Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Στη λογική της εμπορευματοποίησης

Στους ρυθμούς της άκρατης εμπορευματοποίησης... τρέχει πλέον ο 24ος Διεθνής Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης», κάτι που έχει ως συνέπεια το σχεδόν εξαφανισμό του ονόματος του αγωνιστή της Ειρήνης στον οποίο είναι αφιερωμένη η διοργάνωση. Εδώ και μερικά χρόνια ήταν εμφανέστατο ότι οι υπεύθυνοι προτιμούσαν να παρουσιάζεται περισσότερο ο βασικός χορηγός του αγώνα (ιδιωτική τράπεζα) στις αφίσες ή στις επίσημες παρουσιάσεις παρά το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Φέτος τα πράγματα δείχνουν να ολοκληρώνουν το σκοπό που είχαν κάποιοι, αφού περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έλειψε η αναφορά στην πορεία του βουλευτή της ΕΔΑ, γιατρού και βαλκανιονίκη, που δολοφονήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη από το τότε παρακράτος της Δεξιάς. Μάλιστα η φετινή αφίσα με τα ψιλά γράμματα που δείχνουν πού είναι αφιερωμένος ο αγώνας, σε αντίθεση με τα τεράστια της ιδιωτικής τράπεζας, είναι ενδεικτική της καινούριας λογικής.

Αντίθετα, αυτά που ακούστηκαν στη χτεσινή επίσημη συνέντευξη Τύπου, ήταν οι γνωστές ευχαριστίες προς τους χορηγούς (εκτός του βασικού υπάρχουν φέτος και 13 μικρότεροι) από τους υπεύθυνους του ΣΕΓΑΣ. Οι αναφορές στην κοινωνική προσφορά που έχει η φετινή διοργάνωση, αφού θα συγκεντρωθούν χρήματα από τους Συλλόγους Υγείας για το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ με την εθελοντική οικονομική επιβάρυνση των ξένων δρομέων θα υπάρξει για πρώτη φορά αντιστάθμισμα των ρύπων που προέρχονται από το αεροπορικό τους ταξίδι και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα προωθηθεί μέσω παγκόσμιων φορέων προστασίας του περιβάλλοντος, μάλλον... δε σώνουν την παρτίδα.

Οι ευθύνες όμως για τον εξαφανισμό του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη προς χάριν των χορηγών δε βαραίνουν μόνο το ΣΕΓΑΣ, αλλά και την ίδια την πολιτεία, που για άλλη μια φορά κάνει τα στραβά μάτια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, στην ομιλία του στη χτεσινή επίσημη συνέντευξη, έδωσε το στίγμα που έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση, αφού αν και διευκρίνισε ότι η πολιτεία στηρίζει τη διοργάνωση, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους χορηγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ