ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στήνουν «καρτέρι» στα σχολεία!

Το αίσχος τους δεν έχει όρια. Στήνουν «καρτέρι» έξω από τα σχολεία για να βρουν «ντοκουμέντα» για να συνεχίσουν να βιάζουν την αξιοπρέπεια των παιδιών μας. Αρχίζουν τις ερωτήσεις, κι αν δεν τα καταφέρουν στο «ψήσιμο», προσφέρουν και χρήματα στους μαθητές (η τιμή φτάνει και τα 50 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες). Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να σπιλώσουν τον αγώνα των μαθητών και γι' αυτό το σκοπό κάθε μέσο. Και όλα με τον μανδύα της ενημέρωσης! Διαβάστε και «θαυμάστε» την ξεφτίλα τους:

Πέρα από τις καταγγελίες που φτάνουν από διάφορα σχολεία για «ήπια» προσέγγιση μαθητών προκειμένου να δώσουν στα κανάλια βίντεο τύπου «Ευαγγελάτου», ήδη υπάρχει και συγκεκριμένη καταγγελία σε ανακοίνωση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Αμαρουσίου, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Συντονιστικού. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Την Πέμπτη 2/11/2006 ήρθε στο σχολείο μας μια δημοσιογράφος του ALTER (κ. Μαριάννα, η οποία απέφευγε να πει το επίθετό της) ζητώντας από τους μαθητές του Λυκείου βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο για να το παρουσιάσει σε εκπομπή. Η εν λόγω δημοσιογράφος προφανώς παίζει το ρόλο συνολικότερα των ΜΜΕ τα οποία τις τελευταίες μέρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας προβάλλοντας μεμονωμένα περιστατικά. Αντί να παίξουν το ρόλο που πρέπει, δηλ. να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία για τα δίκαια αιτήματά μας, παίζουν το ρόλο της κυβέρνησης που στόχο έχει να σταματήσει ο αγώνας μας. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!».

Οπως καταγγέλθηκε στο «Ρ» η συγκεκριμένη «δημοσιογράφος» εμφανίστηκε στο σχολείο και ρώτησε αν υπάρχει κατάληψη. Μετά οι ερωτήσεις έγιναν πιο συγκεκριμένες: Εχετε ακούσει για το περιστατικό στην Εύβοια; Ηταν φυσιολογικό αυτό που έγινε στην Εύβοια; Εσείς έχετε κάνει σεξ από τα 16 σας; Μετά από αυτή τη μίνι - ανάκριση φτάνουμε και στο... ψητό: Εχετε βίντεο να μου δώσετε, βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο; Μάλιστα η εν λόγω «κυρία» ζήτησε και τηλέφωνα μαθητών ώστε να γίνει και τηλεφωνική συνεννόηση για να έχει τα βίντεο σε ένα CDάκι! Προφανώς η «συνάδελφος» δεν είναι η μόνη που κάνει τέτοια «ρεπορτάζ». Κι άλλα τέτοια υποκείμενα, με την εντολή των αφεντικών τους, ψάχνουν αντίστοιχο «υλικό». Κόκκινο πανί έχει γίνει ο αγώνας των μαθητών και χρησιμοποιούν ακόμα και κτηνώδεις επιθέσεις για να τον υποσκάψουν. Ας μαζευτούν, όμως, και αυτοί και κυρίως τα αφεντικά τους.

Ο «λάκκος... » των καναλιών

Αν αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα δελτία ειδήσεων δεν είναι ο πάτος του πηγαδιού, τότε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τηλεοπτική βία και ασυδοσία; Τι χειρότερο μπορεί να γίνει σε βάρος δεκαεξάχρονων από τη δημόσια διαπόμπευση που συντελέστηκε με δεκάδες «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες, προκειμένου όχι βέβαια να ρίξουν φως στην υπόθεση, αλλά να χτυπήσουν κόκκινο τα μηχανάκια μέτρησης της τηλεθέασης;

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κάθε τηλεδικαστή, όχι μόνο πριν αποφανθεί αυτή η, έστω στραβή και κουτσή, Δικαιοσύνη, αλλά ούτε πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η προανάκριση, να βιάζει για δεύτερη φορά, να δικάζει και να καταδικάζει ανήλικα παιδιά, που, ανεξάρτητα από το τι ακριβώς έγινε, όλα σήμερα είναι θύματα της τηλεενημέρωσης;

Μερικοί μάλιστα ισχυρίστηκαν, μέσα από τα τηλεπαράθυρα όπου εμφανίστηκαν, ότι είναι και γονείς προκειμένου να δικαιολογήσουν την υπέρμετρη ανησυχία τους για ό,τι συνέβη ανάμεσα σε κάποια δεκαεξάχρονα παιδιά. Αν ήταν δηλαδή το δικό τους παιδί στη θέση αυτών των παιδιών (είτε της μαθήτριας είτε των αγοριών) θα τα διαπόμπευαν στα κανάλια και θα έβγαζαν στον «αέρα» γαργαλιστικές λεπτομέρειες;

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τηλεκανιβαλισμό τους, έφτασαν στο σημείο να πουν σε κάποιο σημείο πως ...από 1η Γενάρη η Βουλγαρία γίνεται μέλος της ΕΕ και άρα την έχουμε ανάγκη. Ελεος πια! Δεν μπορεί κανείς μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις να επικαλείται και να συνυπολογίζει το ...πολιτικό κόστος της χώρας από μια τέτοια υπόθεση. Δηλαδή, αν ήταν από μια άλλη χώρα, θα ήταν μικρότερης σημασίας η κακοποίηση που ερευνάται πως υπέστη η μαθήτρια ή όλα έχουμε μάθει να τα βλέπουμε από το τι χάνουμε και τι κερδίζουμε κάθε φορά; Και υπάρχει μεγαλύτερο κόστος από το να αμαυρώνεις αυτόκλητα την ψυχή δεκαεξάχρονων παιδιών;

Δε λέμε σε καμιά περίπτωση ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να κουκουλωθεί ή ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται. Επρεπε όμως να αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη ευαισθησία, πλήρη ανωνυμία και προσοχή αφού πρόκειται για ανήλικα παιδιά και όχι να αναδειχτεί αυτό το περιστατικό σε πρώτο θέμα των δελτίων ειδήσεων ρίχνοντάς τα μέσα στη δίνη της δήθεν ενημέρωσης και με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στο μέλλον για όλα τα παιδιά που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οτι η Παιδεία σήμερα προσφέρει στα παιδιά γνώσεις μόνο για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας το γνωρίζουμε. Οτι στην εποχή μας τα ιδανικά και οι διεκδικήσεις δυστυχώς έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το προσωπικό βόλεμα και όφελος, πάλι το γνωρίζουμε και φτάνει απλά να ανοίξουμε τις τηλεοράσεις μας για να δούμε ποια πρότυπα μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε. Οτι ενδεχομένως μέσα και από αυτό το περιστατικό να επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση των γονιών προκειμένου να εμποδίσουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε καταλήψεις, και αυτό, προσωπικά, κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό μου.

Αλλά να κινδυνεύει πλέον ο καθένας, και πολύ περισσότερο ανήλικα παιδιά, να γίνει τροφή στο «λάκκο με τα λιοντάρια» των καναλιών, ε, αυτό κανείς δεν μπορεί να το ανεχτεί.


Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ

«Δημοσιογραφικό σφυράκι» η πορνοεκπομπή!

Εξαγνισμός της χυδαιότητας του Ευαγγελάτου απ' τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο

Της απόφασής του να παραμείνει στη χυδαία πορνο-εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον «Αντέννα» υπεραμύνθηκε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ήταν κοινή η απόφαση με τους παραβρισκόμενους Γιάννο Παπαντωνίου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και Αργύρη Ντινόπουλο, υποψήφιο υπερνομάρχη.

Απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη συμμετοχή του στην εκπομπή ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι δεν ήξερε το περιεχόμενο της εκπομπής, ομολογώντας ότι πολλές φορές ορισμένοι πολιτικοί - στο όνομα του να έχουν ένα βήμα - πηγαίνουν «σαν τα πρόβατα» σε διάφορες εκπομπές. Κι όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έφυγε διαμαρτυρόμενος για το περιεχόμενο ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι το συζήτησε με τους προαναφερόμενους πολιτικούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν έφευγαν η εκπομπή θα ασχολούνταν με τη δική τους φυγή, η οποία φυγή - κατά την έκφραση του υφυπουργού - δεν είναι λύση.

Μετά την αιτιολογία της παραμονής του ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αιτιολόγησε και την ίδια την εκπομπή χαρακτηρίζοντάς την «γροθιά στο στομάχι που δημιούργησε αντανακλαστικά». «Πολλές φορές, πρόσθεσε, τέτοιες εκπομπές - και δε θα κάνω το συνήγορο κανενός - είναι το "νευρολογικό σφυράκι" που χτυπάνε - και στην προκειμένη περίπτωση το δημοσιογραφικό σφυράκι που χρειάζεται να χτυπήσει - για να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά μας. Διαφωνώ με τη μεθοδολογία. Ηταν ίσως λίγο σκληρό και σκέφτηκα να φύγω. Αλλά το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να μείνουμε».

«Επιτέλους, θέλετε λογοκρισία», αναφώνησε κάποια στιγμή ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και χωρίς ίχνος ντροπής υποστήριξε ότι έμεινε εκεί για να δώσει τη μάχη!

Δε θα γίνουμε ηθικολόγοι δεσμοφύλακες

Μιλά στον «Ρ» ο Κώστας Σμπόνιας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Την «ενορχηστρωμένη, βρώμικη επίθεση κυβέρνησης, ΜΜΕ και δήθεν "αγανακτισμένων" γονιών με στόχο την υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των δημοκρατικών διαδικασιών του μαθητικού κινήματος», καταγγέλλει ο Κώστας Σμπόνιας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Μιλώντας στον «Ρ» με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο Κ. Σμπόνιας σημειώνει: «Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης με ανάδειξη ζητημάτων σκανδαλοθηρικού χαρακτήρα, τα οποία δεν έχουν επ' ουδενί την έκταση και τη φυσιογνωμία που τους αποδίδεται και σε τελευταία ανάλυση αποτελούν αντανάκλαση της κοινωνικής παθογένειας.

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση οργάνωσης και υπόθαλψης τέτοιων περιστατικών με σκοπό να σπιλώσουν και να κατασυκοφαντήσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς, ακόμη και γονείς. Η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες γιατί με τη στάση της δημιουργεί έναν εσμό "αγανακτισμένων" γονιών, τραμπούκων, κίτρινου Τύπου, που κατασυκοφαντούν το κίνημα με σκοπό στη συνέχεια να πάρουν μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης στα σχολεία (κάμερες, σεκιούριτι, κλπ.) και γενικότερα να διευρύνουν το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών (αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί, αξιολόγηση, κλπ.), όπως έγινε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για παράδειγμα, στη Γαλλία. Η επιχείρηση αυτή αναιρεί τον παιδαγωγικό μας ρόλο και επιδιώκει να μας μετατρέψει σε ηθικολόγους δεσμοφύλακες των μαθητών. Τελικά είναι αίσχος και ντροπή να αναπαράγονται και να πολλαπλασιάζονται από τους τηλε-μαστροπούς αυτά τα νοσηρά φαινόμενα με στόχο να διαβρώσουν τις νεανικές ψυχές και να καλλιεργήσουν τα πιο αντιδραστικά σύνδρομα. Το φαινόμενο πρέπει να καταδικαστεί από όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ