο είναι αφιερωμένη η διοργάνωση. Εδώ και μερικά χρόνια ήταν εμφανέστατο ότι οι υπεύθυνοι προτιμούσαν να παρουσιάζεται περισσότερο ο βασικός χορηγός του αγώνα (ιδιωτική τράπεζα) στις αφίσες ή στις επίσημες παρουσιάσεις παρά το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Φέτος τα πράγματα δείχνουν να ολοκληρώνουν το σκοπό που είχαν κάποιοι, αφού περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έλειψε η αναφορά στην πορεία του βουλευτή της ΕΔΑ, γιατρού και βαλκανιονίκη, που δολοφονήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη από το τότε παρακράτος της Δεξιάς. Μάλιστα η φετινή αφίσα με τα ψιλά γράμματα που δείχνουν πού είναι αφιερωμένος ο αγώνας, σε αντίθεση με τα τεράστια της ιδιωτικής τράπεζας, είναι ενδεικτική της καινούριας λογικής.

Αντίθετα, αυτά που ακούστηκαν στη χτεσινή επίσημη συνέντευξη Τύπου, ήταν οι γνωστές ευχαριστίες προς τους χορηγούς (εκτός του βασικού υπάρχουν φέτος και 13 μικρότεροι) από τους υπεύθυνους του ΣΕΓΑΣ. Οι αναφορές στην κοινωνική προσφορά που έχει η φετινή διοργάνωση, αφού θα συγκεντρωθούν χρήματα από τους Συλλόγους Υγείας για το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ με την εθελοντική οικονομική επιβάρυνση των ξένων δρομέων θα υπάρξει για πρώτη φορά αντιστάθμισμα των ρύπων που προέρχονται από το αεροπορικό τους ταξίδι και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα προωθηθεί μέσω παγκόσμιων φορέων προστασίας του περιβάλλοντος, μάλλον... δε σώνουν την παρτίδα.

Οι ευθύνες όμως για τον εξαφανισμό του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη προς χάριν των χορηγών δε βαραίνουν μόνο το ΣΕΓΑΣ, αλλά και την ίδια την πολιτεία, που για άλλη μια φορά κάνει τα στραβά μάτια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, στην ομιλία του στη χτεσινή επίσημη συνέντευξη, έδωσε το στίγμα που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση, αφού αν και διευκρίνισε ότι η πολιτεία στηρίζει τη διοργάνωση, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους χορηγούς.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν είχαν εκπλήξεις (αν συνέβαινε, αυτό θα ήταν η έκπληξη) οι επιλογές παιχτών που αγωνίζονται στο εξωτερικό και οι οποίοι κλήθηκαν για το φιλικό με τη Γαλλία (15/11, Παρίσι). Η 11άδα των «ξενιτεμένων», που ανακοίνωσε ο Ρεχάγκελ, αποτελείται από τους Γιώργο Σαμαρά (Μάντσεστερ Σίτι), Στέλιο Γιαννακόπουλο (Μπόλτον), Γιούρκα Σεϊταρίδη (Ατλέτικο Μαδρίτης), Αγγελο Μπασινά (Μαγιόρκα), Τάκη Φύσσα (Χαρτς), Αγγελο Χαριστέα (Φέγενορντ), Σωτήρη Κυργιάκο, Γιάννη Αμανατίδη (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), Φάνη Γκέκα (Μπόχουμ), Γιώργο Καραγκούνη και Κώστα Κατσουράνη (Μπενφίκα).

ΒΟΛΕΪ
Θέλει το παραπάνω

Την αισιοδοξία τους ότι η Εθνική ανδρών παρά το γεγονός της ανανεωμένης ομάδας μπορεί να πετύχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας (17 Νοέμβρη - 3 Δεκέμβρη) κάτι καλύτερο από την 7η θέση της προηγούμενης διοργάνωσης, εξέφρασαν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης και ο αρχηγός της ομάδας Νίκος Ρουμελιώτης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ολοκλήρωσε την προετοιμασία του και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη χώρα της Απω Ανατολής όπου στα προκριματικά θα μετέχει στο Β' όμιλο με αντιπάλους τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κούβα τη Βραζιλία και την Αυστραλία. Ας σημειωθεί ότι στην επόμενη φάση περνάνε οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων. Ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ψαλίδα στο παγκόσμιο βόλεϊ έχει κλείσει με αποτέλεσμα οι περισσότερες ομάδες να είναι ισοδύναμες, τόνισε ότι στόχος της ομάδας είναι το κάτι καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση του 2002 στην Αργεντινή. «Το θέμα είναι να βλέπουμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά και να προσπαθούμε για το καλύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χαριτωνίδης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ρουμελιώτης και αυτός αναγνώρισε το δύσκολο της αποστολής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και έθεσε ως στόχο την είσοδο της ομάδας στην οκτάδα.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Στήριξη και... μεταγραφή

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν κατά το ήμισυ. Ο Ηρακλής απέκτησε διεθνή Ρουμάνο, όχι όμως τον Ιονέλ Νταντσιουλέσκου αλλά τον Μάριαν Αλιούτα (4/2/1978, 1,77, 69 κιλά) για τα επόμενα δύο χρόνια. Την πρώτη μετεγγραφή της ομάδας, ανακοίνωσε ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, Κώστας Οικονομίδης, κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Σάββα Κωφίδη: «Πρώτα θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι ο κ. Κωφίδης θα παραμείνει στην ομάδα μέχρι το τέλος της περιόδου. Αυτό ισχύει απόλυτα, ασχέτως με τη βαθμολογική συγκομιδή που θα έχουμε ή τα άτυχα πιθανόν αποτελέσματα που θα υπάρξουν. Είναι παγιωμένη άποψη και απόφαση της Διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής. Δεύτερον, η ΠΑΕ Ηρακλής σας ανακοινώνει ότι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας διάρκειας 2 χρόνων με τον Ρουμάνο ποδοσφαιριστή Αλιούτα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα μας βοηθήσει άμεσα και η Διοίκηση προχώρησε στην απόκτησή του μετά από εισήγηση του Σάββα Κωφίδη».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Βήμα πρόκρισης

Αγκαλιά με την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετά τη νίκη του (δεύτερη στον όμιλο) με 1-0 επί της Μλάντα χτες στην Τσεχία. Οι «πράσινοι» πέτυχαν καλή απόδοση η οποία καρποφόρησε στο 65' με το γκολ του Σαλπιγγίδη. Οι γηπεδούχοι φάνηκαν απειλητικοί στο τελευταίο 10λεπτο όπου είχαν και δοκάρι σε σουτ του Κλάσνιτς. Ο Παναθηναικός μετά τις δύο αγωνιστικές είναι πρώτος στον όμιλο με 6 βαθμούς.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Το «2 στα 2» έκανε χθες στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναικός που επεκράτησε με 86 - 69 της Τσιμπόνα για το δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Βασίλης Τεροβίτσας, του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας, θα διευθύνει το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής, θα σφυρίξουν: Αρης - ΑΕΚ (Τσαχειλίδης), ΟΦΗ - Λάρισα (Κάκκος), ΠΑΟΚ - Κέρκυρα (Γερμανάκος), Ατρόμητος - Εργοτέλης (Δαλούκας), Ξάνθη - Ιωνικός (Παπασταμάτης), Πανιώνιος - Αιγάλεω (Ζανετίδης), Καλαμαριά - Ηρακλής (Τσίκινης).

ΑΕΚ
Επιχείρηση προσγείωσης

Η επόμενη μέρα της (πολυεπίπεδα) σημαντικής νίκης επί της Λιλ, βρήκε τους «κιτρινόμαυρους» να πλέουν σε... πελάγη ευφορίας. Ομως οι υποχρεώσεις δε σταματούν. Την Κυριακή έχουν μια δύσκολη αναμέτρηση, στου Χαριλάου, και ο χρόνος των πανηγυρισμών τελείωσε. Ο Φερέρ ξεκίνησε ήδη την... επιχείρηση προσγείωσης - επαναφοράς.

«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί, να μη σκεφτόμαστε ματαιόδοξα για το μέλλον, επειδή σε κάθε παιχνίδι δίνεις εξετάσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε το ίδιο δυνατά και στις τρεις διοργανώσεις που μετέχουμε. Η προσοχή μας βρίσκεται τώρα στο πρωτάθλημα, στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε με νοοτροπία νικητή», είναι η χαρακτηριστική του δήλωση. Για την ΑΕΚ ο αγώνας με τον Αρη αποτελεί το τρίτο συνεχόμενο σημαντικότατο εγχείρημα. Αν καταφέρει να νικήσει, τα κέρδη της θα είναι διπλάσια. Αφού στο ντέρμπι των προπορευομένων (Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού), ένας ή και οι δύο θα έχουν απώλειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ